Αρχική Special Topics NASA: Απίστευτα τα πρώτα πλάνα της Γης από την αποστολή Artemis

NASA: Απίστευτα τα πρώτα πλάνα της Γης από την αποστολή Artemis

0
Άποψη της Γης - Artemis - Orion - πλάνα
Διαφήμιση

Η ιστορική αποστολή της NASA «Artemis Ι» εκτοξεύτηκε με επιτυχία το πρωί της Τετάρτης και σήμερα έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη μας.

Το σκάφος της αποστολής «Artemis Ι», που δεν μεταφέρει πλήρωμα, άνοιξε το δρόμο στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία να επιστρέψει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.

Διαβάστε σχετικά: NASA: Επιτυχής η απογείωση της αποστολής Artemis στη Σελήνη

Ο πανύψηλος πύραυλος, ύψους 98 μέτρων Space Launch System, ή SLS, άναψε τις μηχανές του στη 1:47 π.μ. (τοπική ώρα). Στην κορυφή βρισκόταν το Orion, μία κάψουλα σε σχήμα σταγόνας, που αποκολλήθηκε από τον πύραυλο όταν έφτασε στο διάστημα. Καθώς το σκάφος απομακρυνόταν από τη Γη οι κάμερες του άρχισαν να λειτουργούν και να καταγράφουν εικόνες. Κάποιες από αυτές τις εικόνες δείχνουν τον πλανήτη μας, τον γαλάζιο βόλο που ξεπροβάλει μέσα στο σκοτεινό ωκεανό του διαστήματος.

Μόλις εννέα ώρες μετά την έναρξη του ταξιδιού το Orion μεταφέρει εικόνες της Γης από σχεδόν 92.000 χλμ μακριά καθώς κατευθύνεται προς τη Σελήνη.

Είναι η πρώτη φορά από την τελευταία αποστολή του Apollo, το 1972, που ένα διαστημόπλοιο που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη καταγράφει άποψη της Γης.

«Αυτό που φέρατε σε πέρας σήμερα θα εμπνέει τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά η Τσάρλι Μπάκγουελ-Τόμσον, η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκτοξεύσεων της NASAόταν έδωσε την τελική εντολή για την εκτόξευση της αποστολής «Artemis Ι».

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Η αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε διάφορες φάσεις της, όμως η πρώτη απογείωση αυτού του γιγάντιου πυραύλου ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, αντιπροσωπεύει πλέον μια μεγάλη επιτυχία για τη NASA.

Η προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό προβλέπεται για τις 11 Δεκεμβρίου.

Το 2024, η αποστολή Artemis 2 θα οδηγήσει αστροναύτες μέχρι τη Σελήνη, αλλά δεν πρόκειται να προσεδαφιστεί εκεί. Την προσεδάφιση αναμένεται να πραγματοποιήσει το πλήρωμα της Artemis 3 και θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το 2025.

Διαφήμιση