Αρχική COVID-19 Νέα μελέτη COVID-19: Επιβάρυνση της ψυχικής υγείας σε μάκρος χρόνου

Νέα μελέτη COVID-19: Επιβάρυνση της ψυχικής υγείας σε μάκρος χρόνου

Πιο ευάλωτοι οι μεγαλυτέροι

0
κορονοϊός COVID-19
Διαφήμιση

Αυξημένο άγχος και κατάθλιψη και μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή εμφανίζουν- σύμφωνα με νεότερη μελέτη-όσοι νόσησαν από COVID-19 με αυξημένα συμπτώματα. Πιθανή πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα η τρίτη ηλικία.

Μεγάλη μελέτη του King’s College του Λονδίνου και του University College του Λονδίνου που διεξήχθη σε συνεργασία με βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα έδειξε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με την νόσηση από κοροναϊό επιμένουν για καιρό μετά τη λοίμωξη. 

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry και αποτελεί μέρος της «Covid-19 Longitudinal Health and Wellbeing National Core Study». Βασίστηκε σε στοιχεία  11 προηγούμενων μελετών  που διεξήχθησαν μεταξύ Απριλίου 2020 και Απριλίου 2021 με συμμετοχή συνολικά 54.442 συμμετεχόντων που είχαν προσβληθεί από COVID-19 ή και όχι με βάση δικές τους αναφορές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αυξημένη ψυχική  δυσφορία, που δήλωσαν οι ερωτώντες, συνδέονταν- με βάση τις  δικές τους αναφορές-  κυρίως με τη νόσηση τους από την COVID-19. Και φάνηκε να παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν είχε παρέλθει αρκετό διάστημα από τη λοίμωξη. 

Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες της νόσου εμμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιβάλλει την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των Covid ασθενών από ειδικούς της ψυχικής υγείας.

Άλλο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της COVID-19 ήταν ίδιες και δεν διαφοροποιούνται αναλόγως του φύλου, της  εθνικότητας και της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των εθελοντών.

Πιο ευάλωτοι οι μεγαλυτέροι

Στιγμιότυπο από την πόλη της Δράμας κατα την διάρκεια του δευτέρου lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την πόλη της Δράμας κατα την διάρκεια του δευτέρου lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ)

Αντίθετα προκύπτει από τα ευρήματα ότι η COVID-19 επηρεάζει περισσότερο την ψυχική υγεία των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων –50 ετών και άνω. Αυτό, εκτιμούν  ερευνητές, οδηγεί  στο ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, να έχουν μεγαλύτερο φόβο και ανησυχία σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη στον οργανισμό τους αλλά και να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μικροαγγειακών και νευρολογικών βλαβών μετά τη λοίμωξη. Πάντως το εν λόγω συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες και τα άτομα 25-44 ετών εμφανίζουν τις πιο αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία τους εξαιτίας της πανδημίας.

Κλειδί για βελτιωμένη θεραπεία

Κρούσματα-Κορονοϊός COVID-19

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης δρα Ελεν Τόμσον από το King’s College του Λονδίνου «τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων ατόμων εξαιτίας της COVID-19. Το να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό θα αποτελέσει ‘κλειδί’ ώστε να βρούμε τις κατάλληλες θεραπευτικές στρατηγικές για τα άτομα των οποίων η ψυχική υγεία έχει πληγεί αλλά και να δράσουμε προληπτικά στα μελλοντικά πανδημικά κύματα».

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Πραβέεθα Παταλάι από το University College του Λονδίνου σημείωσε ότι «σε σύγκριση με τις περισσότερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα και οι οποίες επικεντρώνονταν στις πιο βαριές περιπτώσεις COVID-19 και σε άτομα που είχαν νοσηλευθεί εξαιτίας της λοίμωξης, η νέα μελέτη αποδεικνύει την επίδραση της COVID-19 στην ψυχική υγεία του συνόλου του πληθυσμού».

Διαφήμιση