Αρχική Υγεία - Διατροφή Κούραση και μπούκωμα μετά τις διακοπές – Τι φταίει

Κούραση και μπούκωμα μετά τις διακοπές – Τι φταίει

0
κοπωση διακοπες
Διαφήμιση

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Φθινόπωρο: Επιστρέψατε από τις διακοπές, αλλά τώρα είστε σπίτι μπουκωμένος και αντί να είστε ξεκούραστη-ος και έτοιμη-ος για δουλειά, είστε άρρωστος-η.

Νοιώθετε να αδυνατείτε να δουλέψετε, να πάτε τα παιδιά σας στο σχολείο ή να μαγειρέψετε για την οικογένειά σας. Δεν είστε ωστόσο μόνος-η.

 Το μπούκωμα και η κούραση είναι προβλήματα που συχνά οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα, συχνά ωστόσο εμφανίζονται μεμονωμένα. Όταν συνυπάρχει πυρετός συχνά υποκρύπτεται κάποιο λοιμώδες νόσημα ή πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος από stress ή παράγοντες που σχετίζονται με την επάνοδο στις πιέσεις της καθημερινότητας.

Στις ιδιαίτερες πανδημικές συνθήκες που ζούμε ο ιός covid 19 πρέπει να αποκλείεται σε κάθε περίπτωση πυρετού που εμφανίζεται μετά από διακοπές. Συχνά συνοδά συμπτώματα είναι ο βήχας, το μπούκωμα, η δυσχέρεια αναπνοής, οι διαταραχές οσμής και γεύσης. Το rapid test ενδέχεται να είναι αρνητικό και να απαιτηθεί μοριακός έλεγχος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της διάγνωσης.  

κοπωση

Άλλα ειδικά λοιμώδη σύνδρομα που συνδέονται με τα ταξίδια είναι οι μύκητες, οι ρικετσιώσεις, το aids, ο πυρετός του Νείλου κ.λπ. 

Όμως υπάρχουν και άλλα συνήθη υποκείμενα αίτια. 

Το μπούκωμα  ή η ρινική συμφόρηση της επανόδου

Η υγρασία στο αεροπλάνο είναι συχνά χαμηλή, με αποτέλεσμα ο ερεθισμός των ανώτερων αναπνευστικών οδών και το μπούκωμα να είναι συχνός σε ταξιδιώτες μετά από πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Ο ταξιδιώτης επίσης κατά την διάρκεια των ταξιδιών εκτίθεται σε παράγοντες, στους οποίους δεν είναι εξοικειωμένος και οι μικρού βαθμού αλλεργικές αντιδράσεις όπως το μπούκωμα σε καινοφανή φυτά οσμές ή φαγητά είναι αρκετά διαδεδομένες. 

 

Η κόπωση της επανόδου

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κόπωση μετά την επιστροφή από τις διακοπές και δυσχέρεια προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η απότομη εγκατάλειψη της χαλαρωτικής διάθεσης των διακοπών και η ένταξη στην πιεστική εργασιακή  ρουτίνα, οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις (π.χ. έναρξη σχολείων, διεκπεραίωση συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων), η επαναδραστηριοποίηση ποικιλίας αναπνευστικών ιώσεων, τα ακατάστατα ωράρια ύπνου συχνά κατά τις διακοπές και αμέσως μετά την επάνοδο,  προκαλούν stress στον οργανισμό, πολλές φορές εξαντλούν την ενεργειακή του εφεδρεία ενώ θέτουν σε ιδιαίτερη δοκιμασία το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Ως αποτέλεσμα η κόπωση είναι συχνότατη έως και ένα μήνα μετά την επιστροφή από τις διακοπές.     

Όταν τα προβλήματα της ρινικής συμφόρησης και της κόπωσης είναι έντονα ή επιμένουν η παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση είναι απαραίτητη.

Συνήθειες που επιβραδύνουν την αποκατάσταση των προβλημάτων:

Η συνήθεια του καπνίσματος 

Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα συνδέονται με την απελευθέρωση ποικίλων τοξινών στο αίμα και μειωμένη ανοσολογική ικανότητα.

ύπνος

Η έλλειψη μέριμνας για σωστό περιβάλλον ύπνου

Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος. Υιοθετήστε σταθερό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι ευάερο χωρίς θορύβους. Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως (π.χ. τηλεόραση, ηλεκτρονικές συσκευές) αποσυντονίζει το σώμα και δυσχεραίνει την ομαλή αναπλήρωση των ενεργειακών αποθηκών. 

Να αποφεύγετε τα πλούσια γεύματα πριν τον ύπνο, που προκαλούν διαταραχές πέψης και δυσκολία στην επέλευση του ύπνου. Υιοθετήστε σταθερό ωράριο ύπνου που να ακολουθεί κατά το δυνατόν τις ώρες της φυσικής συσκότισης και ηλιοφάνειας

Η συνήθεια της κακής διατροφής

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες ιχνοστοιχεία και υψηλή ποιότητα διατροφής ώστε να επιτελεί απρόσκοπτα τις βιοχημικές αντιδράσεις του.  Εάν είστε υγιής, η διατροφή σας πρέπει να  περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), φρέσκο extra παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η μεσογειακή διατροφή είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.

Εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα πρέπει να ακολουθείτε τις γενικές διατροφικές οδηγίες που συνάδουν με την πάθησή σας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

 

Η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι ιατρός-ειδική παθολόγος
Facebook
Twitter
Links: http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜακελειό σε νηπιαγωγείο στην Ταϊλάνδη: Ο δράστης έσφαξε με μαχαίρι τα παιδιά
Επόμενο άρθροΝέα βιβλία της Μαρίας Άνθη: Αυτοφωτογραφήσεις-Selfies-Για καφέ στο Μανχάταν