Αρχική Διάστημα Τρίτης γενιάς δορυφόροι θα ενημερώνουν άμεσα για ακραία καιρικά φαινόμενα

Τρίτης γενιάς δορυφόροι θα ενημερώνουν άμεσα για ακραία καιρικά φαινόμενα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Meteosat Third Generation pillar
Διαφήμιση

Η ESA αποφάσισε τη δημιουργία ενός στόλου δορυφόρων που σχεδιάζονται έτσι ώστε να εντοπίζουν τα ίχνη ακραίων καιρικών φαινομένων και να ειδοποιούν όσο το δυνατόν νωρίτερα από την εμφάνιση τους για να ληφθούν κάποια μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν και αν μη τι άλλο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Η δυνατότητα προβολής ολόκληρης της Γης επιτρέπει στους μετεωρολόγους να παρακολουθούν τα αναπτυσσόμενα καιρικά συστήματα. Έτσι, το 1977, όταν ο πρώτος Meteosat πήρε τη θέση του σε γεωστατική τροχιά, διατηρώντας τη θέση του στις 0 μοίρες γεωγραφικού μήκους καθώς η Γη περιστρεφόταν από κάτω, αυτός ο νέος μετεωρολογικός δορυφόρος έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετεωρολογίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η τρίτη γενιά δορυφόρων καιρού όχι μόνο θα εγγυηθεί τη συνέχεια των δεδομένων για την πρόγνωση του καιρού από γεωστατική τροχιά για τις επόμενες δύο δεκαετίες, αλλά προσφέρει επίσης σημαντική βελτίωση των σημερινών δυνατοτήτων απεικόνισης, μια εντελώς νέα δυνατότητα υπέρυθρης σάρωσης και απεικόνιση κεραυνών σε πραγματικό χρόνο για την έγκαιρη ανίχνευση των σοβαρών καταιγίδων καθώς αναπτύσσονται.

img mtg constellation

Πρόγνωση καιρού σε πραγματικό χρόνο

Ο συνδυασμός της αυξημένης ανάλυσης και ευαισθησίας των δεδομένων απεικόνισης της MTG (Meteosat Third Generation) και των σύγχρονων προϊόντων σάρωσης θα ανεβάσει τις δυνατότητες πρόγνωσης του καιρού στο επόμενο επίπεδο, ιδιαίτερα στο δύσκολο έργο της “πρόγνωσης του καιρού σε πραγματικό χρόνο”.

Η πρόγνωση σχετίζεται με την παρακολούθηση και την πρόβλεψη, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, ταχέως εξελισσόμενων και δυνητικά καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως οι ισχυρές καταιγίδες.

Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων φαινομένων θα αυξήσει τον διαθέσιμο χρόνο αντίδρασης για την έκδοση προειδοποιήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή δυνητικά καταστροφικών επιπτώσεων.

Η βελτίωση των προειδοποιήσεων κατά μερικές ώρες μπορεί στις πιο ακραίες περιπτώσεις να είναι η διαφορά μεταξύ της ασφαλούς εκκένωσης μιας περιοχής από τους πολίτες και της σημαντικής απώλειας ζωής.

Για να γίνει αυτό, ο σχεδιασμός του δορυφόρου βασίζεται σε μια σημαντικά διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με τις δύο πρώτες γενιές.

ASpot MTG

Αντί να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός ενός περιστρεφόμενου δορυφόρου που υιοθετήθηκε για τους προηγούμενους Meteosats, οι δορυφόροι MTG φιλοξενούν τα σύγχρονα όργανά τους σε μια σταθεροποιημένη δορυφορική πλατφόρμα τριών αξόνων, πράγμα που σημαίνει ότι ο προσανατολισμός των δορυφόρων παραμένει σταθερός σε σχέση με τη Γη, με τα ωφέλιμα φορτία να βλέπουν συνεχώς το γήινο δίσκο.

Συγκριτικά, τα όργανα της προηγούμενης γενιάς περιστρεφόμενων δορυφόρων κοιτούσαν προς τη Γη σε ποσοστό λιγότερο από 5%.

Δύο τύποι δορυφόρων

Για τη συνολική αποστολή MTG αναπτύσσονται δύο τύποι δορυφόρων: ο δορυφόρος απεικόνισης (MTG-I) και ο δορυφόρος σάρωσης (MTG-S).

Οι δύο δορυφόροι MTG-I θα λειτουργούν παράλληλα – ο ένας θα σαρώνει ολόκληρο τον γήινο δίσκο (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αφρικής) κάθε 10 λεπτά, ενώ ο άλλος θα παρέχει κάλυψη τοπικής περιοχής, για παράδειγμα κάλυψη μόνο της Ευρώπης, με ταχύτερο κύκλο επανάληψης. Ο μοναδικός δορυφόρος MTG-S θα παρέχει επίσης τοπική κάλυψη σε επιλεγμένα μέρη της Γης, με κύκλο επανάληψης συνήθως πέντε λεπτών.
Ο πρώτος δορυφόρος MTG-I έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στα τέλη του 2022, ακολουθούμενος από έναν MTG-S το 2024 και στη συνέχεια τον επόμενο MTG-I το 2025. Οι επόμενοι τρεις δορυφόροι θα εκτοξευθούν περίπου 10 χρόνια αργότερα για να αντικαταστήσουν το πρώτο σύνολο, το οποίο έχει ονομαστική διάρκεια ζωής 8,5 έτη, αλλά επαρκή καύσιμα για περισσότερα από 10,7 έτη.

ΠΗΓΗ: www.esa.int

Διαφήμιση