Αρχική Special Topics 86η ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Γιοκ σε Ερντογάν και πρόωρες εκλογές-Ναι σε ασφάλεια και ανάπτυξη 

86η ΔΕΘ-Μητσοτάκης: Γιοκ σε Ερντογάν και πρόωρες εκλογές-Ναι σε ασφάλεια και ανάπτυξη 

0
[355213] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Διαφήμιση

αγγελική γυπάκη

Της Αγγελικής Γυπάκη 

Με εθνικό πρόσημο, αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν και  ξεκάθαρη θέση στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την 4η ομιλία του ως πρωθυπουργός από το βήμα της 86η ΔΕΘ.

Στο τουρκικό κρεσέντο απειλών ο πρωθυπουργός απαντά με μία ελληνική λέξη «που συμπυκνώνει  τη δύναμη του έθνους μας» : «Όχι, κύριε Ερντογάν. Και να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει. Γιοκ τα νταηλίκια  με την Ελλάδα».

Προηγουμένως δήλωσε σεβασμό και τιμή  για την επέτειο των 100 χρόνων από  την Μικρασιατική καταστροφή με τους 2 εκατ. πρόσφυγες, «ο πόνος και το αίμα των οποίων έγινε λίπασμα προόδου και πείσμα δημιουργίας». 

Αλλά και «εθνικό στοίχημα που διαπερνάει το χρόνο ώστε ο τόπος να είναι ελεύθερος και οι πολίτες να ευημερούν». Και έθεσε το δίλημμα « Πατριωτισμός ή εθνική αμηχανία»

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από τότε που μας εμπιστευτήκατε» τόνισε «παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε . Έχει ανακτήσει την αυτονομία της και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη».

Και έστειλε το μήνυμα προς την αντιπολίτευση : «Δεν θα γίνω επισπεύδων πολιτικής αστάθειας. Η χώρα είναι  σε πορεία σταθερότητας και ασφάλειας με εκλογές στο τέλος της 4ετία και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε. 

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες τόνισε: «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα, με μια λάθος κίνηση μπορεί να γκρεμιστούν. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά τη συμφορά. Όταν έρθει η ώρα δε θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση αλλά και κυβερνήτη». 

Για τα εθνικά

 «Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες.

Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από εδώ είχα εξαγγείλει την αγορά Ραφάλ που πετούν ήδη στους Ελληνικούς ουρανούς και οι δύο  από τρεις  φρεγάτες «Βελαρά» ναυπηγούνται και  από 2025 θα είναι έτοιμες να ενταχτούν στο στόλο μας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καθαρή θέση: «Είμαστε με τον αμυνόμενο, τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο και ξέρουμε τι σημαίνει η απειλή από τους δικούς μας γείτονες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Ο λογαριασμός πρέπει να επιστρέψει σε αυτόν που προκαλεί την κρίση, στον κ Πούτιν».

Απολογισμός- 21 δις ενισχύσεων

Την προηγούμενη τριετία η  πολιτεία έχει διαθέσει 21 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων πρωτόγνωρων κρίσεων που προέκυψαν στη χώρα και τον πλανήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε παρόλα αυτά  «δυναμική την εικόνα της οικονομίας» και αναφέρθηκε σε  επενδύσεις και έργα με κονδύλια 20 δις «υπερδιπλάσια του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων» .  «Έχουμε τη  μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Ο δείκτης απασχόλησης έφτασε στο 4,2% για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόνο το α’ 6μηνο του 2022 .

Μέσα στην πανδημία διατέθηκαν  9.5 δις για να σωθούν οι  θέσεις εργασίας ενώ αυξήθηκε κατά 63 ευρώ /μήνα ο κατώτατος  μισθός και κατά το 12 ώρες η υπερωριακή απασχόληση .Ωστόσο όπως είπε ο πρωθυπουργός  οι  μισθοί ακόμη χαμηλοί η γραφειοκρατία εξακολουθεί να πολιορκεί κρίσιμους τομείς». Ωστόσο η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο κλείνοντας τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. 

[355213] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δρομολογούνται έργα πνοής 3 δις ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: « Το ανέκδοτο της Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα: Το μετρό είναι  σε τροχιά παράδοσης το 2023, δρομολογούνται  σχέδια για τη Νέα ΔΕΘ, την  ανάπλαση της παραλίας, το  Νοσοκομείο Παίδων, τα νέα γήπεδα του Άρη και του ΠΑΟΚ ενώ το νέο αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε .

 Για το συνταξιοδοτικό είπε ότι ήταν «ντροπή ο απόμαχος της εργασίας να περιμένει χρόνια να πάρει τους κόπους τους. Μίλησε για θέμα στοιχειώδους σεβασμού στον πολίτη  και τόνισε τις υποχρεώσεις της πολιτείας: «Οφείλουμε να έχει δουλειά ο πολίτης,  ο καλός γιατρός να αμείβεται με καλούς μισθούς εδώ στην Ελλάδα και ο παραγωγικός  υπάλληλος και να επιβραβεύεται από τον εργοδότη του.

Για την υγεία είπε ότι προσλήφθηκαν 18.000 μόνιμοι κι έκτακτοι υγειονομικοί και  πολλαπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ.

Για το ψηφιακό κράτος  «Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα κέρδισε 60 ώρες ταλαιπωρίας γαπό την ψηφιακή επανάσταση και τη στράτευση της τεχνολογίας υπέρ του πολίτη « Θα περιμένατε ποτέ να έχετε στο κινητό ιατρικές συνταγές δίπλωμα και ταυτότητα;»

Για τις κοινωνικές διακρίσεις: Κάθε νέα μητέρα ενισχύθηκε  με 2000ευρω, καθιερώθηκε προσωπική βοήθεια στα  άτομα με αναπηρίες. Η ψηφιακή μετάβαση οδηγεί  σε ένα αύριο δικαιωμάτων με την αναβάθμιση της γυναίκας στο χώρο εργασίας Για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε  εθνικό σχέδιο κατά το διακρίσεις  όσοι ήταν στο περιθώριο αποκτούν φωνή και εκπροσώπηση.

Για το προσφυγικό: «3000 νέοι συνοριοφύλακες 42 μέσα επιτήρησης και ο φράκτης στον Έβρος μείωσαν τις ροές των μεταναστών στην Ευρώπη κατά 80%. Την ίδια στιγμή οι αιτούντες άσυλο βιώνουν πλέον  σε ανθρώπινες δομές . Για να προχωρήσεις πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη. Έτσι έγινε και στο μεταναστευτικό. Ανασυστήσαμε την μεταναστευτική πολιτική και έχουμε αποτελέσματα στην επιτάχυνση της εξέτασης αιτημάτων ενώ  φροντίσαμε  επιτέλους τη ζωή  χιλιάδων ανήλικων. 

Για τις πυρκαγιές : « Είχαμε απώλειες όχι όμως σε ανθρώπινες ζωές. Πάρα τα προβλήματα  φέτος καταφέραμε να έχουμε 220.000 λιγότερα καμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας . Και αυτό οφείλετε στην  καλύτερη συνεργασία της Πυροσβεστικής – Αστυνομίας – εθελοντών.

Η 3ετία που πέρασε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ήταν  πρωτόγνωρη γιατί πρωτόγνωρα ήταν και τα γεγονότα που ήρθαν. Το μέλλον δεν είναι αυτό που ξέραμε» Και δεν απέφυγε  την κριτική εν είδει προεκλογικού διλλήματος προς του πολίτες : «Ποιος μπορεί αν αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και ποιος μένει πάντα στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου;» 

 

Διαφήμιση