Αρχική Ελλάδα ΔΕΘ: Γενναίο πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ-21 δράσεις για την στήριξη των...

ΔΕΘ: Γενναίο πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ-21 δράσεις για την στήριξη των πολιτών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[355213] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Διαφήμιση

δημητρα τσωτση

Της Δήμητρας Τσώτση

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας όμως ότι μετά από 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης, η Ελλάδα έχει πλέον ανακτήσει την ευρωπαϊκή της αυτονομία, ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύτηκε την ευθύνη του τόπου σε αυτήν την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 21 πρωτοβουλίες, 8 μέτρα στήριξης, 12 μεγάλες αλλαγές, ένα σχέδιο – τομή 6 σημείων στη στέγη που υλοποιείται αμέσως. Τα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε ύψος 5,5 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια.

 

[355213] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Τα μέτρα στήριξης

  • 2,3 εκατ. ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ κατά τον μήνα Δεκέμβριο
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πάρουν μία εξτρά δόση
  • Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα πάρουν 11/2 δόση.
  • Αυξάνεται αμέσως το επίδομα φοιτητικής στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ
  • Όσοι φοιτητές συγκατοικούν θα εξασφαλίσουν 2.000 ευρώ επίδομα στέγασης ανά άτομο.

IMG 20220910 WA0014

  • Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώΤο επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

    Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Μελετάται ακόμα μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

  • Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες ύψους 60 εκατ. ευρώ για το κόστος λιπασμάτων
  • 89 εκατ. ευρώ για αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών σε 50.000 κτηνοτρόφους
  • Δικαιούχοι του προγράμματος αλλάζω συσκευή θα επιδοτηθούν με 140 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Θα εξασφαλιστεί αναγκαίος χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτηθούν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

  • Καταργείται για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Έμπρακτη αναγνώριση στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων:
    Διευθετείται: Η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, Η επέκταση της Μάχιμης 5ετίας, η νυχτερινή αποζημίωση. Παράλληλα, θεσπίζεται αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

 

Τουρισμός

Επέκταση της τουριστικής σεζόν και εξασφάλιση ακόμα 200.000 νέων δικαιούχων για διακοπές με πρόσθετα κονδύλια μέχρι τον Μάρτιο του 2023

Εργασία – μισθολόγια

  • Για εξασφάλιση μόνιμων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για μετατροπή των ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας σε μόνιμες με απαλλαγή του 40% του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για εκείνον τον χρόνο.

 

Η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από το 2023 είναι:

  • Μείωση 3 μονάδων στις ασφαλιστικές εισφορές. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος, ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι. Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.

  • Αύξηση των συντάξεων 1,5 εκατ. συνταξιούχων κατά 6% τουλάχιστον

Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

IMG 20220910 WA0005

  • Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ και των επιδομάτων ευθύνης κατά 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους από 1/1/2023
  • Αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024. Αφορά σχεδόν 600.000 Δημοσίους Υπαλλήλους με έμφαση όχι μόνο στους χαμηλόμισθους, αλλά και με στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.
  • Στήριξη της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες.
  • Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2023 σε συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα , στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.
  • Αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024
  • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
  • 120 εκατ. Ευρώ δίνονται ετησίως για έργα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους, μαζί με μία σύνθετη άσκηση, που αφορά την επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο χορηγούνται οι ΚΑΠ, προκειμένου να είναι πιο δίκαιοι και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των Δήμων.
  • Από το 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού με πρώτη αύξηση την 1η Μαίου του 2023.

IMG 20220910 WA0013

«Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Αναπτύσσεται, έτσι, ένα δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, μπαίνουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Τρεις είναι οι στόχοι μας: ανακούφιση των πολιτών, διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνωση των επιχειρήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στέγαση

Το φιλόδοξο πρόγραμμα για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους αποτελεί και η Στέγαση για τους Νέους. Θα δοθούν 1,8 δις. ευρώ σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους για απόκτηση ή μίσθωση πρώτης κατοικίας.

  • Θα ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση 8.150 θέσεων σε σύγχρονες εστίες πανεπιστημίων
  • Ειδικό πρόγραμμα στέγασης 500 εκατ. ευρώ που αφορά νέους μέχρι 39 ετών που θα εξασφαλίσουν μηδενικό επιτόκιο σε δάνειο για απόκτηση κατοικίας σε περιοχές με παλιά κτίρια.  Αυτό θα περιλαμβάνει ειδικό πρόγραμμα δανείων, καταρχάς ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες.
  • Θα δοθούν επιδοτήσεις για ανακαίνιση παλιάς κατοικίας με το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω με 23.000€ και με δυνατότητα δανείου 3.000€
  • Περίπου 10.000 οικίες που παραμένουν κλειστές θα επιδοτηθούν με 10.000€ για να ανακαινιστούν και να μισθωθούν με μακροχρόνια μίσθωση
  • Το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2 αφορά σε πρώτη φάση 1.000 ακίνητα του Δημοσίου που θα δοθούν με χαμηλό μίσθωμα με διαδικασίες εξπρές σε ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνουμε πια το όριο της επένδυσης για χορήγηση άδειας Golden VISA από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.
Διαφήμιση