Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Σχεδιάστε τα γεύματά σας για λιγότερη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων

Σχεδιάστε τα γεύματά σας για λιγότερη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μαγειρεμα
Διαφήμιση

Ο προγραμματισμός γευμάτων εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, η σημασία των οποίων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο, να μειώσει το άγχος και τη σύγχυση σχετικά με το τι θα φτιάξει κανείς, να ελαχιστοποιήσει τη σπατάλη τροφίμων, να βελτιώσει τα ψώνια από το παντοπωλείο, να προσθέσει ποικιλία και γεύση, να αναπτύξει δεξιότητες και να εξοικονομήσει σημαντικά χρηματικά ποσά.

Αυτή τη στιγμή, με την αύξηση του κόστους των τροφίμων, το τελευταίο μπορεί να είναι ο πιο πιεστικός λόγος, αλλά στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα οφέλη συνδέονται μεταξύ τους.

Η εξοικονόμηση χρόνου και ο περιορισμός της σπατάλης των υλικών μιας συνταγής συμβάλλουν επίσης στην εξοικονόμηση χρημάτων, όπως και η αποτελεσματικότερη πραγματοποίηση αγορών και η εκμάθηση νέων εύκολων συνταγών. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να πετύχετε τον ιδανικό συνδυασμό μείωσης σπατάλης τροφίμων και χρημάτων.

Ξεκινήστε όποια ημέρα της εβδομάδας σας φαίνεται λογική

Δημιουργήστε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων σας με βάση το πότε και τι θα ψωνίσετε. Αυτό μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του έτους. Αν για παράδειγμα έχετε λαϊκή αγορά την Τετάρτη ή υπάρχουν προσφορές στο κατάστημα όπου ψωνίζετε τα τρόφιμα την Πέμπτη ξεκινάτε να προγραμματίζετε τα είδη των γευμάτων ανάλογα με τις προσφορές που θα βρείτε και τα τρόφιμα που τελικά θα αγοράσετε.

Σούπερ Μάρκετ, διατροφικές συνήθειες

Ψωνίστε αυτοπροσώπως

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε τη φρεσκάδα και την ποιότητα των υλικών και να εντοπίσετε ευκαιρίες εξοικονόμησης χρημάτων, όπως η αγορά χύμα τροφίμων ή από το ράφι προσφορών.

Αν μισείτε το σούπερ μάρκετ πηγαίνετε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ή όταν είναι σχεδόν άδειο. Θα μειώσετε το χρόνο για ψώνια στο μισό. Κάποιοι ειδικοί συμβουλεύουν να γράψετε τη λίστα σας με πρόχειρη σειρά ημερομηνιών για να σας υπενθυμίζει να αγοράζετε τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε προς το τέλος της εβδομάδας με μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης.

Μείνετε εντός του ίδιου προφίλ γεύσης για να αποφύγετε τη σπατάλη

Αν φτιάχνετε ταϊλανδέζικη ή ινδική κουζίνα στην αρχή της εβδομάδας, προγραμματίστε να φτιάξετε περισσότερες συνταγές που χρησιμοποιούν παρόμοια υλικά, ώστε να αξιοποιήσετε ό,τι έχετε. Δεν θέλετε να καταλήξετε με ένα μισό κουτί ακριβό γάλα καρύδας, το οποίο προσπαθείτε να επεξεργαστείτε αργότερα σε μια σάλτσα μπεσαμέλ. Θα μπορούσατε ακόμη και να επιλέξετε ένα είδος κουζίνας ως θέμα για ολόκληρη την εβδομάδα.

Μαγείρεμα - Λαχανικά - Φαγητό

Καταψύξτε προετοιμασμένα συστατικά για μαγείρεμα

Οι περισσότεροι μάγειρες σκέφτονται τον καταψύκτη ως χώρο αποθήκευσης έτοιμων γευμάτων, αλλά μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε ως χώρο αποθήκευσης υλικών που έχουν προετοιμαστεί σε ένα βαθμό πριν από το μαγείρεμά τους, για παράδειγμα τάπερ με υλικά και άψητες μαρινάδες που παράγουν ένα νόστιμο, πλούσιο γεύμα με ελάχιστη προσπάθεια σε μια πολυάσχολη μέρα.

Διατηρήστε ποικιλία επιλογών αποθήκευσης

Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά στη μείωση της σπατάλης συστατικών και περισσευμάτων.

Να έχετε στη διάθεσή σας ένα ευρύ φάσμα συσκευασιών – ταπεράκια, βάζα και καπάκια, επαναχρησιμοποιούμενες και επανασφραγιζόμενες σακούλες ziplock, παλιά δοχεία γιαουρτιού κ. λπ. – που σας επιτρέπουν να αποθηκεύετε, να καταψύχετε, να συντηρείτε, να ξεπαγώνετε και να μοιράζετε εύκολα τα τρόφιμα.

Meal Plan 2

Προεργασία τα Σαββατοκύριακα

Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα (ή άλλες ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμά σας), χρησιμοποιήστε τον για να προετοιμάσετε υλικά ή γεύματα για μελλοντική κατανάλωση. Για παράδειγμα μπορείτε να γεμίσετε βάζα με ξηρά συστατικά για σπιτική ζύμη πίτσας και στη συνέχεια να τα ρίξετε στη μηχανή ψωμιού μαζί με λάδι για ένα γρήγορο δείπνο τα βράδια της εβδομάδας.

Θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο για σούπες, φακές ή φασόλια, μπισκότα, τηγανίτες -αναμειγνύοντας τα ξηρά συστατικά από πριν- ή για σάλτσες σαλάτας, μαρινάδες, πέστο και άλλα.

Αν τρώτε κρέας, προτιμήστε την πιο ευέλικτη επιλογή

Δεν είναι όλα τα κρέατα ίδια από άποψη ευέλικτης χρήσης τους στο μαγείρεμα. Το μπέικον, το λουκάνικο και το chorizo, είναι ευέλικτα και πιο οικονομικά υλικά κατάλληλα για πολλές νόστιμες συνταγές, ενώ μια μπριζόλα δεν είναι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της επαναχρησιμοποίησης των περισσευμάτων- το κρέας από ένα ψητό κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ περισσότερους τρόπους από ό,τι η μπριζόλα που έχει απομείνει.

Επιλέξτε συνταγές που σας ενθουσιάζουν

Αν η σκέψη του φαγητού που θέλετε να φτιάξετε σας ενθουσιάζει θα έχετε σίγουρο κίνητρο για να συνεχίσετε να μαγειρεύετε και να αναπτύξετε τις δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να πετύχετε ένα νόστιμο αποτέλεσμα.

Διαφήμιση