Αρχική Ενέργεια «Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη – Δυσβάσταχτο το κόστος ενέργειας από τα...

«Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη – Δυσβάσταχτο το κόστος ενέργειας από τα νοικοκυριά

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φυσικό αέριο - πλαφόν
Διαφήμιση

Βαρύ χειμώνα προβλέπεται ότι θα περάσει η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 60%, ενώ την ίδια ώρα το κόστος ρεύματος στην Ευρώπη «έσπασε» το φράγμα των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Απειλές Gazprom για φυσικό αέριο

Η Gazprom απειλεί ανοιχτά με αύξηση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σε ποσοστό 60%, ξεπερνώντας τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα τον χειμώνα. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου και η παραγωγή της κρατικής εταιρείας συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Το Κίεβο έκλεισε έναν από τους εξαγωγικούς δρόμους της Gazprom προς την Ευρώπη, ενώ η Gazprom μείωσε την ροή στο 20% της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 1 προς την Γερμανία με την πρόφαση διένεξης σχετικά με τον εξοπλισμό.

Οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 36,2% στα 78,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου και η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με το επίπεδο της ίδιας περιόδου πέρυσι, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής εταιρείας.

nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom

Η παραγωγή της Gazprom ήταν μειωμένη κατά 32,2% τον Αύγουστο, έναντι 35,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, δηλώνει ο Evgeniy Suvorov, οικονομολόγος στη CentroCreditBank, στο κανάλι του MMI στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 59% έναντι 58,4% τον περασμένο μήνα.

 

Ε.Ε: Όχι σε απαλλαγή από ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.

Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση.

 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα

Έξι φορές παραπάνω από πέρυσι πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία. Μέσα σε δύο μήνες εκτινάχθηκε οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέο επίπεδο ρεκόρ στο European Exchange AG.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος ζωής, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση. Και η τιμή της ενέργειας κατ’ επέκταση εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλπάζει πλέον με διψήφια ποσοστά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται να διπλασιαστεί σχεδόν στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής.

Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ έχει επίσης δει την τιμή του να υπερδιπλάσιαζεται από τον Ιούνιο. Σήμερα η τιμή του ανήλθε έως και τα 230 ευρώ, τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη με την τιμή στα 220,11 ευρώ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο έκανε επίσης άλμα 6,8%.

λιγνιτης

Στη Γαλλία, το κράτος σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Η Ελλάδα επιστρέφει στον λιγνίτη

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έξι από τις επτά μονάδες λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου».

 

Διαφήμιση