Αρχική Περιβάλλον Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δημιουργία οικογένειας

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη δημιουργία οικογένειας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Οικογένεια - Παιδί
Διαφήμιση

Η απόφαση για το αν θα κάνουμε ή όχι παιδιά, αν μπορούμε, απαιτεί από εμάς να κάνουμε απολογισμό των οικονομικών μας, της κατάστασης της ζωής μας, της σχέσης μας και των σχεδίων σταδιοδρομίας, μεταξύ διαφόρων άλλων παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια, ένα άλλο ερώτημα έχει δημιουργηθεί, τροφοδοτούμενο από την επικείμενη κλιματική κρίση: ποιος είναι ο αντίκτυπος της απόκτησης παιδιών στον πλανήτη;

Η ερώτηση είναι αρκετά σοβαρή για πολλούς νέους, καθώς τα θέματα αειφορίας και το μέλλον του πλανήτη κυριαρχούν στην ατζέντα των ειδήσεων και ο υπερπληθυσμός αναφέρεται συχνά ως παράγοντας.

Η μελέτη

Η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη του θέματος πέρυσι διαπίστωσε ότι ένας συντριπτικός αριθμός ανθρώπων που ανησυχούν για την κλιματική κρίση αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά επειδή φοβούνται ότι οι συγγενείς τους θα δυσκολευτούν στο μέλλον.

Η έρευνα σε 600 άτομα ηλικίας 27 έως 45 ετών διαπίστωσε ότι το 96 % ανησυχούσε πολύ ή εξαιρετικά για την ευημερία των πιθανών μελλοντικών παιδιών τους σε έναν κόσμο που έχει καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή.

garden kids

Αποκάλυψε επίσης βαθιά απαισιόδοξες απόψεις για το μέλλον, με το 92,3 % των 400 ερωτηθέντων να προσφέρουν αρνητικό όραμα για το μέλλον και μόνο το 0,6 % να είναι θετικό.

 

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Η επιστημονική συναίνεση είναι ότι η απόκτηση παιδιών είναι η μεγαλύτερη επίπτωση που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να δημιουργήσει μια ζωή εκπομπών άνθρακα.

Μια μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του κλίματος Kimberley Nicholas και Seth Wynes διαπίστωσε ότι ένα παιδί που γεννιέται στον ανεπτυγμένο κόσμο αφήνει αποτύπωμα άνθρακα 58,6 μετρικών τόνων ετησίως.

Τα συμπεράσματα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Research , συνέστησε στα άτομα να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κάνοντας ένα παιδί, ζώντας χωρίς αυτοκίνητο, αποφεύγοντας τα αεροπορικά ταξίδια και κάνοντας φυτική διατροφή.

Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: “Αυτές οι ενέργειες έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών από τις στρατηγικές που προωθούνται συνήθως όπως η ολοκληρωμένη ανακύκλωση (τέσσερις φορές λιγότερο αποτελεσματική από τη φυτική διατροφή) ή η αλλαγή λαμπτήρων οικιακής χρήσης (οκτώ φορές λιγότερες)”.

Τώρα γνωρίζουμε ότι η κατοχή μιας μικρότερης οικογένειας είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να κάνουν – και δεν είναι πλέον μια περιθωριακή ιδέα.

 

play kids GettyImages 960x500

Κλιματική αλλαγή και σχέδια για το μέλλον

Πόσο λοιπόν θα πρέπει να επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την απόφασή μας να κάνουμε παιδιά ή περισσότερα παιδιά; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη και έχει προκαλέσει συζητήσεις σε ακαδημαϊκές και επιστημονικές κοινότητες εδώ και χρόνια.

Το ζήτημα του υπερπληθυσμού αναφέρεται συχνά ως λόγος για να μην αποκτήσουμε περισσότερα παιδιά, καθώς ο κόσμος φαίνεται να βλάπτει προς την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι πόροι της Γης είναι πεπερασμένοι, δεν μπορεί να υποστηρίξει απεριόριστη αύξηση του πληθυσμού.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή οφείλεται επίσης στα νοικοκυριά. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέσω της κατανάλωσης, τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 72 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών θερμοκηπίου, καθιστώντας τα βασικούς παράγοντες για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται από τη Συμφωνία του Παρισίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι η γεωργία είναι άμεσα υπεύθυνη για έως και 8,5 τοις εκατό όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ένα επιπλέον 14,5 τοις εκατό προέρχεται από την αλλαγή χρήσης γης.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση της IPCC για την Κλιματική Αλλαγή το 2019, αυτή η αλλαγή γης αποτελείται κυρίως από την αποψίλωση των δασών στις αναπτυσσόμενες χώρες για να καθαρίσει η γη για την παραγωγή τροφίμων.

Με πληροφορίες του Independent 

Διαφήμιση