Αρχική Καταστροφές Οι πέτρες του λιμού εμφανίστηκαν στα ποτάμια της Γερμανίας και της Τσεχίας

Οι πέτρες του λιμού εμφανίστηκαν στα ποτάμια της Γερμανίας και της Τσεχίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πετρες λιμου 3
Διαφήμιση

Στερεύουν τα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη λόγω της ξηρασίας που πλήττει τους τελευταίους μήνες την ήπειρο. Η μείωση της επιφάνειας του νερού αποκάλυψαν πέτρες πάνω στις οποίες λαξεύτηκαν μηνύματα ανθρώπων πριν από πολλούς αιώνες.

Τα μηνύματα αυτά θεωρούνται ιερά για τις μελλοντικές γενιές καθώς τους προειδοποιούν για τις δύσκολες εποχές που έρχονται.

Η Miami Herald αναφέρει στο Insider ότι οι ντόπιοι δήλωσαν ότι οι ογκόλιθοι αιώνων, γνωστοί ως «πέτρες του λιμού», επανεμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα ποτάμια στην Ευρώπη στέρεψαν λόγω των συνθηκών ξηρασίας.

Οι παλαιότερες χρονολογούνται από το 15ο αιώνα, αν και ξέρουμε ότι υπήρχαν και νωρίτερα, απλώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τη φθορά που προκαλεί η ροή των υδάτων.

Συνέχισαν να δημιουργούνται ως το 19ο αιώνα, μετά θεωρήσαμε ότι είμαστε ασφαλείς και δεν τις χρειαζόμαστε, μόνο που αυτό δεν συμβαίνει πια.

πετρες λιμου

Μια τέτοια πέτρα βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα, ο οποίος ξεκινά από την Τσεχική Δημοκρατία και διέρχεται από τη Γερμανία.

Ο ογκόλιθος χρονολογείται από το 1616 και είναι χαραγμένος με μια προειδοποίηση στα γερμανικά: «Wenn du mich seehst, dann weine» – «Αν με δεις, τότε κλάψε».

«Όποιος με είδε, υπέφερε»

Οι πέτρες με τα μηνύματα είναι ορατές μόνο όταν κατεβαίνει πολύ η στάθμη του νερού. Κι όταν κατεβαίνει πολύ η στάθμη του νερού έρχεται ξηρασία. Και όταν έρχεται ξηρασία, έρχεται και πείνα.

Άλλες πέτρες έχουν παρόμοια μηνύματα σκαλισμένα επάνω τους: «Όποιος με είδε υπέφερε», «φτιάχθηκα το 1417, όταν το νερό ήταν τόσο ρηχό», «όταν τα νερά με καλύψουν, η ζωή θα γίνει ξανά πολύχρωμη» και ούτω καθεξής.

Οι φράσεις μοιάζουν πράγματι με δυσοίωνους χρησμούς και είναι.

Χρησμοί που δημιουργήθηκαν από την εμπειρία των ανθρώπων και αποτελούν ένα σύστημα προειδοποίησης που οι λαοί έμαθαν να χρησιμοποιούν ανά τους αιώνες.

Το καλοκαίρι του 2018, ένα από τα πιο ξηρά στην Τσεχία, η στάθμη του ποταμού Έλβα κατέβηκε αρκετά και πολλές από τις πέτρες βγήκαν στην επιφάνεια. Η ιστορία που διηγούνται είναι εντυπωσιακή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ξηρασίες και οι συνέπειές τους στην περιοχή ήταν πολύ συχνότερο φαινόμενο απ’ ότι νομίζαμε ως τώρα.

πετρες λιμου1

Σε μια μελέτη του 2013, μια ομάδα Τσέχων ερευνητών έγραψε ότι αυτοί οι ογκόλιθοι είναι «σμιλεμένοι με τα χρόνια των κακουχιών ενώ πάνω υπάρχουν και τα αρχικά των συγγραφέων που χάθηκαν στην ιστορία», προσθέτοντας ότι οι «βασικές επιγραφές προειδοποιούν για τις συνέπειες της ξηρασίας».

 

Ωστόσο η ξηρασία που βιώνει η Ευρώπη φέτος θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με τον Andrea Toreti, ανώτερο ερευνητή στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Αυγούστου, ο Toreti δήλωσε ότι κανένα άλλο γεγονός τα τελευταία 500 χρόνια δεν ήταν «παρόμοια με την ξηρασία του 2018. Ωστόσο αυτή η χρονιά, νομίζω, είναι χειρότερη», ανέφερε στο Euronews. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος να συνεχιστούν οι συνθήκες ξηρασίας» κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Κλιματική αλλαγή και ξηρασία

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει τις συχνότερες και εντονότερες ξηρασίες με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας προκαλεί αλλαγές στις βροχοπτώσεις και ενισχύει την εξάτμιση. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, το 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω ξηρασίας, που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειμμα υγρασίας στο έδαφος.

Οι ξηρασίες του 21ου αιώνα, παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι φαινομενικά τώρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να τις αντιμετωπίσουμε και να μην πεινάσουμε, είναι οι χειρότερες από όλες. Προκαλούνται κυρίως από την απουσία βροχής στις εποχές που θα έπρεπε να υπάρχει και είναι συνέπεια, σε μεγάλο βαθμό, της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

Διαφήμιση