Αρχική Πολιτισμός Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συνεργασία» ζητά το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Συνεργασία» ζητά το Βρετανικό Μουσείο

0
Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα - Γλυπτά
Εικόνα: UNSPLASH/Xavier von Erlach
Διαφήμιση

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η συνέντευξη του υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, στην εφημερίδα Sunday Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο οποίος -μεταξύ άλλων- δήλωσε ότι το Μουσείο είναι έτοιμο να βρει λύση με την Ελλάδα ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά από 200 χρόνια. Το θέμα έχουν ήδη αναπαράγει και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως οι εφημερίδες Guardian και Daily Telegraph.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Γουίλιαμς, «αυτό που ζητάμε είναι μία ενεργή συνεργασία του Παρθενώνα με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα». Παράλληλα, τόνισε ότι πιστεύει «ακράδαντα πως υπάρχει χώρος για μία πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση από την οποία μπορούν να προκύψουν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Παρ’ όλα αυτά σημείωσε πως «τα Γλυπτά είναι αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε».

Μάρμαρα του Παρθενώνα

Διαβάστε σχετικά: Το deal των Μαρμάρων του Παρθενώνα – «Θα μπορούσαμε να σας τα δανείσουμε»

Μεγάλη διάσταση έχει λάβει το ζήτημα στα βρετανικά μέσα

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και η επισήμανση πολλών βρετανικών μέσων ενημέρωσης για τη δυναμική που έχει αποκτήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών, ειδικά μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος έθεσε ξανά το ζήτημα στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένα έχει ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα προσφέροντας, μάλιστα, ως αντάλλαγμα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο», γράφει η εφημερίδα Guardian. Την ίδια στιγμή φιλοξενεί και δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αλλά «δεν αρκούν τα μικρά βήματα, θέλουμε μεγάλα βήματα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το πάγιο αίτημα της Ελλάδος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτυπώνεται μόνο από την πληθώρα των δημοσιευμάτων, τους τελευταίους μήνες, στον βρετανικό Τύπο αλλά και από την αλλαγή θέσης της κοινής γνώμης της χώρας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση σχετικής δημοσκόπησης που πραγματοποιεί η εφημερίδα Sunday Times με το ερώτημα: «Θα πρέπει τα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα;». Η δημοσκόπηση απευθύνεται στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας και θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση