Αρχική Πολιτισμός Το deal των Μαρμάρων του Παρθενώνα-«Θα μπορούσαμε να σας τα δανείσουμε»

Το deal των Μαρμάρων του Παρθενώνα-«Θα μπορούσαμε να σας τα δανείσουμε»

Ελληνικές κοινότητες και κλασικιστές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνονται στο Βρετανικό Μουσείο στις 18 Ιουνίου για να ζητήσουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Διαφήμιση

Υπάρχει “μία συμφωνία που πρέπει να γίνειμε την Ελλάδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.  
Τα σχόλια του πρώην καγκελάριου σηματοδοτούν δραματική αλλαγή στην πολιτική και τη στάση του μουσείου ενόψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι υπάρχει μιασυμφωνία που πρέπει να γίνειγια την κοινή χρήση των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την Ελλάδα, τροφοδοτώντας τη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με την επανένωση των έργων του 5ου αιώνα, τα οποία στεγάζονται στο μουσείο του Λονδίνου από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Μάρμαρα του Παρθενώνα

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC με τον Andrew Marr χθες, ο Osborne είπε ότιπρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών.

Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που θα αξιοποιούσε στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν κάποια από τις δύο πλευρές πει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως παραχώρηση, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Όταν ο Marr ρώτησε αν κάποια από τα μάρμαρα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο Osborne είπε ότιαυτού του είδους η ρύθμισηθα μπορούσε να είναι κατάλληλη, αν και δεν μπορείνα μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.

Παρθενώνας Μάρμαρα

Πέρυσι, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέθεσε την απόφαση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης στον Guardian: “Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι ελεύθερο, δικαίως, από πολιτικές παρεμβάσεις. . Οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη θέση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι θέμα δικό τους“.

Ο ιστορικός τέχνης Bendor Grosvenor έγραψε χθες στο Twitter: “Η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο καιρό τονίσει ότι αυτό είναι θέμα των διαχειριστών. Επομένως, το να το λέει αυτό ο πρόεδρος των διαχειριστών είναι πολύ σημαντικό. Θα μπορούσε η από κοινού κτήση να είναι μια λύση;”

Μάρμαρα Παρθενώνα
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού

Ο δανεισμός σαν λύση;

Μια δήλωση του Βρετανικού Μουσείου αντανακλά επίσης μια πιο ήπια στάση.Το μουσείο είναι πάντα πρόθυμο να εξετάσει αιτήματα δανεισμού οποιουδήποτε αντικειμένου από τη συλλογή, δανείζουμε μεταξύ 4. 000 και 5. 000 αντικείμενα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, 170 αρχαία ελληνικά αντικείμενα περιοδεύουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου θα προσεγγίσουν και θα εμπνεύσουν νέο κοινό πριν επιστρέψουν στο μουσείο, λέει εκπρόσωπος του μουσείου.

Και προσθέτουν: “Αυτά τα πανέμορφα έργα τέχνης αγαπιούνται από μια παγκόσμια κοινότητα και πιστεύουμε ότι η πρόσβαση του κοινού πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεωνπολύ συχνά οι συζητήσεις περιορίζονται σε νομικίστικα και αντιπαραθετικά πλαίσια αντί να επικεντρώνονται στο πώς να μοιραστούν τα γλυπτά με έναν ευρύτερο κόσμο. . .

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα - Γλυπτά
Εικόνα: UNSPLASH/Nicole Baster

Η εμβάθυνση της πρόσβασης του κοινού, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών για να μοιράζονται και να κατανοούνται οι συλλογές σε όλο τον κόσμο, παραμένει στον πυρήνα αυτού που επιδιώκει το Βρετανικό Μουσείο“.

«Καμία επίσημη συνομιλία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα»

Ο Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε τα σχόλιά του πριν από μια διακυβερνητική συνάντηση (με απροσδιόριστη ημερομηνία) μεταξύ του υπουργού Τεχνών του Ηνωμένου Βασιλείου Stephen Parkinson και της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ενώ είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητήσουμε θέματα πολιτιστικής συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο των επίσημων συνομιλιών.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Εικόνα: theartnewspaper.com

Διαμαρτυρία στο Βρετανικό Μουσείο στις 18 Ιουνίου

Εν τω μεταξύ, ελληνικές κοινότητες και κλασικιστές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνονται στο Βρετανικό Μουσείο στις 18 Ιουνίου για να ζητήσουν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η διαμαρτυρία, που διοργανώθηκε από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σηματοδοτεί επίσης τη 13η επέτειο από τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Τα αγάλματα του πέμπτου αιώνα π. Χ. στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, αφού αφαιρέθηκαν από το ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη στην Αθήνα από πράκτορες που εργάζονταν για λογαριασμό του Σκωτσέζου ευγενούς λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή στην οθωμανική αυλή. Τα γλυπτά εκτέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1817.

ΠΗΓΗ: https://www.theartnewspaper.com

Διαφήμιση