Αρχική Ενέργεια Έρχονται διακοπές ρεύματος τον χειμώνα; – Κυβερνητική απάντηση

Έρχονται διακοπές ρεύματος τον χειμώνα; – Κυβερνητική απάντηση

0
Ηλεκτρική Ενέργεια - διακοπές ρεύματος - ρεύμα
Διαφήμιση

Τέλος έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στα σενάρια για υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά λόγω ελλείψεων σε επάρκεια ενέργειας και ιδίως φυσικού αερίου. Ερωτηθείς σχετικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή» και τόνισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάθε δυνατό μέτρο «για να μη φτάσουμε εκεί».

Αχαρτογράφητα νερά

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά, απάντησε:

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή και όπως πολλές φορές έχουμε ξεκαθαρίσει καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, επεξεργαζόμαστε όλες τις εναλλακτικές που έχουμε στα πιο ακραία και πιο δύσκολα σενάρια για να μη φτάσουμε εκεί. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και σε ό,τι αφορά τις τιμές και σε ό,τι αφορά την επάρκεια και γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για να μην έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα. Και αυτό κάνουμε σε όλες τις διαστάσεις του θέματος».

Η Ευρώπη σε ενεργειακή κρίση

«Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλούσε σοβαρότατα προβλήματα σε όλη την ήπειρό μας, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας και την αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής τους, προοιωνίζονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για ολόκληρη την ήπειρό μας. Είναι προφανές ότι κάποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι οι επιπτώσεις δεν θα αφήσουν καμιά χώρα ανέγγιχτη. Θα αφορούν, άλλωστε, τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια.

Μπροστά σε αυτή τη δυσμενή προοπτική, οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν (την προηγούμενη εβδομάδα) καταρχήν σε ένα νέο κανονισμό για της μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η απόφαση ωστόσο αυτή δε φαίνεται να επαρκεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη ακόμη πιο δραστικών ευρωπαϊκών αποφάσεων έγκαιρα. Ιδίως μάλιστα στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή αερίου και την απεξάρτηση της τιμής του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:  Επιχείρηση διάσωσης και συντήρησης των γλυπτών της Αθήνας

Διαβάστε σχετικά: Φυσικό αέριο: Σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης οι 27

Παράλληλα, με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο ως προς την επάρκεια, όσο και ως προς την τιμή.

Προετοιμασία για τα πιο ακραία σενάρια

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο ακραίων σεναρίων. Όπως και σε άλλες πρόσφατες κρίσεις, έτσι και τώρα, χτίζουμε εθνικές πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στις απειλές. Αφενός με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, αλλά και στα νοικοκυριά και αφετέρου με πρόνοια για την εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια. Έχει ήδη αναπτυχθεί συντονισμένη προσπάθεια για την προμήθεια αυξημένων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου, την λειτουργία με ντίζελ μονάδων που χρησιμοποιούν αέριο, αλλά και την προσωρινή παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μας χτίζει αναχώματα για την άμυνα της κοινωνίας, που τόσο ταλαιπωρείται από την ακρίβεια, απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και όχι μόνο. Μπήκε ήδη σε εφαρμογή ένας νέος πρωτοποριακός μηχανισμός, μέσω του οποίου δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Οι νέοι τιμοκατάλογοι που ισχύουν από σήμερα

Το “τέλος” της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, δεσμεύονται τα υπερέσοδα των εταιρειών και μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο στη συνέχεια διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών στους τελικούς λογαριασμούς ενέργειας που λαμβάνουν. Έτσι, με τους νέους λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τον νέο τρόπο τιμολόγησης, οι οικιακοί καταναλωτές θα διαπιστώσουν απορρόφηση των αυξήσεων έως και 90%, ενώ η απορρόφηση των αυξήσεων για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα φτάσει μέχρι και το 100%. Ήδη, κατά τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας του ο μηχανισμός αυτός απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται πως μέχρι τέλος Ιουλίου θα έφτανε στα 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αυτομάτως θα διατίθενται για τη στήριξη της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης:  JobDay Τουρισμού: Ξεκίνα τη σεζόν στις 10 Φεβρουαρίου

Αναλυτικά η ενημέρωση του κ. Οικονόμου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕγκαίνια επαναλειτουργίας του εμβληματικού εργοστασίου «Καραντάνη»
Επόμενο άρθροΓλυπτά του Παρθενώνα: «Συνεργασία» ζητά το Βρετανικό Μουσείο