Αρχική Διάστημα Βρέθηκε νερό στη Σελήνη σε δείγμα από την Κινέζικη αποστολή Chang’e 5

Βρέθηκε νερό στη Σελήνη σε δείγμα από την Κινέζικη αποστολή Chang’e 5

Σύνταξη: ecozen.gr

0
featured web Change 5
Change 5
Διαφήμιση

Η αποστολή της Κίνας Chang’e 5 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη την 1η Δεκεμβρίου 2020 και πήρε δείγματα σεληνιακού εδάφους και πετρωμάτων από την περιοχή Oceanus Procellarum (Θάλασσα των Καταιγίδων).

Οι Jianjun Liu και Bin Liu από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και οι συνάδελφοί τους ανέλυσαν τώρα αυτά τα δείγματα και βρήκαν ενδείξεις νερού δεσμευμένου στη δομή των ορυκτών τους.
“Για πρώτη φορά στον κόσμο, τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης των σεληνιακών δειγμάτων και τα φασματικά δεδομένα από επιτόπιες έρευνες στη σεληνιακή επιφάνεια χρησιμοποιήθηκαν από κοινού για να εξεταστεί η παρουσία, η μορφή και η ποσότητα του “νερού” στα σεληνιακά δείγματα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας Li Chunlai, πλανητικός επιστήμονας στα Εθνικά Αστρονομικά Παρατηρητήρια της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (NAOC).

Η Κίνα δημοσίευσε φωτογραφίες της αθέατης πλευράς της ΣελήνηςΔιαπίστωσαν ότι το σεληνιακό έδαφος είχε επίπεδα νερού γύρω στα 28,5 μέρη ανά εκατομμύριο, δηλαδή σχετικά ξηρό, ακόμη και για το φεγγάρι. Ωστόσο, κομμάτια του ορυκτού απατίτη στο δείγμα είχαν περιεκτικότητα σε νερό έως και 179 μέρη ανά εκατομμύριο.
“Η ποσότητα του νερού που παρατηρήθηκε είναι κάπως χαμηλά σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε πριν από την αποστολή”, λέει ο Parvathy Prem από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την εργασία.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Chang’e 5 πήρε τα δείγματα κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα θερμής ώρας της ημέρας. Ή θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το σκάφος προσγειώθηκε σε μια περιοχή που προστατεύεται από το μαγνητικό πεδίο της Γης από τον ηλιακό άνεμο. Αυτός ο άνεμος περιέχει υδρογόνο που μπορεί να γίνει νερό όταν συναντήσει άτομα οξυγόνου στην επιφάνεια της σελήνης, μια γνωστή πηγή σεληνιακού νερού.

Οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας του 2020
(RICHARD ADDIS/UK)

Μικρή αλλά πολύτιμη η ποσότητα του νερού

Οι επιστήμονες έχουν συλλέξει τρεις τύπους σεληνιακών δεδομένων από την ίδια περιοχή: δείγματα σκόνης και πετρωμάτων, τοπικά δεδομένα από την προσεδάφιση και δορυφορικές παρατηρήσεις από την τροχιά.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτό το νερό που είναι συνδεδεμένο με μεταλλικά στοιχεία θα είναι χρήσιμο από τους μελλοντικούς εξερευνητές στο φεγγάρι. “Θα πρέπει να επεξεργαστείτε αρκετό χώμα για να βγάλετε νερό από αυτό”, λέει ο Prem. “Απλά από την άποψη της ποσότητας, ακόμη και τα πιο υγρά σεληνιακά εδάφη είναι πιο ξηρά από την πιο ξηρή έρημο στη Γη, οπότε μιλάμε για πραγματικά μικρές ποσότητες νερού. Αλλά το νερό, ειδικά πέρα από τον πλανήτη μας, είναι πολύτιμο”.

Αλλά τα αποτελέσματα σίγουρα δεν υποδεικνύουν τεράστιες δεξαμενές νερού στη σεληνιακή επιφάνεια. Αντίθετα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, τα πετρώματα και το έδαφος της επιφάνειας του φεγγαριού περιέχουν περίπου 30 μέρη υδροξυλίου ανά εκατομμύριο. Το υδροξύλιο, με ένα άτομο οξυγόνου και ένα άτομο υδρογόνου, είναι το κύριο συστατικό του νερού.

Ο Li δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποστολές Chang’e θα επικεντρωθούν επίσης στο νερό για να δημιουργήσουν μια ευρύτερη εικόνα του σεληνιακού νερού, και ιδιαίτερα στο πιθανό νερό-πάγο στο σεληνιακό νότιο πόλο με το Chang’e 7.

Το 2023 στη Σελήνη το ChangE-6

Το 2023, η Κίνα σχεδιάζει να εκτοξεύσει το ChangE-6. Η προσεδάφιση προορίζεται ως εφεδρικό σκάφος του ChangE-5, αλλά θα κατευθυνθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης για τη λήψη δειγμάτων. Πριν από την απογείωση του ChangE-6, ο σεληνιακός προσεδαφιστής Peregrine της Astrobotic θα απογειωθεί κάποια στιγμή στα τέλη του 2022.

Το Peregrine Lander είναι εξοπλισμένο με διάφορα ωφέλιμα φορτία, μεταξύ των οποίων και το σεληνιακό όχημα Iris του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, το οποίο σχεδιάζει να αναζητήσει ενδείξεις νερού στο νότιο πόλο της Σελήνης. Το ρόβερ ζυγίζει περίπου τέσσερα κιλά και έχει περίπου το μέγεθος ενός κουτιού παπουτσιών. Τοποθετήθηκε στην προσεδάφιση τον Δεκέμβριο του 2021.

Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με μικρούς ηλιακούς συλλέκτες. Η δουλειά τους είναι να πλοηγηθούν αυτόνομα για να επιτύχουν ηλεκτρική συνδεσιμότητα συνδέοντας τα πάνελ τους μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο ηλιακό πάνελ. Το έργο θα καταδείξει πόσο εφικτή μπορεί να είναι η κατασκευή δομών σε πλανητικές επιφάνειες με σμήνη ρομπότ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα ρομπότ θα πραγματοποιήσουν επίσης τις πρώτες μετρήσεις θερμοκρασίας πλάσματος, ηλεκτρομαγνητικών μετρήσεων και μετρήσεων μεγέθους σωματιδίων ρεγολίθου στη Σελήνη.

Με πληροφορίες από https://www.therobotreport.com/, https://www.newscientist.com/

Διαφήμιση