Αρχική Ενέργεια Η Ευρώπη θα ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο...

Η Ευρώπη θα ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα αν κλείσει ο Nord Stream

Σύνταξη: ecozen.gr

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Εάν ο αγωγός Nord Stream προς τη Γερμανία κλείσει εντελώς, η Ευρώπη ενδέχεται να μην πετύχει επαρκή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου και να ξεμείνει. Στο χειρότερο σενάριο που αναφέρουν οι ειδικοί είναι να εισαχθεί μεγάλη ποσότητα LNG από τις ΗΠΑ και να διατεθεί με δελτίο ζήτησης στις χώρες.

Η περιοχή θα μπορούσε να εξαντλήσει πλήρως τα αποθέματα μέχρι τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος της WoodMac για την έρευνα φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας τα αντίμετρα, ίσως είναι αναπόφευκτο να χρειαστεί να γίνει κάποια διανομή της ζήτησης, προειδοποίησε ο Di Odoardo.

Σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και τροφοδότησε ένα νέο ράλι τιμών, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις προμήθειες σε πελάτες στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία τις τελευταίες δύο ημέρες.

gazprom

H Gazprom δήλωσε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη χωρητικότητα της σύνδεσης Nord Stream μέσω της Βαλτικής Θάλασσας λόγω προβλημάτων με τις επισκευές των στροβίλων που κατασκευάζει η Siemens AG.
Ωστόσο, η Γερμανία αμφισβήτησε αυτό, χαρακτηρίζοντας τις μειώσειςπολιτικά υποκινούμενεςκαι με στόχο την αναστάτωση των αγορών.
Εάν οι χαμηλότερες ρωσικές ροές διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να εκτροχιάσουν την αναπλήρωση των θερινών αποθηκών την ώρα που τα αποθέματα ανακάμπτουν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η περιοχή θα επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την Νοεμβρίου.

Επίπεδα αποθήκευσης

Μια πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα έφερνε τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη στο 59% μέχρι την Νοεμβρίου, δήλωσε ο Di Odoardo. Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φθάσουν το 67% μέχρι τότε, με κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων μόνο μέχρι το τέλος του χειμώνα, είπε.
Αλλά αν ο αγωγός επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, τότε είναι δυνατόν να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης έως και 80% έως την Νοεμβρίου, ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας του Freeport LNG, μιας αμερικανικής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ο Di Odoardo.
LNG

Εισαγωγή LNG από ΗΠΑ


Στο χειρότερο σενάριο,
σίγουρα θα εισαχθεί περισσότερο LNG, αν και αυτό θα περιοριστεί από τη διαθεσιμότητα του regas που ήδη λειτουργεί κοντά στην πλήρη δυναμικότητα, δήλωσε ο Di Odoardo. Αυτό ανοίγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια μορφή δελτίου ζήτησης, είπε.

Το LNG έπαιξε καθοριστικό ρόλο από την αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ του καυσίμου, ιδίως από τις ΗΠΑ.

Η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου από έτος σε έτος, κυρίως λόγω των αυξημένων αμερικανικών εξαγωγών, παραμένει βασικός μοχλός αντιστάθμισης των μειωμένων επιπέδων διοχετευόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη ανάκαμψη προς τα ιστορικά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς εισερχόμαστε στο καλοκαίρι, δήλωσε σε σημείωμά του ο Patricio Alvarez, αναλυτής του Bloomberg Intelligence για θέματα ενέργειας.

Παρόλα αυτά, η τεράστια μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της συμπίεσης της προσφοράς της Ρωσίας και του περιορισμού της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες αντλήσεις από τις αποθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιταχυνθούν περαιτέρω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού.

Οι αυξημένες αφίξεις υγροποιημένου φυσικού αερίου τεντώνουν επίσης την ικανότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και αναδεικνύουν την έλλειψη διαθέσιμων διασυνδέσεων εντός της Ευρώπης.
Κομισιόν

Κομισιόν: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος

Η Κομισιόν έστειλε μήνυμα πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο από τις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στο Reuters πως «με βάση τις συζητήσεις που έχουμε με τις εθνικές αρχές, δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο της ενεργειακής ασφάλειας». Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των ρωσικών προμηθειών συνέπεσαν με τη μείωση της δυνατότητας των ΗΠΑ να εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μετά την καταστροφή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στο Τέξας από πυρκαγιά.

ΠΗΓΗ: https://www.irishexaminer.com

 

 

Διαφήμιση