Αρχική Υγεία - Διατροφή Το γλωσσάρι της ψυχικής υγείας για να καταλάβετε τι αισθάνεστε

Το γλωσσάρι της ψυχικής υγείας για να καταλάβετε τι αισθάνεστε

Σύνταξη: ecozen.gr

0
άγχος γραφείο
Διαφήμιση

«Έχω κατάθλιψη». «Είμαι ανήσυχος». «Έχω καεί».

Το λεξιλόγιο της ψυχικής υγείας έχει εισχωρήσει στην καθημερινή μας ζωή. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους όρους για να μιλήσουν για μια συγκεκριμένη διάγνωση, άλλοι χρησιμοποιούν αυτές τις φράσεις πρόχειρα χωρίς να δίνουν μεγάλη προσοχή στις διαφορές που έχουν.

Η συναισθηματική εξάντληση, για παράδειγμα, δεν είναι κλινικός όρος, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο πραγματική.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψετε αυτό το συναίσθημα που νιώθετε;

Ακολουθεί ένας “οδηγός” που βοηθάει να καταλάβετε τι σημαίνουν μερικοί από τους πιο γνωστούς όρους ψυχικής υγείας και πότε πρέπει να τους χρησιμοποιήσετε.

Εξάντληση

Εξουθένωση

Εάν έχετε νιώσει άγχος ή υπερβολική υπερδιέγερση, μπορεί να αντιμετωπίζετε εξουθένωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , η εξουθένωση είναι μια μορφή άγχους που σχετίζεται με την εργασία και δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν συναισθήματα εξάντλησης ενέργειας και μειωμένη επαγγελματική απόδοση.

Οι ειδικοί συνιστούν την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας εργασίας-ζωής, ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης και μια πιο θετική προοπτική για την καταπολέμηση της εξουθένωσης.

Συναισθηματική εξάντληση

Η συναισθηματική εξάντληση δεν είναι ένα συγκεκριμένο κλινικό σύνδρομο, αλλά ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι μπορεί να οδηγήσει ή να συνοδεύεται από άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως μια μεγάλη καταθλιπτική διαταραχή.

Η φράση χρησιμοποιείται συνήθως όταν μιλάμε για εξουθένωση: όταν τα συναισθήματα για τους παράγοντες άγχους και τις ευθύνες αυξάνονται σε σημείο που κάποιος νιώθει ότι δεν έχει καμία ενέργεια για να ανταποκριθεί.

Η συναισθηματική εξάντληση είναι αυτή η αίσθηση της συντριπτικότητας. Συντετριμμένοι στο σημείο που νιώθετε ότι δεν έχετε την ικανότητα να ασχοληθείτε άλλο”, δήλωσε ο Vaile Wright, ανώτερος διευθυντής καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Αμερικανική ologicalυχολογική Ένωση.

“Είναι σωματική κόπωση. Είναι ψυχική κόπωση. Δυσκολεύεται κάποιος να συγκεντρωθεί”.

άγχος γραφείο

Για την καταπολέμηση της συναισθηματικής εξάντλησης, οι ειδικοί προτείνουν να θέσετε όρια, μην προσπαθείτε να γίνετε υπερήρωες και να ασχοληθείτε με αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλά συναισθηματικά.

Αδύναμος

Αν το “burn out” ήταν το ανεπίσημο τσιτάτο ψυχικής υγείας του 2020 COVID-19, η λέξη “πτώση” είναι το αντίστοιχο του 2021.

Έγινε δημοφιλές από ένα κομμάτι των New York Times από τον καθηγητή ψυχολογίας Wharton Adam Grant τον περασμένο μήνα, η ατονία είναι “το παραμελημένο παιδί της ψυχικής υγείας”, έγραψε ο Grant. «Είναι το κενό μεταξύ κατάθλιψης και άνθησης-η απουσία ευημερίας. Δεν έχετε συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, αλλά δεν είστε ούτε η εικόνα της ψυχικής υγείας ».

Όσοι δυσκολεύονται – αισθάνονται έλλειψη εστίασης και κινούνται μεταξύ ψυχικής ευεξίας και ασθένειας – μπορούν να προσπαθήσουν να βρουν χρόνο για να αισθανθούν καλύτερα στην εκπλήρωση καθηκόντων, να επικεντρωθούν σε μικρές χαρές και νίκες και δεν πρέπει να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια μόνο και μόνο επειδή δεν ασχολούνται με ένα πιο σοβαρό ζήτημα.

Μοναχικός

Πιθανότατα καταλαβαίνετε την έννοια της μοναξιάς – μια θλίψη που μπορεί να συμβεί όταν απομονωθείτε κοινωνικά – αλλά έχετε ακούσει για μοναξιά;

Σύμφωνα με το Psychology Today , αυτό είναι το αντίθετο του μοναχικού. Είναι η δυσαρέσκεια που προκύπτει από το να μην ξοδεύετε αρκετό χρόνο μόνοι σας. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζωή στο σπίτι, το σχολείο και το γραφείο έχουν συνδυαστεί σε έναν χώρο, αυτό το συναίσθημα γίνεται πιο συνηθισμένο.

Κατάθλιψη - Άγχος - Ψυχολογία

«Μερικοί άνθρωποι εγγενώς επιθυμούν περισσότερη μοναξιά από άλλους, και όταν αυτό δεν σχετίζεται με τη ντροπαλότητα ή το κοινωνικό άγχος, η αναζήτηση χρόνου μόνος του είναι ένα απόλυτα καλά προσαρμοσμένο πράγμα», γράφει η ψυχολόγος Virginia Thomas . “Ωστόσο, όταν αυτή η επιθυμία δεν εκπληρωθεί, προκύπτει το αίσθημα της μοναξιάς .

Οι ερευνητές προτείνουν τον σκόπιμο προγραμματισμό χρόνου με τον εαυτό σας. Και όταν ο χρόνος αυτός είναι λιγοστός, επικεντρωθείτε σε ποιοτικές στιγμές μοναξιάς.

Ανησυχία

Πολλοί άνθρωποι έχουν άγχος – αλλά δεν έχουν όλοι διαταραχή άγχους.

Η Κλινική Mayo περιγράφει τις κλινικές διαταραχές άγχους ως “επανειλημμένα επεισόδια ξαφνικών συναισθημάτων έντονου άγχους και φόβου ή τρόμου που φτάνουν στο αποκορύφωμά τους μέσα σε λίγα λεπτά (κρίσεις πανικού)”.

Διαφορετικοί τύποι αγχώδους διαταραχής περιλαμβάνουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κοινωνική αγχώδη διαταραχή και διαταραχή άγχους αποχωρισμού.

Οι ειδικοί συνιστούν να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν το άγχος διακόπτει τη δουλειά σας ή άλλα μέρη της ζωής σας. Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας, ζητήστε ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Άγχος - Απόγνωση - Κατάθλιψη - Ψυχολογία

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι διαταραχή διάθεσης. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά ξεκινά στην ενήλικη ζωή και μπορεί να υποκινηθεί από το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα ή το άγχος και το τραύμα.

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να υπομένουν επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας. “Η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία και δεν μπορείτε απλά να” ξεφύγετε “από αυτήν”, σύμφωνα με την κλινική Mayo . «Η κατάθλιψη μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία».

Ορισμένα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, αλλαγές στον ύπνο, όρεξη ή βάρος και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας .

Οι ειδικοί συστήνουν ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο.

happy χαρουμενος
pexels andre furtado

Ακμαίος

Η άνθηση είναι το αντίθετο από τους όρους που αναφέρονται παραπάνω. Εάν ευημερείτε ψυχικά, μπορεί να ανθίζετε.

Στο άρθρο του στους New York Times , ο Γκραντ περιέγραψε την άνθηση ως το άλλο άκρο του φάσματος ψυχικής υγείας. Είναι το πολικό αντίθετο της κατάθλιψης και ο όρος δείχνει ότι είστε στα καλύτερά σας όσον αφορά την ευημερία σας.

Ανθίζεις αν «έχεις έντονη αίσθηση νοήματος και σημασία για τους άλλους».

ΠΗΓΗ: https://eu.usatoday.com

Διαφήμιση