Αρχική Περιβάλλον Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού για πρώτη φορά μετά τη Μαύρη Πανούκλα

Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού για πρώτη φορά μετά τη Μαύρη Πανούκλα

Πολλές χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν πιο φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές απλώς και μόνο για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ανθρωποι πόλη
pexels mike chai
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί μέσα στον επόμενο αιώνα, γεγονός που θα σημάνει μια επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μας και βαθιές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Ο σημερινός παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, να κορυφωθεί σε περίπου 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2064 και να μειωθεί σε 8,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100.

Την τελευταία φορά που ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε
ήταν στα μέσα του 14ου αιώνα, λόγω της Μαύρης Πανούκλας. Αν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, θα είναι η πρώτη φορά που η μείωση του πληθυσμού οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας, σε αντίθεση με γεγονότα όπως μια πανδημία ή ένας λιμός, δήλωσε ο Stein Emil Vollset, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME).

Πάνω από το μισό η μείωση του πληθυσμού

Η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Νότια Κορέα και άλλες χώρες με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και γηράσκοντα πληθυσμό ενδέχεται να δουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται περισσότερο από το μισό.

πινακας πληθυσμου

Ακόμη και η Κίνα, μια χώρα που συχνά συνδέεται με την αχαλίνωτη αύξηση του πληθυσμού, αναμένεται να μειώσει τον πληθυσμό της από 1,4 δισεκατομμύρια το 2017 σε 732 εκατομμύρια το 2100.
Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώνεται , σε ορισμένα μέρη του κόσμου αναμένεται αύξηση του πληθυσμού. Αυτό περιλαμβάνει τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και, κυρίως, την Υποσαχάρια Αφρική, η οποία αναμένεται να τριπλασιαστεί από 1,03 δισεκατομμύρια το 2017 σε 3,07 δισεκατομμύρια το 2100.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease Study 2017, ερευνητές του IHME της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εξέτασαν πώς η θνησιμότητα, η γονιμότητα και η μετανάστευση θα επηρεάσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό τα επόμενα 80 χρόνια.

Πόλεμος, φυσικές καταστροφές

Λαμβάνει επίσης υπόψη τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των θανάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Τα αίτια της παγκόσμιας πληθυσμιακής μείωσης είναι πολύπλοκα και περίπλοκα, αλλά υποστηρίζονται από μια γενική τάση προς μείωση των γεννήσεων, η οποία οφείλεται στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην πρόσβαση στην αντισύλληψη.

ανθρωποι πόλη
pexels pavlo luchkovski

Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες:

  • βελτιώσεις στην πρόσβαση στη σύγχρονη αντισύλληψη
  • και στην εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών, εξήγησε ο Vollset.

Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν το ποσοστό γονιμότητας τον μέσο αριθμό παιδιών που γεννά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας του πληθυσμού.

Ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης γονιμότητας προβλέπεται να μειώνεται σταθερά, από 2,37 το 2017 σε 1,66 το 2100, πολύ κάτω από το ελάχιστο ποσοστό (2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα) που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση του πληθυσμού

Μαζί με αυτές τις μεταβαλλόμενες παλίρροιες, θα γίνουμε μάρτυρες πολλών ριζικών αλλαγών στη γεωπολιτική ισχύ και στον τρόπο με τον οποίο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν τη ζωή τους.

Δραματική μείωση ενηλίκων

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα είναι η δραματική μείωση του αριθμού των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας σε ορισμένες χώρες, η οποία θα επιβαρύνει τις οικονομίες τους και θα επηρεάσει την παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων.

Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2035, με βάση το συνολικό ΑΕΠ (ΑΕΠ). Ωστόσο, αν οι προβλέψεις τους είναι σωστές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακτήσουν την πρώτη θέση μέχρι το 2098.

Ο 21ος αιώνας θα δει μια επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μας, δήλωσε ο Δρ Richard Horton, αρχισυντάκτης του Lancet.

αφρική παιδιά
pexels lagos

Ένας νέος κόσμος

Η Αφρική και ο Αραβικός Κόσμος θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, ενώ η Ευρώπη και η Ασία θα υποχωρήσουν στην επιρροή τους. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο κόσμος θα είναι πολυπολικός, με κυρίαρχες δυνάμεις την Ινδία, τη Νιγηρία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Αυτός θα είναι πραγματικά ένας νέος κόσμος, για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε σήμερα“.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο κόσμος πρέπει να αλλάξει την οπτική του για τη μετανάστευση. Παρά την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ηγετών και την αυξανόμενη εχθρότητα προς τους μετανάστες τις τελευταίες δεκαετίες, η έκθεση υποδηλώνει ότι πολλές χώρες θα πρέπει να αποδεχθούν πιο φιλελεύθερες μεταναστευτικές πολιτικές απλώς και μόνο για να διατηρήσουν το μέγεθος του πληθυσμού και να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αναγκαία η μετανάστευση 

Τελικά, αν [οι νέες] προβλέψεις είναι έστω και κατά το ήμισυ ακριβείς, η μετανάστευση θα γίνει αναγκαιότητα για όλα τα έθνη και όχι επιλογή, έγραψε ο καθηγητής Ibrahim Abubakar, του University College του Λονδίνου (UCL), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σε συνοδευτικό άρθρο με σχόλια.

Οι θετικές επιπτώσεις της μετανάστευσης στην υγεία και τις οικονομίες είναι γνωστές παγκοσμίως. Η επιλογή που έχουμε να κάνουμε είναι αν θα βελτιώσουμε την υγεία και τον πλούτο επιτρέποντας την προγραμματισμένη μετακίνηση του πληθυσμού ή αν θα καταλήξουμε με μια υποτάξη εισαγόμενης εργασίας και ασταθείς κοινωνίες, προσθέτουν.

Η κατανομή των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας θα είναι καθοριστική για το αν η ανθρωπότητα θα ευημερήσει ή θα μαραζώσει“.

Διαφήμιση