Αρχική Περιβάλλον Οι αγρότες της ερήμου καλλιεργούν λαχανικά στην Άκαμπα της Ιορδανίας

Οι αγρότες της ερήμου καλλιεργούν λαχανικά στην Άκαμπα της Ιορδανίας

Η ιστορία ξεκίνησε το 2009, όταν η ομάδα πίσω από το έργο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Αυτό οδήγησε σε μια πρόσκληση από τον βασιλιά της Ιορδανίας, σε ένα πιλοτικό έργο στο Κατάρ και, το 2016, στην κατασκευή του αγροκτήματος της Άκαμπα.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
sahara project 5
Διαφήμιση

Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ήλιου για να μετατρέψει το αλμυρό νερό σε γλυκό, ένα φουτουριστικό αγρόκτημα στην Ιορδανία δείχνει ότι είναι δυνατή η καλλιέργεια λαχανικών στις πιο απίθανες συνθήκες.

Σε ένα από τα ξηρότερα μέρη του κόσμου, το νερό ρέει και οι καλλιέργειες αναπτύσσονται.

Εδώ στην Άκαμπα, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Ιορδανίας, οι αγρότες της ερήμου εργάζονται. Πρόκειται για μια από τις πιο φτωχές σε νερό χώρες του κόσμου ένα μέρος που εισάγει το 98% των τροφίμων του αλλά τα αγγούρια, οι πιπεριές και τα φρούτα του πάθους ευδοκιμούν.

Ονομάζεται Sahara Forest Project και δείχνει πώς η γεωργία μπορεί να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας. Και αυτό το φουτουριστικό αγρόκτημα μόλις ξεκίνησε.

sahara project 3

Όλο το μέρος λειτουργεί με το φως του ήλιου και το θαλασσινό νερό. Οι ηλιακοί συλλέκτες παρέχουν ενέργεια για ένα σύστημα που εξατμίζει θαλασσινό νερό, βοηθώντας να διατηρείται ο αέρας στα θερμοκήπια δροσερός και υγρός, ενώ παράλληλα απομακρύνει το αλάτι. Γύρω από τα θερμοκήπια, φυτά που αντέχουν στο αλάτι καλλιεργούνται σε φράχτες για να παρέχουν περαιτέρω ψύξη.

Βότανα και σαλάτες made in the desert

Στη σκιά των ηλιακών συλλεκτών αναπτύσσονται καλλιέργειες που δεν θα ευδοκιμούσαν στο σκληρό ηλιακό φως, όπως βότανα και σαλάτες.

Οι εργάτες του αγροκτήματος επικονιάζουν τα φυτά με το χέρι και φέρνουν σφήκες για να παρέχουν φυσικό έλεγχο των παρασίτων.

Αναπτύσσονται διαδικασίες για τη μετατροπή των αποβλήτων της φάρμας και άλλων κοντινών επιχειρήσεων σε λίπασμα, έτσι ώστε η φάρμα να εμπλουτίζει το έδαφος αντί να το υποβαθμίζει.

Ο Kjetil Stake, διευθύνων σύμβουλος του Sahara Forest Project, λέει ότι πολύ συχνά η γη καταστρέφεται για να παραχθεί τροφή. “Το έργο μας είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορείτε να το αντιστρέψετε αυτό. Δείχνοντας ότι είναι δυνατόν να παράγουμε τρόφιμα με τρόπο που να είναι καλός για τον πλανήτη και όχι κακός για τον πλανήτη“.

sahara project 6

Πώς ξεκίνησε το έργο

Η κύρια φετινή καλλιέργεια είναι τα αγγούρια για σνακ, για την προετοιμασία μιας μεγάλης αποστολής στη Νορβηγία το φθινόπωρο. Οι προηγούμενες συγκομιδές περιλαμβάνουν σαλάτες, γλυκοπατάτες, φασόλια και βότανα.

Τα λαχανικά Sahara Forest σερβίρονται στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων της Costa

Η ιστορία ξεκίνησε το 2009, όταν η ομάδα πίσω από το έργο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδέα της στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Αυτό οδήγησε σε μια πρόσκληση από τον βασιλιά της Ιορδανίας, σε ένα πιλοτικό έργο στο Κατάρ και, το 2016, στην κατασκευή του αγροκτήματος της Άκαμπα.

Τώρα που οι αγρότες της ερήμου έχουν αποδείξει ότι η ιδέα τους λειτουργεί, το έργο επεκτείνεται. Ένας αγωγός σκάβεται για να αντικαταστήσει τα φορτηγά που έφερναν το θαλασσινό νερό, καθιστώντας δυνατή την απορρόφηση από την ατμόσφαιρα περισσότερου άνθρακα από ό,τι εισάγει η όλη επιχείρηση.

sahara project 2

Η ελπίδα είναι να απασχοληθούν 200 άτομα εδώ στην Άκαμπα και να μεταφερθεί το σύστημα σε περισσότερες περιοχές της ερήμου. Ένα έργο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Τυνησία, και ο Stake λέει ότιολόκληρη η Βόρεια Αφρική είναι μια ευκαιρία. Οι υποστηρικτές του έργου περιλαμβάνουν τη νορβηγική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Bellona, μια νορβηγική περιβαλλοντική ΜΚΟ.

Απασχολεί γυναίκες μηχανικούς

Το έργο έχει και μια κοινωνική πλευρά, καθώς το αγρόκτημα βοήθησε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και, σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Al Hussein, στην εκπαίδευση νέων γυναικών μηχανικών.

Ο Stake λέει: “Οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τρόφιμα. Και γιαυτό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουμε αποδείξει επιτόπου στην Άκαμπα ότι είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι για αυτές τις προκλήσεις: χρησιμοποιώντας το αλμυρό νερό, τις ερήμους και το CO2 για να παράγουμε αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο: βιώσιμα τρόφιμα, νερό και καθαρή ενέργεια.

sahara project 7

Όλα είναι εφικτά

Αυτό που με ενθουσιάζει είναι να δείξω ότι αυτό είναι εφικτό. Έχω κουραστεί τόσο πολύ να λέει ο κόσμος ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ό,τι ακούνε, οπότε αν μπορέσουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι είναι εφικτό και εμπορικά βιώσιμο, τότε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή πολύ πιο γρήγορα

Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τίποτα, απλά πρέπει να το εφαρμόσουμε: ηλιακή ενέργεια, αφαλάτωση και καλλιέργεια φυτών εκεί όπου υπάρχει άφθονο ηλιακό φως.

Όταν πρόκειται για την κλιματική κρίση, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα, το συντομότερο δυνατό.

ΠΗΓΗ: https://fivemedia.com/

Διαφήμιση