Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Ο τύφος γίνεται ανθεκτικός στα αντιβιοτικά και θανατηφόρος

Έρευνα: Ο τύφος γίνεται ανθεκτικός στα αντιβιοτικά και θανατηφόρος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
τυφος1
Διαφήμιση

Ένας αρχαίος δολοφόνος εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μπορεί ο τυφοειδής πυρετός να είναι σπάνιος στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά αυτή η αρχαία απειλή, που πιστεύεται ότι υπήρχε εδώ και χιλιετίες, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για τον σύγχρονο κόσμο μας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το βακτήριο που προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό αναπτύσσει εκτεταμένη αντοχή στα φάρμακα και αντικαθιστά γρήγορα στελέχη που δεν είναι ανθεκτικά.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, καθώς στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το HIV/AIDS ή η ελονοσία. Τα εμβόλια, όπου είναι διαθέσιμα, είναι μερικά από τα καλύτερα εργαλεία που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε μελλοντικές καταστροφές.

Τρομάζει η εμφάνιση ανθεκτικότητας του βακτηρίου

Επί του παρόντος, τα αντιβιοτικά είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τυφοειδούς, ο οποίος προκαλείται από το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi). Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η αντοχή του βακτηρίου στα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα αυξάνεται και εξαπλώνεται.

Ακολουθώντας τα γονιδιώματα 3. 489 στελεχών S Typhi που προσβλήθηκαν από το 2014 έως το 2019 στο Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια πρόσφατη αύξηση των στελεχών S Typhi με εκτεταμένη αντοχή στα φάρμακα (XDR).

τυφος

Ο XDR Typhi δεν είναι μόνο αδιαπέραστος από τα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, όπως η αμπικιλλίνη, η χλωραμφενικόλη και η τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη, αλλά αυξάνεται επίσης η ανθεκτικότητά του σε νεότερα αντιβιοτικά, όπως οι φθοριοκινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς.

Ακόμη χειρότερα, τα στελέχη αυτά εξαπλώνονται παγκοσμίως με ταχείς ρυθμούς

Ενώ τα περισσότερα κρούσματα XDR Typhi προέρχονται από τη νότια Ασία, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σχεδόν 200 περιπτώσεις διεθνούς εξάπλωσης από το 1990.

Τα περισσότερα στελέχη έχουν εξαχθεί στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στην Ανατολική και Νότια Αφρική, αλλά υπερβακτήρια τύφου έχουν επίσης βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

“Η ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν τα τελευταία χρόνια τα ιδιαίτερα ανθεκτικά στελέχη του S. Typhi αποτελεί πραγματική αιτία ανησυχίας και υπογραμμίζει την ανάγκη να επεκταθούν επειγόντως τα μέτρα πρόληψης, ιδίως στις χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο”, λέει ο ειδικός σε θέματα λοιμωδών νόσων Jason Andrews από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον ανθεκτικό στα φάρμακα τύφο, αλλά η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη ανάλυση γονιδιώματος του βακτηρίου μέχρι σήμερα.

Το 2016, το πρώτο στέλεχος τυφοειδούς XDR εντοπίστηκε στο Πακιστάν. Μέχρι το 2019, είχε γίνει ο κυρίαρχος γονότυπος στη χώρα. Ιστορικά, τα περισσότερα στελέχη τύφου XDR καταπολεμήθηκαν με αντιμικροβιακά τρίτης γενιάς, όπως οι κινολόνες, οι κεφαλοσπορίνες και τα μακρολίδια.

τυφος χαρτης

Αλλά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι μεταλλάξεις που προσδίδουν ανθεκτικότητα στις κινολόνες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 85% όλων των περιπτώσεων στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και τη Σιγκαπούρη. Ταυτόχρονα, η αντίσταση στις κεφαλοσπορίνες είχε επίσης επικρατήσει.

Σήμερα, έχει απομείνει μόνο ένα από του στόματος αντιβιοτικό: το μακρολίδιο, η αζιθρομυκίνη. Και αυτό το φάρμακο μπορεί να μην λειτουργεί για πολύ ακόμα.

Εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις 

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταλλάξεις που προσδίδουν ανθεκτικότητα στην αζιθρομυκίνη εξαπλώνονται τώρα επίσης, “απειλώντας την αποτελεσματικότητα όλων των από του στόματος χορηγούμενων αντιμικροβιακών για τη θεραπεία του τύφου”. Αν και οι μεταλλάξεις αυτές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από τον XDR S Typhi, αν υιοθετηθούν, έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, έως και το 20% των περιπτώσεων τυφοειδούς μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, και σήμερα, υπάρχουν 11 εκατομμύρια περιπτώσεις τυφοειδούς ετησίως. Τα μελλοντικά κρούσματα μπορούν να προληφθούν σε κάποιο βαθμό με τα συζευγμένα εμβόλια τυφοειδούς, αλλά εάν η πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια δεν επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει άλλη μια κρίση υγείας.

“Η πρόσφατη εμφάνιση του ανθεκτικού στην αζιθρομυκίνη S Typhi δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για ταχεία επέκταση των μέτρων πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συζευγμένων εμβολίων τύφου σε χώρες που ενδημούν στον τύφο”, γράφουν οι συγγραφείς.

“Τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα σε χώρες όπου ο επιπολασμός της μικροβιακής αντοχής μεταξύ των απομονωμένων S Typhi είναι σήμερα υψηλός, αλλά δεδομένης της τάσης διεθνούς εξάπλωσης, δεν θα πρέπει να περιορίζονται σε τέτοιες συνθήκες”.

τυφος προληψη

Μπορεί η Νότια Ασία να είναι ο κύριος κόμβος για τον τυφοειδή πυρετό, αντιπροσωπεύοντας το 70 τοις εκατό όλων των κρουσμάτων, αλλά αν ο COVID-19 μας δίδαξε κάτι, είναι ότι οι παραλλαγές της νόσου στον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας εξαπλώνονται εύκολα.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι τα κράτη πρέπει να επεκτείνουν την πρόσβαση σε εμβόλια για τον τύφο και να επενδύσουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά. Μια πρόσφατη μελέτη στην Ινδία, για παράδειγμα, εκτιμά ότι εάν τα παιδιά εμβολιαστούν κατά του τυφοειδούς στις αστικές περιοχές, θα μπορούσε να αποτραπεί έως και το 36% των περιπτώσεων τυφοειδούς και των θανάτων.

Το Πακιστάν πρωτοπορεί σήμερα σε αυτό το μέτωπο. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει εμβολιασμό ρουτίνας για τον τύφο. Πέρυσι, εκατομμύρια παιδιά έλαβαν το εμβόλιο και οι ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι περισσότερα κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com/

Διαφήμιση