Αρχική Θεραπείες Τροποποιημένος ιός ευλογιάς σκοτώνει καρκινικά κύτταρα

Τροποποιημένος ιός ευλογιάς σκοτώνει καρκινικά κύτταρα

Η αξιοποίησή του θα εξαρτηθεί πρώτα από την απόδειξη ότι το Vaxinia είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, με την πρώτη φάση της δοκιμής να επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ανεκτικότητα του φαρμάκου.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εμβόλιο
Διαφήμιση

Τροποιημένος ιός της ευλογιάς που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή, με την ελπίδα ότι οι δοκιμές θα αποκαλύψουν τελικά στοιχεία για ένα νέο μέσο επιτυχούς καταπολέμησης των καρκινικών όγκων.

Το υποψήφιο φάρμακο, που ονομάζεται CF33-hNIS αλλιώς Vaxinia), είναι αυτό που ονομάζεται ογκολυτικός ιός, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός που έχει σχεδιαστεί για να μολύνει και να σκοτώνει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, ενώ συγχρόνως δεν επηρεάζει τα υγιή.

VAXINIA VIRUS

Στην περίπτωση του Vaxinia, ο τροποποιημένος ιός της ευλογιάς λειτουργεί εισερχόμενος στα κύτταρα και αντιγράφοντας τον εαυτό του. Τελικά, το μολυσμένο κύτταρο εκρήγνυται, απελευθερώνοντας χιλιάδες νέα σωματίδια του ιού που δρουν ως αντιγόνα, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κοντινά καρκινικά κύτταρα.

Προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι το φάρμακο μπορεί να αξιοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με αυτόν τον τρόπο για να κυνηγήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτό μόλις άλλαξε, με το κέντρο φροντίδας και έρευνας για τον καρκίνο City of Hope στο Λος Άντζελες και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Imugene με έδρα την Αυστραλία να ανακοινώνουν τώρα ότι η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους βρίσκεται σε εξέλιξη.

καρκίνος

Η προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι ογκοκυτταρικοί ιοί μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον καρκίνο και να τον σκοτώσει, καθώς και να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε άλλες ανοσοθεραπείες, λέει ο ογκολόγος και επικεφαλής ερευνητής Daneng Li.
Πιστεύουμε ότι το Vaxinia έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας“.

Η αξιοποίησή του θα εξαρτηθεί πρώτα από την απόδειξη ότι το Vaxinia είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, με την πρώτη φάση της δοκιμής να επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ανεκτικότητα του φαρμάκου.

Δοκιμές σε 100 ασθενείς

Η δοκιμή αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 100 συμμετέχοντες, ο καθένας από τους οποίους θα είναι ενήλικας ασθενής με μεταστατικούς ή προχωρημένους συμπαγείς όγκους, ο οποίος έχει ήδη δοκιμάσει τουλάχιστον δύο προηγούμενες σειρές καθιερωμένης θεραπείας.

Μόλις ενταχθούν στη δοκιμή, τα άτομα αυτά θα λάβουν χαμηλές δόσεις της πειραματικής θεραπείας μέσω άμεσης ένεσης ή ενδοφλέβια.

Εάν τα πρώιμα αποτελέσματα είναι επιτυχή και το Vaxinia κριθεί ασφαλές και καλά ανεκτό, πρόσθετες δοκιμές θα διερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο συνδυάζεται με το pembrolizumab, μια υπάρχουσα θεραπεία αντισωμάτων που χρησιμοποιείται ήδη στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Η έκδοση του ιού που δοκιμάζεται τώρα κλινικά παράγει τον συμπορευτή ιωδιούχου νατρίου του ανθρώπου (hNIS), μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στους ερευνητές να απεικονίζουν και να παρακολουθούν τον πολλαπλασιασμό του ιού, καθώς και έναν πρόσθετο τρόπο να βλάπτουν τα καρκινικά κύτταρα με την προσθήκη ραδιενεργού ιωδίου.

Καρκίνος-φάρμακα
Εικόνα: UNSPLASH/National Cancer Institute

Ωστόσο, πριν καθοριστεί η αποτελεσματικότητα, οι ερευνητές θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν πώς το φάρμακο αντιμετωπίζεται από τους ασθενείς, καταγράφοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και να διερευνήσουν πόσο καλά τα πάνε οι συμμετέχοντες καθώς κλιμακώνονται οι χαμηλές δόσεις.

Τα δευτερεύοντα μέτρα συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για το πόσο αποτελεσματικά το Vaxinia συρρικνώνει τους όγκους που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία θα αναλυθούν αργότερα, αλλά με τη δοκιμή να αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια σε πολλαπλές αναμενόμενες κλινικές τοποθεσίες, θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μάθουμε λεπτομερώς τα αποτελέσματα.

“Game – changer” το νέο φάρμακο

Εάν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές και καλά ανεκτό, θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση των όγκων, το οποίο περιγράφεται ωςgame-changer λόγω του πόσο ισχυρό είναι και λόγω της ικανότητάς του να στρατολογεί και να ενεργοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα, σύμφωνα με την ογκολόγο Susanne Warner, η οποία προηγουμένως ηγήθηκε μιας ομάδας που μελέτησε τις επιδράσεις του CF33 σε όγκους σε ποντίκια.

Ο ογκολυτικός ιός μας εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να στοχεύει ένα συγκεκριμένο καρκινικό κύτταρο, δήλωσε το 2020.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένα παρόμοιο καρκινικό κύτταρο προσπαθήσει ποτέ να αναγεννηθεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι έτοιμο και θα περιμένει να το καταστρέψει“.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με βεβαιότητα αν το CF33-hNIS θα κάνει τα ίδια θαύματα στους ανθρώπους, αλλά αν μπορέσει, θα γίνει μόλις η δεύτερη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία με οκολυτικούς ιούς για τον καρκίνο, μετά από ένα φάρμακο που ονομάζεται Talimogene laherparepvec (T-VEC), μια τροποποιημένη έκδοση του ιού του απλού έρπητα, η οποία χρησιμοποιείται στη θεραπεία του μελανώματος.

ΠΗΓΗ: www.sciencealert.com

Διαφήμιση