Αρχική Πολιτισμός Σειρά βιβλίων Φωνή της Γης : Ο Μύθος του Ερυσίχθονα

Σειρά βιβλίων Φωνή της Γης : Ο Μύθος του Ερυσίχθονα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑΣ
Διαφήμιση
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη και η Εκδοτική Αθηνών οργανώνουν μία εκδήλωση στην οποία θα ανακοινωθεί το πρώτο βιβλίο της σειράς Φωνή της Γης με τίτλο Ο Μύθος του Ερυσίχθονα.
Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος του κύκλου διαλέξεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη και συγκεκριμένα των διαλέξεων της κυρίας Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη με τίτλο:
Η Γραμμή και ο Κύκλος: Παράδοση και νεωτερικότητα.
Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη υπογράφει τον Πρόλογο, τα κείμενα είναι γραμμένα από τη Μαρία Κούρση και την
εικονογράφηση επιμελείται ο Μιχάλης Κουντούρης.
Ομιλητές στην εκδήλωση είναι η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Χριστιάνα Χριστοπούλου, εκδότρια και ο Μιχάλης Κουντούρης, σκιτσογράφος, εικονογράφος.
πολυμερου

Η νεωτερικότητα και η καινοτομία συνδέονται, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την προσπάθεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αξιοποιήσουμε αρχές και πρακτικές του παρελθόντος. Γιατί οι πολυσυζητημένες σήμερα και προτεινόμενες ως νεωτερικές έννοιες «κυκλική οικονομία», «επανα-χρησιμοποίηση-μεταποίηση», «ανακύκλωση» και «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι τόσο παλιές όσο και οι οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες, που με αυτές επεβίωσαν, σεβόμενες την ύλη και τον μόχθο δημιουργίας νέων προϊόντων. Η έννοια του κλειστού κύκλου αποτελεί τον άξονα της παραδοσιακής αντίληψης για τα ανθρώπινα και κοσμικά μέτρα.

Αύριο στις 18.00 η παρουσίαση

Για τη συμμετοχή στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα προβληθεί και
μέσω facebook live. Η προβολή της εκδήλωσης διαδικτυακά μέσω zoom θα είναι διαθέσιμη με ενιαίο εισιτήριο 10,00 ευρώ (το λινκ της διάλεξης είναι: https://thf.gr/el/events/aikaterini-polymeroy-kamilaki-i-grammi-kai-o-kyklos-paradosi-kai-neoterikotita-2022-05-10/
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Εκδοτική Αθηνών.
Ο τρομπετίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών Νίκος Ξανθούλης θα «τονίσει» με τη λύρα του το ποίημα του Καλλίμαχου «Ύμνος εις Δήμητραν» που αναφέρεται στον μύθο του Ερυσίχθονα.

Ο Μύθος του Ερυσίχθονα

Ο Ερυσίχθονας ο Θεσσαλός ήταν μυθικός γιος του Μυρμιδόνα ή του Τρίοπα και εγγονός του θεού Ποσειδώνα.

Ο Ερυσίχθονας ήταν γνωστός για την ασέβειά του. Μια ημέρα πήρε μαζί του 20 δούλους του και πήγε στο άλσος που είχαν αφιερώσει οι Πελασγοί στη θεά Δήμητρα. Εκεί διέταξε τους δούλους να κόψουν τα δέντρα για να μπορέσει να χτίσει εκεί παλάτι στο οποίο θα γλεντούσε με τους φίλους του. Ανάμεσα στα άλλα δέντρα βρισκόταν και μία πανύψηλη λεύκα που ήταν το αγαπημένο δέντρο της Δήμητρας.

erisixthon99854

Γύρω από τη λεύκα αυτή οι Δρυάδες Νύμφες έψελναν τα όμορφα τραγούδια τους και χόρευαν τους μαγικούς χορούς τους. Ο ασεβής Ερυσίχθονας δεν σταμάτησε το καταστρεπτικό του έργο ούτε μπροστά στο ιερό αυτό δέντρο. Με την πρώτη όμως τσεκουριά που του έδωσε παρουσιάσθηκε ενώπιόν του η ιέρεια της Δήμητρας Νικίππη, που δεν ήταν παρά η ίδια η θεά μεταμορφωμένη.

Η ιέρεια προσπάθησε να σταματήσει το κόψιμο των δέντρων, αλλά ο Ερυσίχθονας την απείλησε με την αξίνα του. Η θεά τότε πέταξε τη μεταμφίεση της ιέρειας και εμφανίσθηκε με όλη της τη θεϊκή μεγαλοπρέπεια. Οι δούλοι σκόρπισαν από δω και από κει, και ήταν έτοιμοι να πεθάνουν από τον φόβο τους. Η Δήμητρα όμως τους λυπήθηκε και τους άφησε να φύγουν χωρίς να τους βλάψει, ενώ τον ασεβή Ερυσίχθονα τον τιμώρησε με ακράτητη πείνα.

Από τη στιγμή εκείνη ο Ερυσίχθων άρχισε να τρώει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Αφού έφαγε ό,τι φαγώσιμο βρισκόταν στο σπίτι του και όλα του τα ζώα, άρχισε να γυρίζει στους δρόμους και να αρπάζει τις προσφορές από τους βωμούς. Οι δυστυχισμένοι οι γονείς του δεν ήξεραν πώς να τον βοηθήσουν.

ΕΡΥΣΙΧΘΩΝ

Ο πατέρας του κατέφυγε στον Ποσειδώνα, ο οποίος όμως ήταν εξίσου ανίκανος να θεραπεύσει τον εγγονό του από το κακό που τον βρήκε. Στο μεταξύ ο Ερυσίχθονας βασανιζόταν όλο και περισσότερο από την πείνα. Πούλησε την κόρη του Μήστρα για να αγοράσει τρόφιμα. Αλλά η Μήστρα, που ήταν μάγισσα, επέστρεψε στο σπίτι της και παρεκάλεσε και πάλι τον Ποσειδώνα. Ο θεός, μη μπορώντας να βοηθήσει τον Ερυσίχθονα, έδωσε στη Μήστρα την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε διάφορα ζώα και να ξεφεύγει από τον πατέρα της.

Μία εκδοχή αναφέρει ότι η Μήστρα, από δική της πρωτοβουλία, εκμεταλλεύθηκε το χάρισμα της μεταμορφώσεως για να πουλιέται ως δούλα συνεχώς και να βοηθά έτσι τον πατέρα της. Αλλά στο τέλος, ο Ερυσίχθονας, μη έχοντας να φάει τίποτα πια, άρχισε να τρώει το ίδιο του το κρέας μέχρι που πέθανε.

Με τον μύθο του Ερυσίχθονα ασχολήθηκαν πολλοί αρχαίοι ποιητές και μυθογράφοι, όπως ο Καλλίμαχος στον έκτο του ύμνο προς τη Δήμητρα, ο Λυκόφρων, ο Νίκανδρος και ο Οβίδιος.

ΠΗΓΗ: Wikipedia
Διαφήμιση