Αρχική Διάστημα Επιστροφή στην «Ιθάκη» για το πλήρωμα της Axiom Mission 1

Επιστροφή στην «Ιθάκη» για το πλήρωμα της Axiom Mission 1

Το πλήρωμα διεξήγαγε δεκάδες επιστημονικά πειράματα και έρευνες για τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης μελλοντικών διαστημικών κατοικιών, την έρευνα για τον καρκίνο και τα συστήματα καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
crew axiom
Διαφήμιση

Μετά από δύο εβδομάδες στο διάστημα, ορίστηκε η ημερομηνία που το πλήρωμα του Ax-1 θα ολοκληρώσει την ιστορική αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα επιστρέψει στη Γη.
Τα βλέμματα όλου του κόσμου τράβηξε ο Eytan Stibbe με την απαγγελία Καβάφη πριν την αναχώρηση της αποστολής. «Θα ήθελα να μοιραστώ μερικά λόγια του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη πριν ξεκινήσω αυτό το ταξίδι», ανέφερε στο μήνυμά του και απήγγειλε στα αγγλικά μερικούς στίχους από την «Ιθάκη»:

«Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη».

axiom

Η επιστροφή στην «Ιθάκη» πάντως έχει καθυστερήσει λόγω καιρικών συνθηκών που εμποδίζουν την ασφαλή προσγείωση του σκάφους οπότε και το ταξίδι παρατείνεται.

Τα μέλη της αποστολής Ax-1 της Axiom Space είναι τρεις επιχειρηματίες που πληρώνουν από 55 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας για το ταξίδι και ένας πρώην αστροναύτης της NASA που είναι ο κυβερνήτης της Axiom.

διεθνης διαστημικος σταθμος
Οι ομάδες της Axiom Space, της NASA και της SpaceX

Εκτοξεύτηκαν με το διαστημόπλοιο SpaceX Crew Dragon την Παρασκευή 8 Απριλίου, φτάνοντας στον διαστημικό σταθμό το επόμενο πρωί ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβατών στον ISS σε 11.

Οι ομάδες της Axiom Space, της NASA και της SpaceX συμφώνησαν για την αναχώρηση του πληρώματος της αποστολής Axiom Mission 1 από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 8:35 μ. μ. EDT το Σάββατο, 23 Απριλίου, και την προσγείωσή του στις ακτές της Φλόριντα περίπου στις 1:46 μ. μ. την Κυριακή, 24 Απριλίου.

Η απόφαση ελήφθη με βάση τις καλύτερες καιρικές συνθήκες για την εκτόξευση της πρώτης ιδιωτικής αποστολής αστροναυτών που επισκέπτεται τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την τροχιά επιστροφής που απαιτείται για να επιστρέψει το πλήρωμα και το διαστημόπλοιο SpaceX Dragon Endeavour με ασφάλεια στη Γη.

pathy axiom
Ο Pathy, ένας Καναδός επενδυτής, ήταν υπεύθυνος για την αμφίδρομη συνεδρία ολομεταφοράς, Holoportation

Τα πειράματα της αποστολής

Το πλήρωμα διεξήγαγε δεκάδες επιστημονικά πειράματα και έρευνες για τη δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης μελλοντικών διαστημικών κατοικιών, την έρευνα για τον καρκίνο και τα συστήματα καθαρισμού του αέρα στους διαστημικούς σταθμούς. Κατά τη διάρκεια της πτήσης συλλέχθηκε μια σειρά δεδομένων για την μελέτη της ανθρώπινης φυσιολογίας στη Γη και σε τροχιά, καθώς και για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα νέων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Η Ax-1 είναι η πρώτη από πολλές προγραμματισμένες μελλοντικές αποστολές του Axiom στον ISS, που θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες καθώς η Axiom Space ετοιμάζει την αποστολή Axiom 2 και την κατασκευή του πρώτου εμπορικού διαστημικού σταθμού στον κόσμο, του Axiom Station.

Ο Michael López-Alegría είναι ο διοικητής του Axiom που εργάζεται μαζί με τους Larry Connor, Eytan Stibbe και Mark Pathy.
Ο Pathy, ένας Καναδός επενδυτής, ήταν υπεύθυνος για την αμφίδρομη συνεδρία ολομεταφοράς, Holoportation χρησιμοποιώντας γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας για να δημιουργήσει ένα ολόγραμμα του εαυτού του στη Γη.
Η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί από αστροναύτες για να μιλούν με τους αγαπημένους τους κατά τη διάρκεια διαστημικών πτήσεων μακράς διάρκειας ή από γιατρούς για να εξετάζουν ασθενείς από απόσταση.

AxiomSpace EytanStibbe CGUNN
Eytan Stibbe

Ο Stibbe, ισραηλινός επενδυτής και πρώην πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, εργάστηκε στο πείραμα Nano ISS Antenna, μια κεραία ανακλαστήρα που μπορεί να αναπτυχθεί για επικοινωνίες υψηλού εύρους, η οποία αναπτύχθηκε από την ισραηλινή νεοφυή εταιρεία NSLComm. Η κεραία πρέπει να δοκιμαστεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας, καθώς δεν διατηρεί το σχήμα της υπό τη γήινη βαρύτητα.

Ο Larry Connor, πιλότος της αποστολής Ax-1, επιχειρηματίας και  ακτιβιστής έχει μια σειρά έργων σε συνεργασία με την Κλινική Mayo. Το πείραμα Cardioprotection υπό την καθοδήγηση του Larry Connor, με τη συμβολή μελών του πληρώματος όπως ο Pathy, θα παράσχει ανθρώπινα δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της διαστημικής πτήσης στην καρδιακή λειτουργία.

Ποιος είναι ο λάτρης του Καβάφη;

Ο Eytan Stibbe, 64 ετών, γεννήθηκε στη Χάιφα του Ισραήλ και πέρασε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του στις ΗΠΑ πριν επιστρέψει στο Ισραήλ με την οικογένειά του.

Είναι φιλάνθρωπος και πρώην πιλότος μαχητικού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Ο Stibbe υπηρέτησε από το 1976 έως το 1984, αλλά συνέχισε να υπηρετεί ως έφεδρος μέχρι το 2012, λαμβάνοντας το βαθμό του συνταγματάρχη.

Είναι παντρεμένος από το 1985 με την Ora Etrog Stibbe, ψυχοθεραπεύτρια. Έχουν τρία παιδιά τον Amit, τον Shir και τον Yoav και τέσσερα εγγόνια.
Συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ramon, που ιδρύθηκε από τον πρώτο αστροναύτη του Ισραήλ, τον Ilan Ramon, και θα διεξάγει πειράματα για λογαριασμό του, ενώ θα βρίσκεται σε τροχιά.

 

Διαφήμιση