Αρχική Ελλάδα Στη δίνη ρωσικού «τυφώνα» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Στη δίνη ρωσικού «τυφώνα» το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν χάσει περισσότερο από το 1/5 της αξίας τους τον περασμένο μήνα, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

0
trapeza etienne martin unsplash
EIKONA APXEIOY: Etienne Martin / Unsplash
Διαφήμιση

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά το κύριο πλήγμα για τις τράπεζες είναι οι απειλές για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί και πάλι να αυξήσουν τις προβλέψεις για απώλειες δανείων, οι οποίες μειώνονταν μετά την άνοδο λόγω της πανδημίας το 2020. Η κρίση μειώνει επίσης τις πιθανότητες για υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα ενίσχυαν τα έσοδα από δανεισμό.

Σύμφωνα με είδηση της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιταχύνει την έξοδό της από τις αγορές ομολόγων καθώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ωθεί περαιτέρω τον πληθωρισμό. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να εξηγήσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου

 

Οι ιταλικές και οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από 25 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενες από τις αυστριακές τράπεζες με 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of International Settlements.

Η έκθεση των τραπεζών των ΗΠΑ ανέρχεται συνολικά στα 14,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της BIS.

 

Η RBI δραστηριοποιείται στη Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι δραστηριότητές της εκεί συνεισέφεραν σχεδόν το 1/3 των καθαρών κερδών της, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι. Πλέον, η 10η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από άποψη ενεργητικού με 8.700 υπαλλήλους, κατέχει κεφάλαιο 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ή το 18% των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων. 

Η συνολική έκθεση της RBI στη Ρωσία ανήλθε σε 22,85 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, περισσότερο από το ήμισυ που αφορά τον εταιρικό ιδιωτικό τομέα. Εκ των οποίων τα 11,6 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια πελατών.

cedric vt k zpne8ovqg unsplash

SOCIETE GENERALE

Η Societe Generale, η οποία ελέγχει τη ρωσική Rosbank, είχε 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολική έκθεση στη χώρα στα τέλη του 2021.

Η γαλλική τράπεζα, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία το 1872, έφυγε το 1917 και επέστρεψε το 1973, δήλωσε ότι οι ρωσικές δραστηριότητές της το 2021 αντιπροσώπευαν το 2,7% των καθαρών εσόδων του ομίλου.

UNICREDIT

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είπε ότι η πλήρης διαγραφή των ρωσικών δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής έκθεσης και της έκθεσης σε παράγωγα, θα κοστίσει περίπου 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια), ωθώντας τον δείκτη βασικών κεφαλαίων της σε περίπου 13% από 15,03%.

Η διασυνοριακή έκθεση της UniCredit σε Ρώσους πελάτες είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς τις εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Έχει επίσης άμεση έκθεση 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (καθαρά από αντισταθμίσεις νομισμάτων) στην UniCredit Bank Russia, τον τοπικό βραχίονα της και τον 14ο μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας.

Θα μπορούσε επίσης να υποστεί ζημιά έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από παράγωγα, εάν η αξία του ρουβλίου πέσει στο μηδέν.

Credit Agricole

Η συνολική έκθεση της γαλλικής τράπεζας στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χερσαίων όσο και των υπεράκτιων στοιχείων, είναι 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 0,6% του εμπορικού χαρτοφυλακίου δανεισμού της στις 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό περιλαμβάνει 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ υπεράκτιας έκθεσης σε 15 μεγάλες ρωσικές εταιρείες, κυρίως παραγωγούς και εξαγωγείς εμπορευμάτων. Οι θυγατρικές της Credit Agricole που ανήκουν πλήρως στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατέχουν από κοινού 376 εκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια.

xrimata dmitry demidko unsplash

BNP PARIBAS

Η γαλλική τράπεζα αποκάλυψε την Τετάρτη ένα συνολικό άνοιγμα περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Ρωσία και την Ουκρανία, τηρώντας τους προηγουμένως ανακοινωθέντες οικονομικούς στόχους της για το 2025.

INTESA SANPAOLO

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας είχε έκθεση δανείων στη Ρωσία 5,57 δισεκατομμύρια  ευρώ στο τέλος του 2021, ή 1,1% του συνόλου.

Η Intesa είπε ότι διεξάγει στρατηγική αναθεώρηση της ρωσικής παρουσίας της.

ING

Η ολλανδική τράπεζα έχει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμή δάνεια με Ρώσους πελάτες και περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ με πελάτες στην Ουκρανία, από ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ.

DEUTSCHE BANK

Η γερμανική τράπεζα είχε ακαθάριστη συνολική έκθεση στη Ρωσία 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εργάστηκε για τη μείωσή της από το 2014. Το μείωσε περαιτέρω τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Περιλαμβάνει 1,4 δισ. ευρώ δανειακού δανείου (0,3% του χαρτοφυλακίου δανείων) και άλλα 1,5 δισ. ευρώ ενδεχόμενων κινδύνων που σχετίζονται κυρίως με μη αναληφθείσες δεσμεύσεις. Η έκθεση του δανείου είναι 600 εκατ. ευρώ κατά τη συνεισφορά σε εγγυήσεις και εξασφαλίσεις περιουσιακών στοιχείων.

UBS

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε ότι η άμεση έκθεσή της στη Ρωσία αντιπροσώπευε 634 εκατομμύρια δολάρια της συνολικής έκθεσης της στις αναδυόμενες αγορές ύψους 20,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2021.

CREDIT SUISSE

Η ελβετική τράπεζα είχε ακαθάριστη πιστωτική έκθεση 1,57 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,69 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Ρωσία στα τέλη του 2021, ή 848 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα χωρίς αντισταθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Η.Π.Α

Η Citigroup δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνολική έκθεσή της στη Ρωσία ανήλθε σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και εργαζόταν για να την μειώσει.

Αυτό περιλαμβάνει ανοίγματα τρίτων αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 1,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στην Τράπεζα της Ρωσίας και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αντίστροφα repos.christian wiediger ssKEI4HRRtI unsplash

Πηγή: Reuters

Διαφήμιση