Το SEA GUARDIANS (οι φύλακες της θάλασσας) είναι ένα νέο πρόγραμμα για την υγεία των θαλασσών μας με βασικό άξονα τη συλλογή δεδομένων για θαλάσσια προστατευόμενα είδη και ανεπιθύμητες ορατές μορφές ρύπανσης σε επιφανειακά νερά, με συντονιστή την , εταίρους την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και επιστημονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021».
Πρόγραμμα εκπαίδευσης
Η στόχευση του προγράμματος θα επιδιωχθεί μέσα από την εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τη θάλασσα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όπως αλιέων, κυβερνητών, πληρωμάτων και άλλων χρηστών σκαφών αναψυχής, καθώς και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κ.α. για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και την αναψυχή εν πλω μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων και εργαστηρίων. Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- Σειρά webinars για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και την αναψυχή εν πλω
- Εξειδικευμένο εργαστήριο (e-lab) για κάθε μία από τις τρεις ομάδες-στόχους
- Βιωματικό εκπαιδευτικό διήμερο για αλιείς με σεμινάρια, εργαστήρια και παρακολούθηση δράσης καθαρισμού βυθού
- Διήμερο Συνέδριο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μια εμβληματική θαλάσσια περιοχή, που θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να προωθήσει μελλοντικές συνέργειες και να προβάλει καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, στα πρότυπα της επιστήμης των πολιτών, για τη συλλογή πολύτιμων στοιχείων που προάγουν την έρευνα, με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την πρόληψη/αντιμετώπιση της ρύπανσης. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα με την οποία αλιείς, Λιμενικοί, χρήστες σκαφών αναψυχής και πολίτες σε θαλάσσιο πλωτό μέσο, φωτογραφίζουν θαλάσσια προστατευόμενα είδη ή/και εστίες ρύπανσης που συναντούν στη διάρκεια της εργασίας, του ταξιδιού ή της αναψυχής τους και στη συνέχεια τα προωθούν στους υπεύθυνους επιστήμονες του έργου.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα SEA GUARDIANS εστιάζει στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία οριστικοποιούνται η μία μετά την άλλη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων και τα Σχέδια Διαχείρισης για τα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών NATURA 2000.