Αρχική Διάστημα Σε ελεύθερη πτώση τμήμα πυραύλου στην «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Σε ελεύθερη πτώση τμήμα πυραύλου στην «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού

Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.

0
hero spacedebris
Διαφήμιση

Σήμερα στις 14:25 ώρα Ελλάδας αναμένεται να συντριβεί στην αόρατη από τη Γη πλευρά της Σελήνης, κοντά στον κρατήρα Χέρτσπρουνγκ στον ισημερινό του φεγγαριού, ένα «αδέσποτο» κομμάτι πυραύλου βάρους 3 τόνων.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ανθρώπινο διαστημικό «σκουπίδι» θα πέσει σε ένα άλλο ουράνιο σώμα. Μία πρόσκρουση όμως που δεν θα είναι ορατή από τα γήινα τηλεσκόπια.

Το τεράστιο διαστημικό «σκουπίδι», που κινείται με ταχύτητα σχεδόν 9.300 χιλιομέτρων την ώρα, θεωρήθηκε αρχικά τμήμα ενός πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής Space X, που είχε εκτοξευθεί το 2015. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε ότι ήταν κομμάτι  του κινεζικού πυραύλου Chang’e 5-Τ1 που είχε εκτοξευθεί το 2014. Κάτι που η Κίνα όμως, συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά.

Το «αποτύπωμα» της συντριβής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανώς, ο σεληνιακός δορυφόρος LRO της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) θα είναι ο μοναδικός δορυφόρος που θα καταφέρει να «δει» το σημείο πρόσκρουσης, αλλά μάλλον μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.

Οι αστρονόμοι ωστόσο, αναμένουν η πρόσκρουση να δημιουργήσει
έναν κρατήρα διαμέτρου 10 έως 20 μέτρων.

 

Άλλες «ελέυθερες πτήσεις» διατημικών σκουπιδιών

Το 2009 είχε προηγηθεί η ελεγχόμενη από τη NASA πτώση στο φεγγάρι του σεληνιακού δορυφόρου της LCROSS, αλλά και οι σκόπιμες προσκρούσεις στη Σελήνη τμημάτων των μεγάλων πυραύλων «Κρόνος 5» που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές «Απόλλων» των δεκαετιών 1970 και 1970.

Το πρώτο διαστημικό σκάφος που είχε πέσει στη Σελήνη, ήταν το σοβιετικό «Λούνα 2» το 1959, ενώ τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι το 2019 το ισραηλινό σκάφος Beresheet και το 2020 το κινεζικό Chang’e 5.

Περισσότεροι από 12.000 δορυφόροι έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη από τότε που ξεκίνησε η διαστημική εποχή το 1957 και περίπου 5.100 από αυτούς λειτουργούν ακόμη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτιμά
ότι τουλάχιστον 36.500 διαστημικά «σκουπίδια» άνω των 10 εκατοστών κυκλοφορούν σήμερα στο διάστημα γύρω από τον πλανήτη μας,
κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τις διαστημικές αποστολές.

Στα «σκουπίδια» αυτά περιλαμβάνονται νεκροί δορυφόροι και διάφορα τμήματα πυραύλων.

Γύρω από τη Σελήνη, σύμφωνα με το «Nature», εκτιμάται ότι τριγυρνάνε περισσότερα από 150 αντικείμενα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 90% είναι «σκουπίδια.

 

Με πληροφορίες από Natur και CNN

Διαφήμιση