Αρχική Περιβάλλον ΠΟΥ: Όλες οι χώρες του πλανήτη κατώτερες των «ποιοτικών προτύπων αέρα»

ΠΟΥ: Όλες οι χώρες του πλανήτη κατώτερες των «ποιοτικών προτύπων αέρα»

Nέα έκθεση για την παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ποιότητας αέρα iQAir, καθιστά όλο τον πλανήτη ακατάλληλο προς κατοίκηση.

0
airpollution2 1025x559 1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Καμία χώρα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως στα πρότυπα ποιότητας του αέρα κατά το προηγούμενο έτος 2021, που όρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως έδειξε σχετική έρευνα της ελβετικήw εταιρείαw τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα ρύπανσης σε 6.475 πόλεις και όπως φαίνεται από τα στοιχεία η αιθαλομίχλη ανακάμπτει ακόμη και σε ορισμένες περιοχές, όπου είχε παρατηρηθεί πτώση στους δείκτες, λόγω της πανδημίας.

Τον Σεπτέμβριο, ο ΠΟΥ είχε κυκλοφήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούσαν τη μείωση της συγκέντρωσης μικρών και επικίνδυνων σωματιδίων του αέρατων (PM2,5) στα 5 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά το ήμισυ δηλαδή από την προηγούμενη σύσταση του 2005.

Από τις 107 πόλεις που ρωτήθηκαν από την IQAir, το 96% υπερέβησαν κατά πολύ τις οδηγίες του ΠΟΥ για τις συγκεντρώσεις PM2,5.

Μόλις το 3,4% του συνόλου των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούσαν το πρότυπο του 2021, με τις υπόλοιπες να καταγράφουν 10πλάσια επίπεδα PM2, του προτεινόμενου επιπέδου.

24 WAQR EUROPE MAP 2 525 x 427

Η «γεωγραφία» της καθαρής ατμόσφαιρας

«Υπάρχουν πολλές χώρες που κάνουν μεγάλα βήματα στη μείωση», παραδέχτηκε η Christi Schroeder, υπεύθυνη επιστήμης για την ποιότητα του αέρα στην IQAir.

«Η Κίνα ξεκίνησε με μερικούς πολύ μεγάλους αριθμούς και αυτοί συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά υπάρχουν επίσης μέρη στον κόσμο όπου η κατάσταση χειροτερεύει σημαντικά».

Τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης της Ινδίας επιδεινώθηκαν το 2021. Το Νέο Δελχί παρέμεινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Το Μπαγκλαντές παραμένει η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου, στοιχείο αμετάβλητο από πέρυσι, ενώ το Τσαντ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με τα στοιχεία της αφρικανικής χώρας να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά.

a1 600 x 583

Χώρες με τις χειρότερες «επιδόσεις»

Η Κίνα, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της ρύπανσης από το 2014, έπεσε στην 22η θέση στην κατάταξη PM2,5 το 2021, από την 14η θέση ένα χρόνο νωρίτερα, με τις μέσες μετρήσεις να βελτιώνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους στα 32,6 μικρογραμμάρια, ανέφερε η IQAir.

Το Hotan στη βορειοδυτική περιοχή της Κίνας ήταν η πόλη με τις χειρότερες επιδόσεις το 2021, με μέσες μετρήσεις PM2,5 άνω των 100 μικρογραμμαρίων, οι οποίες προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από αμμοθύελλες.

Η πόλη έπεσε στην 3η θέση στη λίστα με τις πιο μολυσμένες του κόσμου αφού ξεπεράστηκε από τις Bhiwadi και Ghaziabad, και οι δύο στην Ινδία.

Το Δελχί βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην κορυφή της λίστας με τις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες του κόσμου. Το 2021, η πόλη υπερέβη τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά περισσότερες από 10 φορές για επτά μήνες, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, το Δελχί κατέγραψε αύξηση 14,6% στα τοξικά λεπτά σωματίδια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εκθέτοντας τον πληθυσμό της σε τόσο «άσχημο» αέρα που θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής τους έως και 9 χρόνια.

H 15άδα της «ντροπής»

top15

Διαφήμιση