Πεκίνο: «Ψευδείς ισχυρισμοί» των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια

    «Αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά να προωθούν τη διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος και όχι την κλιμάκωσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian

    0
    china
    Διαφήμιση

    Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Πεκίνο και Μόσχα διαψεύδουν στη συνέχεια με το Πεκίνο λίγο πριν τη συνάντηση στη Ρώμη να αναφέρεται σε ψευδείς πληροφορίες από πλευράς ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι στο θέμα είχαν αναφερθεί επικαλούμενοι αξιόπιστες διπλωματικές πηγές οι The New York Times, Washington Post, Financial Times κ.α.

    Το Πεκίνο απέρριψε κατηγορηματικά τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντάς τους ως παραπληροφόρηση, ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα για την Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν σε ενημέρωση του σήμερα.

    «Οι ισχυρισμοί για το θέμα που διαδίδονται από τις ΗΠΑ είναι ψευδείς πληροφορίες», διευκρίνισε ο διπλωμάτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον διακινεί σκόπιμα παραπληροφόρηση για την Κίνα σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Ζάο Λιτζιάν σημείωσε επίσης ότι η στάση της Κίνας για την Ουκρανία είναι συνεκτική και σαφής. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος, το Πεκίνο έπαιζε πάντα εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία εγκαθίδρυσης ειρήνης και προώθησης των διαπραγματεύσεων.

    «Επί του παρόντος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και να μην ρίχνουν λάδι στη φωτιά,  να προωθήσουν μια διπλωματική διευθέτηση του ζητήματος και όχι την κλιμάκωσή του», κατέληξε ο Ζάο Λιτζιάν.

    Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ

    Σε συνέντευξή του στο CNN, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι «επικοινωνούσαν απευθείας, ιδιωτικά στο Πεκίνο” σε μια προσπάθεια για αποφυγής κυρώσεων ή για υποστήριξη στη Ρωσία

    «Δεν θα επιτρέψουμε  να υπάρξει σωτήρια για τη Ρωσία από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε στον κόσμο», είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ενώ οι ΗΠΑ πίστευαν ότι η Κίνα γνώριζε ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν «σχεδίαζε κάτι» πριν συμβεί η εισβολή, το Πεκίνο «ίσως να μην είχε καταλάβει την πλήρη έκτασή του».

     

    “Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τον ισχυρισμό του, τη στιγμή που κορυφαίος σύμβουλος ασφαλείας του pροέδρου Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τον ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας. Φαίνεται ότι είναι μια κίνηση τακτικής, για να ασκηθεί πίεση στην Κίνα. πιθανώς είτε να το επιβεβαιώσει είτε να το διαψεύσει, ανέφερε σε σχόλιο του στο BBC o Robin Brant.

    “Ο μεγαλύτερος στόχος θα μπορούσε να είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον Σι Τζινπίνγκ να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τρέχουσας θέσης του σε αυτό που την περασμένη εβδομάδα ονομαζόταν μια «σταθερή» σχέση με τη Μόσχα.

    “Θυμηθείτε ότι μόλις πριν από εβδομάδες, καθώς άνοιξαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, οι Πρόεδροι Σι και Πούτιν διακήρυξαν μια νέα συμμαχία που δεν είχε «όριο». Η στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε, ξεκάθαρα, να είναι μέρος αυτού.

    “Ωστόσο, τις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή, η Κίνα καταδίκασε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους επειδή έδωσαν όπλα στον στρατό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι προσθέτουν «καύσιμο στη φωτιά», σημείωνε ο Brant

    Διαφήμιση