Ουκρανικό: Σε λίγο νέος γύρος ΤΗΛΕ-συνομιλιών, εν μέσω σκληρών μαχών

    Ξεκινά στις 10:30 π.μ. ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών, μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή τη φορά, χωρίς να έχει καμία πλευρά διευκρινίσει το περιεχόμενο της ατζέντας.

    0
    mariopoli ukrania1
    ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
    Διαφήμιση

    Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τους Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές να είναι έτοιμοι να επανεκκινήσουν το διάλογο στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 14 Μαρτίου, κι ενώ οι μάχες μαίνονται επί ουκρανικού εδάφους.

    Ένα μπαράζ ρωσικών πυραύλων έπληξε την Κυριακή το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας Yavoriv της Ουκρανίας, μια βάση μόλις 25 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα που φιλοξενούσε στο παρελθόν στρατιωτικούς εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους και τραυματίζοντας 134, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος την Κυριακή.

    Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από  ρωσικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ενώ, υκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ζημιές υπέστη από ρωσικούς βομβαρδισμούς και ο τηλεοπτικός πύργος στο Ρίβνε, δυτικά του Κιέβου.

    Οβίδα χτύπησε ένα 9όροφο κτήριο κατοικιών στο βορειοδυτικό Κίεβο το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

    «Μέχρι τις 07:40, τα πτώματα 2 ατόμων βρέθηκαν στο κτήριο, 3 άτομα νοσηλεύονται», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Άλλοι 15 άνθρωποι διασώθηκαν από τη φωτιά και 63 απομακρύνθηκαν από το κτήριο να σβήσει λίγο πριν τις 8 το πρωί.

    Το πρακτορείο UNIAN ανέφερε ότι στο χωριό Stavische, στο Ζιτομίρ, σημειώθηκε επίθεση με πυραύλους, με στόχο διοικητικά κτήρια. Οι ίδιες αναφορές λένε πως τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και επτά κτήρια καταστράφηκαν από την επίθεση.

    Τη Δευτέρα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα – από το Λβιβ και την Υπερκαρπάθια μέχρι το Χάρκοβο και την Οδησσό. 

     

    Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία σε ένα γράφημα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμου Οικονομικού Φόρουμ που αποτυπώνονται στο γράφημα, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    Η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι διπλωματικές προσπάθειες λήξης του πολέμου

    Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την ονόμασε, για να απαλλάξει την Ουκρανία από «επικίνδυνους εθνικιστές και Ναζί».

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρακολουθούσαν τη συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας με αυξανόμενο συναγερμό για εβδομάδες, λένε ότι ήταν ένας προμελετημένος, αδικαιολόγητος και παράνομος «πόλεμος επιλογής».

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να θέσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για την εισβολή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Ντμίτρο Κουλέμπα, συζήτησαν επίσης διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Οι ελπίδες ενισχύθηκαν αφού η Ρωσία και η Ουκρανία έδωσαν τις πιο αισιόδοξες αξιολογήσεις τους μετά τις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου.

     

    «Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak σε ένα βίντεο στο διαδίκτυο. «Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κυριολεκτικά κάποια αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες».

    Ένας Ρώσος εκπρόσωπος στις συνομιλίες, ο Λεονίντ Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, δήλωσε ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και είναι πιθανό οι αντιπροσωπείες να καταλήξουν σύντομα σε προσχέδια συμφωνιών.

    Η Ουκρανία είπε ότι οι συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 10:30 π.μ. αλλά καμία πλευρά δεν έχει διευκρινίσει το περιεχόμενο της ατζέντας. Τρεις γύροι συνομιλιών στη Λευκορωσία, και η πιο πρόσφατη την περασμένη Δευτέρα, είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι αντιπροσωπείες των χωρών μιλούσαν καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης και ξεκάθαρος στόχος των διαπραγματευτών του ήταν να «κάνουν τα πάντα» για να κανονίσουν να συναντηθεί με τον Πούτιν.

    «Πρέπει να κρατηθούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε. Και θα νικήσουμε», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα αργά το βράδυ.

     

    Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podoliak ανέφερε στο Twitter πως το Κίεβο «δεν θα παραιτηθεί από τις θέσεις του», ούτε «θα ακούσει τα ρωσικά τελεσίγραφα».

    Τα αιτήματα της Ουκρανίας τόνισε είναι να σταματήσει ο πόλεμος και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τη χώρα.

    Ο ίδιος εκτιμά πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στις σημερινές συνομιλίες. «Η Ρωσία έχει γίνει πιο ευαίσθητη με τις ουκρανικές θέσεις, έχει αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά», λέει σε βίντεο που ανήρτησε.

     

    Ελπίδες για ομαλή εκκένωση πόλεων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

    Υπάρχουν ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα ανοίξουν το δρόμο για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων, ιδιαίτερα από περιοχές που βομβαρδίζονται από τη Μόσχα, όπως η Μαριούπολη.

    Η διοίκηση της πόλης δήλωσε ότι την Κυριακή μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για την πολιορκημένη πόλη δεν είχε φτάσει και οι παγιδευμένοι κάτοικοι χρειάζονταν απεγνωσμένα βοήθεια.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν «ακραίες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα» και πολλοί έχουν καταφύγει σε «μη θερμαινόμενα υπόγεια», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

     

    Διαφήμιση