Αρχική Ειδήσεις Οι τέσσερις όροι που θέτει η Μόσχα στο Κίεβο για να σταματήσει...

Οι τέσσερις όροι που θέτει η Μόσχα στο Κίεβο για να σταματήσει την εμπλοκή

0
Ukraine1
Διαφήμιση

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις “αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ” ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη ήταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών κράτησαν περίπου τρεις ώρες και όπως ανακοινώθηκε με το πέρας των διαπραγματεύσεων υπήρξαν κάποιες εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Μια γυναίκα κρατά ένα παιδί καθώς περπατά με άλλους, αφού αποβιβάστηκε από ένα τρένο με καταγωγή από το Lviv της Ουκρανίας, στον σταθμό στο Przemyśl της Πολωνίας.

Ικανοποίηση όρων και θα σταματήσουν αμέσως

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Ήταν η πιο σαφής ρωσική δήλωση μέχρι στιγμής για τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία για να σταματήσει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην 12η ημέρα της.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Για το θέμα της ουδετερότητας, είπε: «Θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».

Η αποστρατιωτικοποίηση έχει ολοκληρωθεί

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία.

«Ολοκληρώνουμε πραγματικά την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την ολοκληρώσουμε. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ουκρανία να διακόψει τη στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.

«Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απορρίψει οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και Αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή», είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Αποστολή όπλων και κυρώσεις

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy μιλάει κατά τη διάρκεια βιντεοφωνίας στο Κίεβο της Ουκρανίας, 6 Μαρτίου 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy , ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα τη Δευτέρα να μποϊκοτάρει τις ρωσικές εξαγωγές και προέτρεψε σε μποϊκοτάζ της προμήθειας στη Ρωσία.

Κάλεσε επίσης τους δυτικούς συμμάχους να στείλουν αεροσκάφη στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει η αεροπορία του.

Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε «πολύ ενεργές συζητήσεις» με χώρες στην Ευρώπη σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε η PA Media.

“Παγκόσμια κατάρρευση”

Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η αποστολή ξένων όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια «παγκόσμια κατάρρευση», ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό ρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το TASS, επικαλέστηκε την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που είπε ότι η Δύση, στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα προκαλούσε μία νέα καταστροφική εξέλιξη της κατάστασης εκεί.

Διαφήμιση