Αρχική COVID-19 Μελέτη: Το 4ο εμβόλιο μειώνει τους θανάτους από COVID-19 κατά 78%

Μελέτη: Το 4ο εμβόλιο μειώνει τους θανάτους από COVID-19 κατά 78%

Το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου είναι εξόχως αμφισβητούμενο, λόγος για τον οποίο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη από την FDA για το θέμα.

0
ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΕΟΔΥ
Διενέργεια ελέγχων με ταχείας ανίχνευσης τέστ για τον COVID-19. (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το τέταρτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού οδήγησε σε μείωση κατά 78% στους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 σε ενήλικες ηλικίας 60-100 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη της Clalit Health Services.

Η μελέτη, που διεξήχθη από το Clalit, το Sapir College και το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev, εξέτασε την επίδραση που είχε η δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου στα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού που ήταν επιλέξιμο για να το λάβει ο Ισραηλινός πληθυσμός. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ Ronen Arbel, ερευνητής αποτελεσμάτων υγείας στο Clalit Health Services και στο Sapir College.

Το τέταρτο εμβόλιο ήταν αμφιλεγόμενο λόγω έλλειψης επιδημιολογικών και κλινικών στοιχείων μεγάλης κλίμακας σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας δεύτερης αναμνηστικής εμβολιασμού. Ως αποτέλεσμα, η απορρόφησή του από τους επιλέξιμους πληθυσμούς ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι ήταν στην αρχή της πρώτης αναμνηστικής διανομής.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι με την διάδοση των νέων πληροφοριών, που δείχνουν ότι το τέταρτο εμβόλιο μείωσε σημαντικά τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 , τα άτομα που μέχρι τώρα ήταν διστακτικά θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν με μία δεύτερη αναμνηστική δόση.

Η ταυτότητα της μελέτης

Οι ερευνητές του Οργανισμού Υγείας Clalit Health Services, εξέτασαν δεδομένα από 563.465 άτομα που ήταν κατάλληλα για το τέταρτο εμβόλιο. Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη και το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Ο πληθυσμός της μελέτης χωρίστηκε σε δύο ομάδες
  • Σε αυτούς που είχαν λάβει ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό και
  • Σε εκείνους που είχαν λάβει μόνο το πρώτο εμβόλιο.

Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν στην κατηγορία «δεύτερης ενίσχυσης» μόνο εάν είχαν περάσει τουλάχιστον επτά ημέρες από τη λήψη της δόσης. Εάν κάποιος συμμετέχων προσβλήθηκε από τον ιό εντός επτά ημερών από τη λήψη του δεύτερου αναμνηστικού, αποκλείονταν από τη μελέτη.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) - Εμβολιασμός
Εμβολιασμός υγειονομικού προσωπικού κατά του κορονοϊού στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που καταμετρήθηκαν στη μελέτη, το 58% (328.597) έλαβε τη δεύτερη αναμνηστική δόση εντός της περιόδου 40 ημερών από 10 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου 2022, όταν διεξήχθη η έρευνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε 232 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό σε άτομα που είχαν λάβει μόνο την πρώτη αναμνηστική εμβόλια και 92 θανάτους σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει τη δεύτερη αναμνηστική.

Από τους 92 θανάτους που καταγράφηκαν σε συμμετέχοντες που είχαν εμβολιαστεί τέσσερις φορές,

  • οι 5 συνέβησαν σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών,
  • 22 σε άτομα ηλικίας 70-79 ετών και
  • 65 σε άτομα ηλικίας 80-100 ετών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν λάβει τρία εμβόλια,

  • 32 θάνατοι σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών,
  • 51 σε άτομα ηλικίας 70-79 ετών και
  • 149 σε άτομα ηλικίας 80-100 ετών.

Ο μέσος όρος του πληθυσμού των ηλικιωμένων που έλαβε μια πρώτη αναμνηστική δόση τουλάχιστον τέσσερις μήνες πριν από τη μελέτη, η θνησιμότητα λόγω της παραλλαγής Omicron ήταν σημαντικά χαμηλότερη για όσους είχαν λάβει μια επιπλέον αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, η μείωση κατά 78% στα ποσοστά θνησιμότητας από το τέταρτο εμβόλιο ήταν ακόμα χαμηλότερη από τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 90% στους ηλικιωμένους πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του κύματος Δέλτα ως αποτέλεσμα του τρίτου εμβολίου, έδειξε η μελέτη.

Διστακτική όλη η Ευρώπη για την 4η δόση εμβολίου

Το θέμα της τέταρτης δόσης εμβολίου είναι εξόχως αμφισβητούμενο, λόγος για τον οποίο έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το θέμα.

Συζητούν για ποιες ηλικίες πρέπει να το εγκρίνουν. Θα έπρεπε να είναι για ηλικίες πάνω από 60, πάνω από 65 έτη; Το Ηνωμένο Βασίλειο το χορηγεί ήδη σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Στο Ισραήλ, περίπου το 40% των (επιλέξιμων) ατόμων δεν έχουν λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και στο New England Journal of Medicine,

  • το 18% των επαγγελματιών υγείας που ελέγχθηκαν και είχαν κάνει την τέταρτη δόση μολύνθηκαν,
  • έναντι 25% των ατόμων που είχαν κάνει τρεις δόσεις.

«Σε ηλικιωμένους που δεν κάνουν πολύ υψηλή ανοσία λόγω ανοσογήρανσης η προστασία είναι πιο ισχυρή», επισημαίνεται.

DOC 20220325 1

Η ελληνική στρατηγική

Εντός του Απριλίου αναμένονται οι αποφάσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση στη χώρα μας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί όλα τα δεδομένα που συλλέγονται, αλλά και τις αναλύσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης σε άτομα που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων υγείας χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, προκειμένου να αποφανθεί πότε θα μπορεί να χορηγηθεί τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες πληθυσμού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα αυτό. Την απόφαση θα επηρεάσει και η θέση του FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), ο οποίος έχει κληθεί να εξετάσει αίτηση της Pfizer για έγκριση της χορήγησης τέταρτης δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, ένα πιθανό σενάριο, και πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις στην ανάπτυξη νέων εκδόσεων εμβολίων, είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να υπάρξουν συστάσεις για έναν νέο κύκλο εμβολιασμού που θα παρέχει ευρύτερη κάλυψη και έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Στη χώρα μας μπορεί να εξεταστεί η χορήγηση από την ηλικία των 60 ετών και άνω.

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι αποφάσεις θα συμπέσουν χρονικά και με μια περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν τώρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Ενώ, δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να επεκταθεί και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις και υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Διαφήμιση