Αρχική Ενέργεια Ισχυρή σύσταση και ανησυχία ΟΠΕΚ για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ισχυρή σύσταση και ανησυχία ΟΠΕΚ για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί ότι οι παγκόσμιες αγορές ντίζελ «στριμώχνονται» ανησυχητικά, ενώ μια «συστημική» έλλειψη είναι περισσότερο από ποτέ ορατή στην Ευρώπη, ικανή να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων.

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πιστεύουν πως μια πιθανή απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα έβλαπτε τους καταναλωτές. Ανησυχία την οποία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχουν ήδη μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Βασικοί «παίκτες» του Οργανισμού  Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιχειρούν να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ενώ ο OPEC+, ένας όμιλος που περιλαμβάνει και τη Ρωσία, δεν έχει συζητήσει καθόλου το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η ΕΕ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αργό, έχει ήδη επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας. Ενώ, το δυτικό μπλοκ συζητά σήμερα και αύριο εάν και πώς θα επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Ανησυχία ΟΠΕΚ για μπράντεφέρ Ευρώπης – Δύσης

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μοχάμεντ Μπαρκίντο, συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου, για να συζητήσουν τις «κρίσιμες στιγμές» για την αγορά ενέργειας, ανέφερε ο Simson στο Twitter.

Μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ είπε ότι οι ανησυχίες του Οργανισμού έγιναν σαφείς στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου».

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τίποτα δεν βγαίνει εκτός τραπεζιού όσον αφορά στις μελλοντικές κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες,
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Υπό την «σκιά» των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι όμιλοι παγκοσμίως προειδοποιούν ότι «στριμώχνονται» οι παγκόσμιες αγορές ντίζελ, ενώ μια «συστημική» έλλειψη είναι περισσότερο από ποτέ ορατή στην Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων traders Vitol, Gunvor και Trafigura υπολόγισαν ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων θα μπορούσαν να χαθούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων ημερησίως, όπως δήλωσαν στο πλαίσιο Παγκόσμιας Συνόδου FT Commodities στη Λοζάνη την Τρίτη.

«Η Ευρώπη εισάγει περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το ήμισυ από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής Vitol.

«Υπάρχει συστημικό έλλειμμα και αυτό μας απασχολεί».

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ ρωσικό αργό διοχετεύεται και στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια.

Μπορέλ: Ο Πούτιν δεν μπορεί να διακόψει τη ροή ενέργειας στην Ευρώπη

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απέρριψε την προοπτική ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αντίποινα για τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία «πρέπει να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της», δήλωσε ο Μπορέλ στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε συνέντευξή του στο Φόρουμ της Ντόχα. Εκεί, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συναντήθηκε την Κυριακή με ηγέτες και πολιτικούς στρατηγούς συζητώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την προσφυγική κρίση και την κλιματική κρίση.

 Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Μόσχα αντλεί «ένα σημαντικό ποσό των οικονομικών πόρων που χρειάζεται» από την πώληση ορυκτών καυσίμων, «επειδή οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες» .

Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε και το γεγονός ότι η Μόσχα εξακολουθεί να «έχει πολλά (άλλα περιουσιακά στοιχεία) στην Κίνα και σε άλλες χώρες όπου η ΕΕ είναι αδύνατο να αντιδράσει και να παρέμβει».

«Αλλά έχουμε μπλοκάρει ένα πολύ σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους», δήλωσε ο Μπορέλ.

medvetevPUTIN

Ο απρόβλεπτος Πούτιν και τα «καθημαγμένα» ευρωπαϊκά νοικοκυριά

«Δεν είμαι μέσα στο κεφάλι του Πούτιν και δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνει. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα εισέβαλε και πόσο μάλλον να εισβάλει και να καταστρέψει την Ουκρανία, όπως κάνει τώρα», είπε.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο Μπορέλ εξήγησε ότι ενώ θέλει να απομονώσει τη Ρωσία διακόπτοντας τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα, οι οικονομικές κυρώσεις της έχουν ήδη προκαλέσει απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας που πλήττει σκληρά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Επέμεινε όμως στην ανάγκη να διατηρηθούν και να ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς ο Πούτιν καταστρέφει τις ουκρανικές πόλεις.

«Αφού δεν μπορεί να τις κατακτήσει, τις βομβαρδίζει, προκαλώντας τεράστιο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων», είπε.

«Προμηθεύουμε όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί, αμυντικά όπλα, και επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για να την αποδυναμώσουμε, ειδικά την οικονομία που περιστρέφεται γύρω από τον Πούτιν και τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν, τους διάσημους ολιγάρχες και τους ηγέτες αυτού του πολιτικού συστήματος. Και αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

PUTIN BIDEN

Άλλο ΗΠΑ, άλλο Ευρώπη

Επισήμανε όμως επίσης ότι είναι ευκολότερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή «εισάγουν πολύ λίγα, αν όχι σχεδόν τίποτα», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες «εισάγουν πολλά».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση, διότι «όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, με κατάπαυση του πυρός πρώτα και με ειρηνευτική συμφωνία στη συνέχεια».

 

Διαφήμιση