Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Μετά το Πάσχα Σχέδιο «καλλωπισμού» όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Μετά το Πάσχα Σχέδιο «καλλωπισμού» όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων

Θεσπίζεται για πρώτη φορά, σαφές πλαίσιο για την αποκατάσταση και την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων αυτών.

0
egkatalelimena ktiria
Eγκαταλελειμμένα κτίρια / EIKONA AΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Μετά την πολυπόθητη δημιουργία Μητρώου Εγκαταλελειμμένων Ακινήτων, που προβλέπει το σχέδιο νόμου και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου αλλά και ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν για 50 χρόνια τη διαχείριση και τον τάχιστο καλλωπισμό τους.

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται για πρώτη φορά, σαφές πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης για την αποκατάσταση και την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων αυτών.

Άλλωστε, η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, είναι ένας από τους κύριους και διατυπωμένους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κι αυτό επειδή τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια (μόνο στο Δήμο Αθηναίων τα εγκαταλελειμμένα κτίρια φθάνουν τα 1.500 και είναι διασκορπισμένα και στις επτά δημοτικές κοινότητες) αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς αλλά και εστίες μολύνσεων.

Ο προβλεπόμενες σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο, στο οποίο θα εγγράφονται τα ακίνητα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε Φορέα Διαχείρισης ( με ειδικές προϋποθέσεις), σεβόμενοι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών.

Τι γίνεται με την πάροδο της 50ετίας

Η διαχείριση εγκαταλελειμμένου ακινήτου δύναται να περιέχεται στον Διαχειριστή έως 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του ακινήτου.

Με την παρέλευση του χρόνου διαχείρισης του ακινήτου από τον Διαχειριστή, η διαχείριση του ακινήτου επανέρχεται στον ιδιοκτήτη του.

egkatalelimena ktiria3
Eγκαταλελειμμένα κτίρια / EIKONA AΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες

Ο Διαχειριστής οφείλει να αποδώσει στον ιδιοκτήτη τα έσοδα που εισέπραξε από την αξιοποίηση του ακινήτου, αφού παρακρατήσει

  • τις πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης και επανάχρησης του ακινήτου,
  • τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη τα οποία όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου στο Δήμο, και επιπλέον
  • ποσό που αντιστοιχεί στο 20% επί του συνόλου των προαναφερομένων ποσών ως διαχειριστική δαπάνη, καθώς και τυχόν εμπράγματα βάρη που έχουν εξυπηρετηθεί.

Ιδιωτικές και Δημόσιες περιουσίες

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο νόμου, εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορεί να χαρακτηριστούν τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες ιδιοκτησίες.

Δικαίωμα κυριότητας μπορεί να ασκεί ο κάτοχος ποσοστού συνιδιοκτησίας ίσου ή μεγαλύτερου του 60% του ακινήτου.

Με τον νέο προγραμματισμό που προωθείται, λαμβάνεται μέριμνα για τη διασφάλιση των ιδιοκτητών των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αλλά αντιμετωπίζονται και οι συνέπειες από την απραξία –και τις επιλογές των ιδιοκτητών- από τη μη τήρηση (από πλευράς τους) ακούσια ή εκούσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

egkatalelimena ktiria4
Eγκαταλελειμμένα κτίρια / EIKONA AΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Η περίπτωση των διατηρητέων κτιρίων

Επιπλέον, ορίζεται πως οι οικοδομικές εργασίες για την αποκατάσταση του ακινήτου πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τεσσάρων ή πέντε ετών στην περίπτωση διατηρητέων κτιρίων, από την ανάληψη της διαχείρισης από το Δήμο ή τον Διαχειριστή.

Διαφορετικά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή της διαχείρισης του ακινήτου, μετά από αίτηση στο δικαστήριο χωρίς να του καταλογιστούν οι έως τότε δαπάνες του Διαχειριστή.

Από το σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάθεσης τεχνικών έργων αποκατάστασης εγκαταλελειμμένου κτιρίου χωρίς δημοπρασία ή διαγωνισμό του Δήμου, σε εταιρεία που έχει ήδη επιλεγεί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες κτιρίου συνιδιοκτησίας, εάν αυτοί συγκεντρώνουν ποσοστό ιδιοκτησίας πάνω από το 50%.

egkatalelimena ktiria2
Eγκαταλελειμμένα κτίρια / EIKONA AΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Με πληροφορίες από newpost

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙσχυρή σύσταση και ανησυχία ΟΠΕΚ για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Επόμενο άρθροΣε «χορό» Ρίχτερ από χτες η Θήβα – Αισθητές οι δονήσεις και στην Αττική