Αρχική Special Topics Ο Πούτιν σχεδιάζει «σενάριο Κορέας», με την Ουκρανία κομμένη στα «δύο»

Ο Πούτιν σχεδιάζει «σενάριο Κορέας», με την Ουκρανία κομμένη στα «δύο»

Την αλλαγή των ρωσικών σχεδίων, μετά την αποτυχία γρήγορης κατάληψης του Κιέβου, αποκρυπτογραφούν Ουκρανοί και Δυτικοί Αξιωματούχοι και το αναπόφευκτο πέρασμα στη δεύτερη φάση του πολέμου.

0
Oukraniki krisi
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, μιμούμενος τη μεταπολεμική διαίρεση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Ταξίαρχος Κυρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος είχε προβλέψει την εισβολή της Ρωσίας από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Μετά την αποτυχία των ρωσικών στρατευμάτων να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα του Κιέβου, η Μόσχα θέλει τώρα να δημιουργήσει μια ενιαία οιονεί κρατική οντότητα κατεχόμενων περιοχών στην Ανατολή».

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης σημειώσει αυτή την προφανή αλλαγή στην τακτική του Πούτιν, δίνοντας ξανά προτεραιότητα στις ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας, παρά στην κατάληψη του Κιέβου.

«Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν την αυτονόμηση των ανατολικών περιοχών, προχωρώντας από το Χάρκοβο στο Βορρά προς Μαριούπολη στο Νότο», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το «κρυφό» μήνυμα του δημοψηφίσματος στη Λουχάνσκ

Η προειδοποίηση του Ουκρανού στρατηγού ήρθε μετά την εξαγγελία του Λεονίντ Πασετσνίκ, ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, ότι μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για την επικράτειά του, ώστε να γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο Ολεξέι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσυπογράφονρας την ανάλυση του Μπουντάνοφ, εκτίμησε ότι, «Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, η Ρωσία θα αποσύρει στρατεύματα από τις περιοχές του Κιέβου και του Χαρκόβου και θα τα στείλει στο Ντονμπάς».

«Αφού συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις, θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και την έναρξη της δεύτερης – την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», σημείωσε.

«Τώρα έχουν τρία καθήκοντα» προέβλεψε ο Αρίστοβιτς, «Να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας στο Ντονμπάς. Να καταλάβουν πλήρως τη Μαριούπολη και το νότο.

Αν χάσουν τη Χερσώνα, ολόκληρη η κατοχή τους στη Μαριούπολη θα καταρρεύσει. Και αυτό είναι όλο. Δεν θα υπάρξει κατάληψη του Κιέβου, του Χαρκόβου ή της Οδησσού», κατέληξε .

Το «σενάριο Κορέας»

Αυτή η αλλαγή στο σχέδιο, εξήγησε ο Μπουντάνοφ, ήρθε μετά την αποτυχία των ρωσικών στρατευμάτων να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα του Κιέβου στη συνεχιζόμενη εισβολή τους στην Ουκρανία.

«Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας Βόρειας και Νότιας Κορέας στην Ουκρανία. Τελικά, σίγουρα δεν είναι σε θέση να καταλάβει ολόκληρο το κράτος», είπε ο Μπουντάνοφ.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ρωσική εισβολή είχε ως κίνητρο, εν μέρει, την φιλοδοξία να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος από την ηπειρωτική Ρωσία προς την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Ρωσία στο 2014.

Προηγούμενες πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από την Pravda, στην αρχή του πολέμου, ανέφεραν ότι ο τελικός στόχος της Ρωσίας ήταν να διχάσει την Ουκρανία με τρόπο παρόμοιο αυτού της Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, την ίδια εποχή, στρατιωτικοί κύκλοι της Ουκρανίας διέβλεπαν ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος που θα συνδέει όχι μόνο την ηπειρωτική χώρα με την Κριμαία αλλά και την Υπερδνειστερία, το φιλορωσικό αποσχιστήριο στη Μολδαβία.

Αν και η ρωσική εισβολή δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα περίμεναν πολλοί λόγω σοβαρών υλικοτεχνικών ζητημάτων και της απροσδόκητα ισχυρής αντίστασης από τα ουκρανικά στρατεύματα, η δύναμη εισβολής έχει ακόμα σημαντικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας.

Άλλωστε, στα ανατολικά έχει εδραιωθεί η επικράτηση των φιλορώσων αυτονομιστών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (LPR) και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (DPR), τις οποίες η Ρωσία αναγνωρίζει ήδη ως ανεξάρτητες από την Ουκρανία.

«Οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα κατεχόμενα σε μια ενιαία οιονεί κρατική οντότητα, η οποία θα εναντιωθεί σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία», εξήγησε ο Μπουντάνοφ, δηλώνοντας ότι ήδη γίνονται προσπάθειες από τις ρωσικές δυνάμεις να εδραιώσουν εξουσία στις κατεχόμενες περιοχές.

 

Η επόμενη φάση του πολέμου

Ο Ολεξέι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσυπογράφοντας την ανάλυση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Κυρίλο Μπουντάνοφ προέβλεψε ότι

«Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, η Ρωσία θα αποσύρει στρατεύματα από τις περιοχές του Κιέβου και του Χαρκόβου και θα τα στείλει στο Ντονμπάς».

«Αφού, συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τις μεγάλες πόλεις, θα ανακοινώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της “ειδικής επιχείρησης” και την έναρξη της δεύτερης, δηλαδή την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», σημείωσε.

«Τώρα έχουν τρία καθήκοντα: Να περικυκλώσουν τα στρατεύματά μας στο Ντονμπάς, Να καταλάβουν πλήρως τη Μαριούπολη και το Νότο.

Αν χάσουν τη Χερσώνα, στα δυτικά της Μαριούπολης,
ολόκληρη η κατοχή τους στη Μαριούπολη θα καταρρεύσει.
Και αυτό είναι όλο.
Δεν θα υπάρξει κατάληψη του Κιέβου, του Χαρκόβου ή της Οδησσού»,
κατέληξε ο Αρίστοβιτς.

 

Διαφήμιση