Αρχική Ειδήσεις Τα μυστικά των φυσικών «καταστολέων» και «ενισχυτών» του ανοσοποιητικού

Τα μυστικά των φυσικών «καταστολέων» και «ενισχυτών» του ανοσοποιητικού

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, αφού όμως περιοριστούν οι «κατασταλτικές» δραστηριότητες.

0
YONGA jared rice unsplash
Διαφήμιση

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη

H επιρρέπεια σε αλλεργίες, η σοβαρή έκβαση ακόμη και απλών λοιμώξεων, η μειωμένη αντίσταση σε καρκινογόνα, οι αντιδράσεις αυτοανοσίας, η χρόνια κόπωση, είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έχουν τα λευκά αιμοσφαίρια που κυκλοφορούν στο αίμα (τα ουδετερόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα ηωσινόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα, τα μονοπύρηνα, τα λεμφοκύτταρα, τα πλασματοκύτταρα), το συμπλήρωμα που αποτελεί σύστημα ανενεργών ενζύμων του αίματος ενεργοποιούμενο από παράγοντες φλεγμονής και τα ιστικά μακροφάγα.

Τα ιστικά μακροφάγα είναι μόνιμα καθηλωμένα κύτταρα στους ιστούς, με ικανότητα φαγοκυττάρωσης τοξικών παραγόντων. Ιδιαίτερα πλούσιος σε ιστικά μακροφάγα είναι το ήπαρ και ο λεμφικός ιστός, που εδράζεται στους λεμφαδένες, τις αμυγδαλές, το σπλήνα, τον θύμο, σχηματισμούς του εντέρου και άλλων περιοχών.

Βασικοί συντελεστές ανοσίας

Η ειδική ανοσία, αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι ορισμένων παθογόνων αιτίων.

Βασικοί συντελεστές της ειδικής ανοσίας είναι τα λεμφοκύτταρα, που παράγονται στον λεμφικό ιστό. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα) επιτίθενται στο παθογόνο. Τα ειδικά αντισώματα και τα ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα έχουν σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική μνήμη, στην οποία οφείλεται η ανοσία που αναπτύσσει ο οργανισμός έναντι ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών μετά τη λοίμωξη.

tsigaro andres siimon unsplash
Andres Siimon / Unsplash

Οι βασικοί καταστολείς του ανοσοποιητικού

Ο κυριότερος φυσιολογικός παράγοντας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού στον ενήλικο, είναι η ηλικία.

Ο κυριότερος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού είναι το κάπνισμα.

Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους

  • Αλλεργίες,
  • Αναιμία,
  • Αλκοολισμός,
  • Κίρρωση του ήπατος,
  • Λοίμωξη από HIV,
  • Αγχώδη σύνδρομα.

Φυσικοί «ενισχυτές»

Ιδιαίτερα σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία

Βιταμίνη C

Είναι σημαντική για την ομαλή παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυξημένες συγκεντρώσεις βρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.
Βιταμίνη Ε.

Είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία. Αυξημένες συγκεντρώσεις βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.

ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ειόνα: Unplash/Nathan Dumlao

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου, σημαντική για την αντιμετώπιση φλεγμονών. 5-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου χεριών ποδιών ή ράχης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία επί δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. είναι σημαντικό μέτρο.
Βιταμίνη Β12, Β6, φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ, οι βιταμίνες Β12, Β6, συντελούν στην ομαλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων.

Η Β12 υπάρχει μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως γάλα, κρέας, τυρί, αυγά, ψάρι. Αυξημένες συγκεντρώσεις Β6, βρίσκονται στις μπανάνες, δημητριακά, στο συκώτι, στα πουλερικά, στα όσπρια, αυγό, ψάρια και πράσινα λαχανικά, κρέας, ξηροί καρποί, πατάτες, γλυκοπατάτες, ζύμη, σταφίδες, δαμάσκηνα.

Αυξημένες συγκεντρώσεις φυλλικού, βρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού.

spanaki leigh skomal unsplash

Σίδηρος

Είναι σημαντικός για την ομαλή διεξαγωγή των φλεγμονωδών απαντήσεων, την ομαλή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, την απελευθέρωση κυτοκινών, την ανάπτυξη του λεμφικού ιστού. Αυξημένες συγκεντρώσεις σιδήρου, βρίσκονται στο συκώτι, το κρέας, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το αυγό, τα πράσινα λαχανικά, ξερά φρούτα.

Ψευδάργυρος

Εμπλέκεται σε πολλαπλές κυτταρικές λειτουργίες και η έλλειψή του προκαλεί αυξημένη επίπτωση λοιμώξεων. Αυξημένες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα οστρακοειδή, φύτρο σταριού, κρέας, ξηρούς καρπούς, αυγό, ψάρια, σε δημητριακά ολικής αλέσεως.

avga kelly neil unsplash
EIKONA: Kelly Neil / Unsplash

Χαλκός

Είναι σημαντικός στην ομαλή παραγωγή ιντερλευκίνης 2, μιας κυτοκίνης που εμπλέκεται στον φυσιολογικό μεταβολισμό των λεμφοκυττάρων. Αυξημένες συγκεντρώσεις χαλκού, βρίσκονται στο συκώτι, θαλασσινά, αυγό, ξηρούς καρπούς- αμύγδαλα, όσπρια, πλήρη δημητριακά, αλεύρι βρώμης.

Μαγνήσιο

Ο θύμος αδένας που είναι εστία παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων αλλοιώνεται επί ανεπαρκείας. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου βρίσκονται στις μπανάνες, πλήρη δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, ορισμένα θαλασσινά, το κακάο.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com,  http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαφήμιση
Διαφήμιση