Αρχική Ειδήσεις Ερντογάν: Η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συμφωνία του Μοντρέ, αλλά πλασάρεται ως...

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συμφωνία του Μοντρέ, αλλά πλασάρεται ως μεσολαβητής

Το κλείσιμο των Στενών αποφάσισε η Τουρκία δια στόματος Τσαβούσογλου, την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει να ποντάρει στην “ουδετερότητα” και να προσφέρεται για διαμεσολάβηση

0
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Φωτό REUTERS/POOL New
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Τουρκία προειδοποίησε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη για μη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου.Σε δηλώσεις του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εφαρμόσαμε αυτό που λέει το Μοντρέ και θα το κάνουμε από εδώ και πέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει διέλευση ή αίτημα για διέλευση από τα Στενά. Μέχρι τώρα οι Ρώσοι ρωτούσαν αν θα εφαρμόσουμε το Μοντρέ αν χρειαστεί. Τους λέγαμε ότι θα ακολουθούσαμε αυστηρά τη συμφωνία”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως “εάν η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, έχει την αρμοδιότητα να μην επιτρέψει τη διέλευση πλοίων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο. Εάν το πολεμικό πλοίο επιστρέφει στη βάση του στη Μαύρη Θάλασσα, η διέλευση δεν εμποδίζεται. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις του Μοντρέ. Προειδοποιήσαμε όλες τις χώρες, παράκτιες και μη, για το θέμα της μη διέλευσης πλοίων από τα Στενά”.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του και δήλωσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την εξουσία που της δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ “ώστε να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας».

Μία προσεγμένη διατύπωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας που κάνει τα πάντα ώστε να μη θυσιάσει την ουδετερότητά του απέναντι σε δύο οιονομικούς και όχι μόνο εταίρους του.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της διέλευσης των πλοίων προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και έχει την εξουσία να τα κλείνει σε πολεμικά πλοία.

Οι λεπτές ισορροπίες Ερντογάν

Ο Ερντογάν επανέλαβε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει πόλεμο με την Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη και επανέλαβε την πρότασή του να μεσολαβήσει στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες αποκάλεσε φίλους της Τουρκίας.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκυ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter τις ευχαριστίες του προς την Τουρκία για την «απαγόρευση διέλευσης ρωσικών πολεμικών πλοίων» στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι είχαν λάβει μια τέτοια απόφαση.

Μια ημέρα αργότερα, την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι υπάρχει κατάσταση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με ανάλυση που του παρείχαν Τούρκοι νομικοί εμπειρογνώμονες. Αυτή η διάσταση θα επέτρεπε στην Τουρκία να προχωρήσει με το κλείσιμο των Στενών εάν το επέλεγε.

Ακόμη και τώρα ωστόσο, ο Ερντογάν απέφυγε να πει ρητά εάν η Τουρκία θα περιόριζε την πρόσβαση στα ρωσικά πολεμικά πλοία. Από τις αρχικές προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη του 2021, η Τουρκία προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ παράλληλα προσφέρεται για μεσολάβηση. 

Αυτή τη θέση επιχείρησε να διατηρήσει και κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου. Επέμεινε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να θυσιάσει τα δικά της συμφέροντα παίρνοντας το μέρος.

Ο Ερντογάν υπήρξε δύσπιστος ως προς τις υπερβολικές απαιτήσεις της Ρωσίας, αλλά ήταν επίσης επικριτικός σε αυτό που θεωρούσε ως « αναποφασιστικότητα » των δυτικών προσπαθειών να αποτρέψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία δεν συμμετείχε ποτέ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρά το γεγονός ότι καταδίκασε την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014. Άλλωστε ο Ερντογάν δημιούργησε προσωπική σχέση με τον Πούτιν τα επόμενα χρόνια.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Στην “κόψη του ξυραφιού” η σχέση Άγκυρας – Μόσχας

 

Διαφήμιση