Αρχική Ειδήσεις Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο – Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Κίεβο

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο – Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στο Κίεβο

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλικές επιδρομές στο Χάρκοβο, όπου στο στόχο υπήρξαν ακόμη και σχολεία. Έξω από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

0
UCRAIN KHARHIV
Διαφήμιση

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας χτυπιέται ανηλεώς, την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι βρίσκονται μία ανάσα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλικές επιδρομές στο Χάρκοβο, όπου στο στόχο υπήρξαν ακόμη και σχολεία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

“Το Χάρκοβο μόλις δέχθηκε μαζικά πυρά από ρουκέτες. Δεκάδες είναι οι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες”, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών στο Facebook.

Η επίθεση σημειώθηκε την πέμπτη ημέρα της ρωσικής εισβολής καθώς οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές είχαν συνομιλίες στη Λευκορωσία.

Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία σε πολλά μέτωπα, αλλά η προέλασή της έχει επιβραδυνθεί από την ουκρανική αντίσταση.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ρουκέτες να προσγειώνονται στο Χάρκοβο, κάτι που ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές περιέγραψαν ως χαρακτηριστικό χτύπημα πυρομαχικών διασποράς σε πυκνή αστική περιοχή.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι στόχευε κατοικημένες περιοχές.

‘Εξω από το Κίεβο

Στην πρωτεύουσα, Κίεβο, ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται λιγότερο από 30 χιλιόμετρα (17 μίλια) έξω από τα βόρεια της πόλης, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνέχισαν να πλησιάζουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας με μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτεινόταν σε μήκος 17 μιλίων, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies Inc, οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη συνοδεία στην ανατολική άκρη του αεροδρομίου Antonov που περιέχει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς, ρυμουλκούμενο πυροβολικό και οχήματα υποστήριξης υλικοτεχνικής υποστήριξης συνέχισαν να κινούνται νότια προς το Κίεβο.

Αυτή η δορυφορική εικόνα δείχνει το νότιο άκρο μιας συνοδείας, ανατολικά του αεροδρομίου Antonov, Ουκρανία.

Αυτή η δορυφορική εικόνα δείχνει το νότιο άκρο μιας συνοδείας, ανατολικά του αεροδρομίου Antonov, Ουκρανία. Φωτογραφία: ΑP

Όμως οι μάχες στους δρόμους της πρωτεύουσας  συνεχίζονται σε πολλά σημεία. Παρά τον κίνδυνο, η διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας έχει αρθεί, με τους κατοίκους να βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια για να αγοράσουν τρόφιμα και να συγκεντρώσουν προμήθειες.

Ένα άλλο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τεράστια σύννεφα καπνού σε ένα φλεγόμενο εμπορικό κέντρο στο Chernihiv, μια άλλη πόλη που δέχεται πιέσεις από τη ρωσική επίθεση.

Σε αναζήτηση σαμποτέρ

“Κάθε μέρα ο εχθρός στέλνει όλο και περισσότερες δυνάμεις. Αλλά οι ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας βασικά καταστρέφουν οτιδήποτε φτάνει στο Κίεβο. Το Κίεβο παραμένει ο τόπος του κύριου χτυπήματος”,σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, μιλώντας στο BBC.

“Δημιουργούμε κινητές ομάδες για αναζήτηση και σύλληψη σαμποτέρ. Έχουμε έως και 100 τέτοιες ομάδες ενεργές στο Κίεβο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.” σημείωσε.

Στον κάτωθι χάρτη που δημοσιεύει σήμερα το BBC καταγράφονται με κόκκινο οι περιοχές που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα

bbc

Διαφήμιση