Αρχική Διάστημα Yutu-2: Ο μυστηριώδης «κύβος της Σελήνης» δεν είναι πια μυστήριο

Yutu-2: Ο μυστηριώδης «κύβος της Σελήνης» δεν είναι πια μυστήριο

0
moon
Διαφήμιση

Θυμάστε αυτόν τον περίεργο «κύβο» στο φεγγάρι που στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, το κινεζικό ρόβερ Yutu 2 έγινε πρωτοσέλιδο όταν κατασκόπευσε κάτι που έμοιαζε με ένα περίεργο τετράγωνο αντικείμενο, ονομάζοντάς το «καλύβα μυστηρίου»;

Η Κίνα ερευνά μια «μυστηριώδη καλύβα» στην μακρινή πλευρά του φεγγαριού

Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τις πιο κοντινές λήψεις από το ρόβερ Yutu-2, διαπιστώνοντας ότι αυτή η «μυστηριώδης καλύβα» που αρχικά έμοιαζε με εξωγήινο σπίτι ή διαστημόπλοιο, τελικά είναι ένας βράχος που δεν έχει καν σχήμα κύβου.

Η CNSA υπολόγισε ότι το αντικείμενο ήταν περίπου 80 μέτρα (262 πόδια) μακριά. Το ρόβερ κατάφερε να πλησιάσει προς το μέρος του παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα χρειαζόταν δύο ή τρεις μήνες για να «φτάσει» στο σημείο.

moonRock1
Yutu-2 image of the closer rock. (CNSA/CLEP/Our Space)

Μετά από αρκετές εβδομάδες προετοιμασίας και οδήγησης, κατάφερε από αρκετά κοντά να δει ότι η «μυστηριώδης καλύβα» ήταν απλώς ένας βράχος. Η γεωμετρική του εμφάνιση με αιχμηρές γραμμές στον ορίζοντα ήταν ένα απλό παιχνίδισμα προοπτικής, φωτός και σκιάς.

Ένας από τους ελεγκτές εδάφους του rover σημείωσε στην ιστοσελίδα του CNSA Our Space ότι ο βράχος έχει σχήμα κουνελιού, με μικρότερους βράχους μπροστά του να μοιάζουν με καρότο.

Το όνομα του ρόβερ «Yutu», σημαίνει «Κουνέλι νεφρίτη», το οποίο είναι τώρα και το όνομα του βράχου.

moonRock
A closer look at the rock. (CNSA/CLEP/Our Space)

Το Yutu-2 έφτασε στη Σελήνη τον Ιανουάριο του 2019, όταν το Chang’e-4 προσγειώθηκε στην επιφάνεια της σελήνης και άνοιξε μια ράμπα για να κατέβει το rover. Ήταν η πρώτη αποστολή που προσγειώθηκε στην μακρινή πλευρά της Σελήνης.

Στα τρία χρόνια από τότε, το Yutu-2 έχει οδηγήσει πάνω από 1.000 μέτρα (3.200 πόδια), χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος για να αποκαλύψει ένα εκπληκτικά βαθύ στρώμα σεληνιακού εδάφους και εντόπισε πετρώματα από τον σεληνιακό μανδύα, κάτω από τον φλοιό, τα οποία ωθήθηκαν σε την επιφάνεια όταν ένας αστεροειδής έπεσε στη Σελήνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το rover έχει επιβιώσει πολύ μετά την αρχική του τρίμηνη αποστολή, που σημαίνει ότι το Yutu-2 είχε άφθονο ελεύθερο χρόνο για μια «άγρια ​​καταδίωξη» του κύβου.

Διαφήμιση