Αρχική Περιβάλλον Copernicus: Ρεκόρ υπερθέρμανσης τα τελευταία 7 χρόνια

Copernicus: Ρεκόρ υπερθέρμανσης τα τελευταία 7 χρόνια

0
φωτιά Σχίνος
Διαφήμιση

Η παγκόσμια άνοδος θερμοκρασίας συνεχίστηκε αμείωτη με ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα αέρια του θερμοκηπίου κινήθηκαν σε νέα υψηλά και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο. Ήδη με την πρώτη ανάλυση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2021 δείχνει ότι ήταν 1,2 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ευρωπαϊκός Κλιματικός Οργανισμός Copernicus

Η αξιολόγηση της χρονιάς, από τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Οργανισμό Copernicus, διαπίστωσε επίσης ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και ότι το ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου μεθάνιο αυξήθηκε «πολύ ουσιαστικά», επίσης καταγράφωντας νέο ρεκόρ.

Το 2021 η πέμπτη θερμότερη χρονιά

Η αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου σημαίνει ότι παγιδεύεται περισσότερη θερμότητα από ποτέ. Το 2021 κατατάσσεται ως η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα φυσικό και κυκλικό κλιματικό φαινόμενο που ονομάζεται La Niña άσκησε μια ψυκτική επίδραση φέρνοντας στην επιφάνεια κρύα νερά του Ειρηνικού.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Η κλιματική κρίση συνεχίστηκε αμείωτη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να χτυπούν σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη υπέστη το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί και έσπασε το ρεκόρ της μέγιστης θερμοκρασίας στη Σικελία με 48,8 βαθμούς Κελσίου , ενώ έντονες πυρκαγιές μαίνονταν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Σοβαρές πλημμύρες που έγιναν εννέα φορές πιο πιθανές λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης προκάλεσαν επίσης όλεθρο στη Γερμανία και το Βέλγιο

Η υπερβολική ζέστη προκάλεσε επίσης τη «μητέρα όλων των καυσώνων» στα δυτικά των ΗΠΑ και στον Καναδά. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν κατά 5 βαθμούς Κελσίου και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το γεγονός ήταν τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανό λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Στην Καλιφόρνια, η πυρκαγιά Dixie ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το 2021 ήταν η πιο ζεστή χρονιά της χώρας που έχει καταγραφεί και ότι η βόρεια περιοχή της είχε την πιο υγρή χρονιά, με ακραία καιρικά φαινόμενα ευρέως διαδεδομένα. Οι πλημμύρες τον Ιούλιο στην επαρχία Χενάν προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς.

Ο Mauro Facchini, επικεφαλής της γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Η ανάλυση του 2021 υπενθυμίζει τη συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την επείγουσα ανάγκη δράσης». Τα δεδομένα του Copernicus δείχνουν ότι 21 από τα 22 πιο ζεστά χρόνια έχουν έρθει μετά το 2000.

«Τα (ακραία καιρικά) φαινόμενα το 2021 είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τους τρόπους μας, να κάνουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα προς μια βιώσιμη κοινωνία», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της κλιματικής υπηρεσίας Copernicus.

Αύξηση μεθανίου και CO 2

Τα μέσα επίπεδα CO 2 το 2021 έφτασαν σε νέο ρεκόρ 414 μέρη ανά εκατομμύριο το 2021 – πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση και την καύση ορυκτών καυσίμων σε μεγάλη κλίμακα, το επίπεδο ήταν 280 ppm. Ο ρυθμός αύξησης του CO 2 παρέμεινε ο ίδιος με αυτόν από το 2010, παρά τα lockdown που σχετίζονται με τον Covid.

Τα επίπεδα μεθανίου επιταχύνονται με ρυθμό ανάπτυξης το 2021 περίπου τριπλάσιο από το ρυθμό πριν από μια δεκαετία. Το μεθάνιο εκπέμπεται μέσω της εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων, των βοοειδών και άλλων ζώων, και των φυσικών διεργασιών υγροτόπων και οι επιστήμονες είναι αβέβαιοι για την αιτία της ραγδαίας αύξησης.

Ο Vincent-Henri Peuch, από το Copernicus, δήλωσε: «Οι συγκεντρώσεις CO 2 και μεθανίου συνεχίζουν να αυξάνονται από έτος σε έτος και χωρίς σημάδια επιβράδυνσης.

Κλιματική έκτακτης ανάγκης

Ο καθηγητής Rowan Sutton, στο Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θέρμανση μπορεί να φαίνεται σταδιακή, αλλά ο αντίκτυπος σε ακραία γεγονότα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου είναι δραματικός. Θα πρέπει να δούμε το ρεκόρ των γεγονότων του 2021, όπως ο καύσωνας στον Καναδά και οι πλημμύρες στη Γερμανία, ως μια γροθιά στο πρόσωπο για να αφυπνιστούν οι πολιτικοί και το κοινό για την επείγουσα κατάσταση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

Άλλα σύνολα δεδομένων θερμοκρασίας για το 2021 θα δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες από τα Μετεωρολογικά Γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας και τη Nasa και τη Noaa στις ΗΠΑ. Ωστόσο αναμένονται παρόμοια αποτελέσματα.

Διάσκεψη OHE – COP 26

Κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, που διεξήχθη τον Νοέμβριο, περίπου 100 χώρες εντάχθηκαν σε μια “πρωτοβουλία” για τη μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου. Στόχος που θα μπορούσε, εφόσον τηρηθεί, να καταστήσει πιο ρεαλιστικό το σύνθημα που ακούστηκε στη διάσκεψη της Γλασκόβης να “διατηρηθεί στη ζωή (ο στόχος του) 1,5 βαθμού”.

Οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών που ανέλαβαν διάφορες χώρες, συνυπολογίζοντας εκείνες που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της COP26, οδηγούν σε μια τροχιά υπερθέρμανσης 2,7 βαθμών Κελσίου, επίπεδο που χαρακτηρίζεται “καταστροφικό” από τον ΟΗΕ.

Με την ευκαιρία της COP26, ο OMM είχε ήδη ανακοινώσει πως τα τελευταία επτά χρόνια από το 2015 θα ήταν πιθανόν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ, προειδοποιώντας πως το παγκόσμιο κλίμα εισέρχεται εξαιτίας αυτού του γεγονότος σε “άγνωστο έδαφος”.

“Είναι μια νέα προειδοποίηση για το τι κάνουμε στον πλανήτη μας και έχουμε απελπιστικά ανάγκη από αληθινές πράξεις προκειμένου να καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές”, δήλωσε σήμερα ο σερ Μπράιαν Χόσκινς, διευθυντής του Grantham Institute για την κλιματική αλλαγή του Imperial College του Λονδίνου, υπογραμμίζοντας πως “γίνεται δύσκολο να πούμε κάτι καινούριο κάθε φορά που βλέπουμε άλλο ένα καρφί να καρφώνεται στο φέρετρο του πλανήτη”.

copernicus

 

Με πληροφορίες από the Guardian, ΑΠΕ

Διαφήμιση