Αρχική COVID-19 «Παραλύει» η Όμικρον τις ΗΠΑ – Κινητοποίηση για επανασχεδιασμό εμβολίου

«Παραλύει» η Όμικρον τις ΗΠΑ – Κινητοποίηση για επανασχεδιασμό εμβολίου

0
New York unsplash
New York, United States Michael Discenza/unsplash
Διαφήμιση

Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων Covid-19 όλων των εποχών καταγράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τα 1,35 εκατομμύρια κρούσματα  της χθεσινής που επιβεβαιώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, να σημειώνουν παγκόσμιο ρεκόρ.

Η εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο υψηλό. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 1,03 εκατομμύρια κρούσματα στις 3 Ιανουαρίου.

Ένας μεγάλος αριθμός νέων μολύνσεων αναφέρεται κάθε Δευτέρα λόγω του ότι πολλές πολιτείες δεν αναφέρουν ποσοστά κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο. Ο μέσος όρος των επτά ημερών για νέα κρούσματα τριπλασιάστηκε σε δύο εβδομάδες σε πάνω από 700.000 νέες μολύνσεις την ημέρα.

Δοκιμάζονται Υγεία, Επαίδευση και Μεταφορές

Ενώ η παραλλαγή Omicron είναι δυνητικά λιγότερο σοβαρή, οι υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο τεράστιος αριθμός λοιμώξεων θα μπορούσε να επιβαρύνει το νοσοκομειακό σύστημα, που ήδη δοκιμάζεται από την έλλειψη προσωπικού που ασθενεί.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αναστατώσει και τα σχολεία, τα οποία παλεύουν με τις απουσίες προσωπικού, δασκάλων και οδηγών λεωφορείων.

Το Σικάγο ακύρωσε τα μαθήματα για τέταρτη μέρα καθώς περιφέρεια και εκπαιδευτικοί  δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των αυξημένων λοιμώξεων.

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανέστειλε τις υπηρεσίες σε τρεις γραμμές του μετρό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ήταν άρρωστοι, σύμφωνα με τον λογαριασμό της στο Twitter. Τα σχέδια των εταιρειών για επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους έχουν επίσης εκτροχιαστεί.

Σε αναζήτηση «αναχώματος»

Οι θάνατοι πλέον αγγίζουν κατά μέσο ημερήσιο όρο τους 1.700, από περίπου 1.400 τις τελευταίες ημέρες. Λόγος για τον οποίο οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό για την εξεύρευση «αναχώματος».

Ένα επανασχεδιασμένο εμβόλιο COVID-19 που στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Omicron είναι πιθανό να χρειαστεί, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Inc, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να το έχει σε κυκλοφορία μέχρι τον Μάρτιο.

Οι Καναδοί ετοιμάζονται για την τέταρτη δόση

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις εμβολίου για την COVID-19 για όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν αναμνηστική καθώς και τέταρτη δόση.

Αυτόν τον μήνα, ο Καναδάς έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, με τα καθημερινά κρούσματα να αυξάνονται κατά 65% σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας,

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως τις 18 Δεκεμβρίου, το 87,3% των Καναδών ηλικίας 12 ετών και άνω είχαν λάβει δύο δόσεις, ενώ το ποσοστό για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών ήταν μόλις 1,3%.

 

Διαφήμιση