Αρχική COVID-19 Τέλος lockdown σε Αυστρία – Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα

Τέλος lockdown σε Αυστρία – Η Ευρώπη επιστρέφει στην κανονικότητα

0
Austria
Εικόνα: UNSPLASH/Michelangelo Azzariti
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Αυστρία έχει άρει το «κλείδωμα των μη εμβολιασμένων», η Ελβετία προετοιμάζεται για ένα “δυναμικό” άνοιγμα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε μια ημερομηνία λήξης για τους περιορισμούς του Covid καθώς περισσότερες χώρες προετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους ελέγχους της πανδημίας.

Ακολουθεί η Ολλανδία , Δανία, Βέλγιο και Γαλλία, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να επιστρέψουν σε μιακανονικότητα, με τη δανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο Covid-19 «δεν πρέπει πλέον να χαρακτηρίζεται ως κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» μετά τις 31 Ιανουαρίου.

Αν και οι λοιμώξεις, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον , εξακολουθούν να σημειώνουν επίπεδα ρεκόρ, τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στην εντατική θεραπεία δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα.

Την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού φαίνεται να εξετάζει και το Ισραήλ, καθώς όπως σημειώνεται δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Αυστρία ανοίγουν καταστήματα από το Σάββατο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας , Karl Nehammer, δήλωσε ότι από το επόμενο Σάββατο, τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα και ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα αυξηθεί από 25 σε 50.

Η χώρα αυτή την εβδομάδα έγινε επίσης το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που κατέστησε νομικά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ενήλικες βάσει νόμου, Όσοι αρνούνται το εμβόλιο υπόκεινται σε πρόστιμα έως και 3.600 ευρώ από τα μέσα Μαρτίου, μετά από μια εισαγωγική φάση.

Άρση μέτρων για εμβολιασμένους

Η ανακοίνωση του Nehammer ήρθε καθώς η Αυστρία ήρε το lockdown το οποίο –  αποδείχτηκε δύσκολο να εφαρμοστεί –  απαγόρευε σε όσους δεν είχαν κάνει εμβόλιο να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για ουσιαστικούς λόγους από τις 15 Νοεμβρίου.

Οι περιορισμοί στη μετακίνηση των μη εμβολιασμένων καταργήθηκαν τη Δευτέρα, αν και εξακολουθεί να τους απαγορεύεται να τρώνε σε εστιατόρια ή να αγοράζουν μη απαραίτητα είδη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ενισχύσει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού – έχει το χαμηλότερο ποσοστό στη Δυτική Ευρώπη.

Οι λεγόμενοι κανόνες «2G» που απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον ιό να εισέρχονται σε μη απαραίτητα καταστήματα θα λήξουν  στις 12 Φεβρουαρίου. Μία βδομάδα αργότερα θα μπορούν να εισέρχονται σε εστιατόρια και  τουριστικά αξιοθέατα με πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Μπορεί οι νέες καθημερινές μολύνσεις από κορονοϊό να αυξάνονται στην Αυστρία, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία έχει μειωθεί. Το κύμα αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε η διευθύντρια δημόσιας υγείας, Katharina Reich.

Ελβετία χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Στην Ελβετία , εν τω μεταξύ, οι ειδικοί που μελέτησαν τα ποσοστά μόλυνσης τόσο στην Ελβετία όσο και στη Γερμανία είπαν ότι η Όμικρον  είναι σημαντικά πιο μολυσματικό, αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Delta και «είναι απίθανο να προκαλέσει ρεκόρ εισαγωγών σε ΜΕΘ».

Το εύρημα αυτό, ακολούθησε έκκληση την περασμένη εβδομάδα από μια συμμαχία ελβετικών επιχειρήσεων και δεξιών κομμάτων για χαλάρωση των περιορισμών – εργασία από το σπίτι, πάσο Covid που απαιτείται για την είσοδο σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφους και γυμναστήρια – που η ομάδα είπε ότι ήταν «δυσανάλογα » και προκαλούν «τεράστια ταλαιπωρία» στις εταιρείες.

Σημειώνεται ότι ως και το 40% των ελβετικών εταιρειών αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού λόγω των κανόνων καραντίνας. Ο Ελβετός υπουργός Υγείας, Alain Berset, ζήτησε την άρση των υπόλοιπων περιορισμών από τις 16 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι επιθυμεί ένα «δυναμικό» άνοιγμα της οικονομίας.

Γερμανία: επιστροφή στην κανονικότητα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας , Κρίστιαν Λίντνερ, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Υποστήριξε  ότι παρόλο που η κορύφωση του κύματος Όμικρον μπορεί να απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες, οι επιχειρήσεις απαιτούν έναν «ορίζοντα προγραμματισμού».

Στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τη Δευτέρα έδειξαν ότι η χώρα, η οποία καταγράφει υψηλούς αριθμούς μολύνσεων, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της να εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού πριν από τα τέλη Ιανουαρίου.

Μέχρι σήμερα το 75,8% των Γερμανών είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου Covid-19. Η χώρα παραμένει σημαντικά πίσω  από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Το γερμανικό MPS αναμένεται να ψηφίσει τον επόμενο μήνα για να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

ΠΟΥ: απρόβλεπτη η κατάσταση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι είναι «εύλογο» ότι η παραλλαγή Όμικρον, η οποία φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους, μπορεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο «διαχειρίσιμη» φάση, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

Ισραήλ: Προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το υπουργείο Υγείας  είναι πιθανό να συστήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πρόγραμμα Green Pass για ελεύθερη είσοδο εμβολιασμένων και νοσήσαντων σε κλειστούς χώρους.

Είναι πολλοί οι επιστήμονες πλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, που  υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το Green Pass είναι άσκοπο, δεδομένου του τρέχοντος υψηλού ποσοστού μόλυνσης, ενώ δημιουργεί  και ,μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Και παρ΄ότι  το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Κυριακή να παρατείνει την ισχύ του πάσου για άλλη μια εβδομάδα από τον αρχικό προγραμματισμό  -στα σχολεία έως τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έως την 1η Μαρτίου- κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι  η παράταση είχε κυρίως σκοπό να δώσει χρόνο στο υπουργείο να ολοκληρώσει τη πρόταση του για αντικατάσταση του μέτρου.

Με πληροφορίες από theGuardian, Haaretz

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση