Αρχική COVID-19 PCR: Σήμερα η ΚΥΑ για την αλλαγή του πλαφόν-Ανησυχία του ΠΙΣ

PCR: Σήμερα η ΚΥΑ για την αλλαγή του πλαφόν-Ανησυχία του ΠΙΣ

0
COVID19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Αλλάζει το πλαφόν της τιμής για τα PCR τεστ ,τα οποία πλέον θα κυμαίνονται κάτω από 60 ευρώ και κοντά στα 50 ευρώ όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί σήμερα το μεσημέρι και κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί τη νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

Ωστόσο, την ανησυχία του για την ανατίμηση αυτή εξέφρασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Με σχετική του ανακοίνωση μίλησε για τις συνέπειες που θα επιφέρει η μείωση της τιμής χρέωσης για την εξέταση PCR (μοριακός έλεγχος) κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας ότι  μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο προβληματισμός του ΠΙΣ

Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο ΠΙΣ τονίζει ακόμα ότι η μείωση των τιμών «θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους».

Παράλληλα σημειώνει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας από τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως. Θα γίνουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων.

Προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των self test που θα γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές από 2 σε 3 καθώς και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε περίπτωση κρούσματος. Το βασικό σενάριο που προβλέπει κλείσιμο τμημάτων όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30%+1 των μαθητών έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε rapid τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές.

Στην απόφαση αυτή οδηγείται για τρεις λόγους:

  •  για ψυχολογικούς
  • για παιδαγωγικούς προκειμένου να μην χαθούν μαθήματα και για να μην υποστούν μια νέα ταλαιπωρία τα παιδιά
  • για επιδημιολογικούς, καθώς θεωρείται ότι γίνεται καλύτερη επιτήρηση εντός του σχολείου.

Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων ζητάει ο Τζανάκης

Να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων και να καλυφθεί το κενό στο τέλος της χρονιάς, πρότεινε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ100.3 ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την διασπορά της Όμικρον στα σχολεία και αρκετοί μαθητές θα κολλήσουν και θα χάσουν μαθήματα και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Επιπλέον όπως είπε  κάθε μαθητής έχει έναν περίγυρο περίπου 15 ατόμων που θα μεταφέρει τον ιό.

Κίνα: Lockdown ενός εκατομμυρίου ανθρώπων για 3 κρούσματα

Ακόμη ένα εκατομμύριο ανθρώπους έθεσε σε lockdown η Κίνα σε μια πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας μετά τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων covid-19.

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού οι κινεζικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής covid» με στόχο να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Η πόλη Γιουζού, που βρίσκεται στην επαρχία Χενάν, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ στο 1,2 εκατομμύριο κατοίκους της ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το μέτρο, η χρονική διάρκεια του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί, ελήφθη μετά τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων covid-19.

Σε όλη τη Γιουζού «θα τοποθετηθούν οδοφράγματα προκειμένου να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης», ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης στον λογαριασμό της στο Weibo.Πλέον απαγορεύεται στους κατοίκους της πόλης να εξέρχονται από αυτή, εκτός κι αν έχουν λάβει σχετική άδεια.

Μεγάλο πρόβλημα με τα θετικά rapid test εμβολιασμένων

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό με rapid test, εξαιτίας του θολού τοπίου σχετικά με την κάλυψή τους.

Εν αναμονή της σχετικής ΚΥΑ, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τη διενέργεια rapid test, είναι προς το παρόν μετέωροι.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι βρίσκονται θετικοί σε rapid test θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ενώ για τους εμβολιασμένους δεν απαιτείται μοριακό τεστ έτσι ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Με βάση τις οδηγίες, ένα rapid test το οποίο θα είναι θετικό και θα αναρτηθεί στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγωνιστικά κέντρα θα ήταν αρκετό έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια για την καραντίνα.

Ο ΕΦΚΑ δέχεται μόνο μοριακό τεστ για να πληρώσει άδεια

Ωστόσο, εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει, μένουν έκθετοι καθώς, μετά την ΕΡΓΑΝΗ, που επιβεβαιωμένα δεν αναγνωρίζει το rapid test και δέχεται μόνο το μοριακό (PCR), το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον ΕΦΚΑ, που δέχεται μόνο το μοριακό τεστ για να πληρώσει την 5νθήμερη άδεια ασθενείας όσων εμβολιασμένων εργαζόμενων νοσούν. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με την έκδοση νέας ΚΥΑ, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και εφόσον είναι θετικό, το καταθέτουν για να λάβουν τις πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας, κάτι που δεν μπορούν στην παρούσα φάση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του ΕΟΔΥ όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 5 ημερών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν 5 ημέρες πληρωμένης άδειας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ, αλλά αρκεί το θετικό rapid test.

Όπως δήλωσε το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δεν χρειάζεται μοριακό τεστ για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους, εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό. Όπως είπε, αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Με πληροφορίες από skai.gr/cnn/AΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση