Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Όταν το σώμα μας πονάει παντού: Όλα τα πιθανά αίτια

Όταν το σώμα μας πονάει παντού: Όλα τα πιθανά αίτια

0
Ώμος- Αρθρώσεις - Πόνος - Υγεία
Διαφήμιση

*Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Το πρόβλημα του διάχυτου σωματικού άλγους που επιμένει ταλαιπωρεί σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας. Τα αίτια είναι ποικίλα και μπορούν να εντοπιστούν μόνο με τη σωστή παθολογική ιατρική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας καθορίζονται και οι ενδεικνυόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι. To πρόβλημα ενδέχεται να οφείλεται σε φάρμακα ή σε υποκείμενα νοσήματα.

Ενδεικτικά, νοσήματα που ενδέχεται να υποκρύπτονται είναι:

Η υπερκόπωση

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων. Η καταπόνηση συνδέεται με αυξημένη έκκριση ορμονών του stress, παραγωγή ελευθέρων ριζών, διαταραχές σεροτονίνης, μειωμένα επίπεδα ενδορφινών. Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, βιολογικά αντανακλαστικά, οδηγούν σε αυξημένη λειτουργία ζωτικών οργάνων, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και εξάντλησή τους, όταν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής εφεδρείας των κυττάρων είναι ανεπαρκής.

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Υπό την επήρεια του άγχους, πόνοι στο σώμα είναι συχνό σύμπτωμα. Κατά την διάρκεια της ψυχικής διαταραχής αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Σε συνθήκες επιτάχυνσης της κυκλοφορίας και του μεταβολισμού εμφανίζεται αύξηση των απαιτήσεων των μυών σε οξυγόνο και γενικευμένη επιτάχυνση ποικίλων μεταβολικών αντιδράσεων με αποτέλεσμα την πυροδότηση μυϊκών σπασμών που προκαλούν πόνο. Η υπερέκκριση γαστρικών υγρών, η ανωμαλία στην κινητικότητα διαφράγματος γαστρεντερικού σωλήνα, η αλλοίωση ποικίλων νευροφυτικών αντανακλαστικών επιδεινώνουν την κατάσταση.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο
πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά περιλαμβάνουν κόπωση, διαταραχές ύπνου όπως αυπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες. Ο πόνος στην ινομυαλγία οφείλεται σε διαταραχή της ουδού του πόνου, η οποία οφείλεται σε σύνθετους ανοσολογικούς, ορμονικούς, νευρολογικούς παράγοντες.

Λοιμώξεις

Κάθε λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει διάχυτους πόνους στο σώμα που συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενοι. Λοιμώξεις πιο παρατεταμένες ή χρόνιες φορείες όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα, η μπορελίωση, η λοιμώδης μονοπυρήνωση ενδέχεται να προκαλέσουν πιο παρατεταμένα ή υποτροπιάζοντα συμπτώματα.

Έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για τη σωστή δόμηση των ιστών του σώματος. Τα οστά και οι μύες χρειάζονται για παράδειγμα ασβέστιο και βιταμίνη D για να παραμείνουν υγιή. H έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσει πόνους σε όλο το σώμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες σώματος, μυϊκές συσπάσεις,ζάλη ή σύγχυση, μούδιασμα, σπασμούς.

Χρόνιο σύνδρομο κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζετε από χρόνια κόπωση και αδυναμία. Επειδή το σώμα σας δεν αισθάνεται ξεκούραστο ή ανανεωμένο, το CFS μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το σώμα. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο, πονόλαιμο, πονοκεφάλους ,δυσκολία στη μνήμη ή στη σκέψη, ζάλη ή σύγχυση.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς
του σώματος, αναγνωρίζοντάς το ως βλαπτικό εισβολέα. Λόγω της βλάβης και
της φλεγμονής οι πόνοι στο σώμα είναι συνηθισμένοι. Άλλα συμπτώματα μπορεί
να περιλαμβάνουν εξάντληση, εξάνθημα πυρετό, πρήξιμο ή ερυθρότητα γύρω
από τις αρθρώσεις, ευαισθησία στο ηλιακό φως, απώλεια βάρους.

Παθήσεις αρθρώσεων

παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Οι σωματικοί πόνοι που εντοπίζονται στις αρθρώσεις ή γύρω από αυτές είναι συχνοί. Κατά την διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις), υποκείμενο συστηματικό νόσημα (π.χ. αύξηση ουρικού οξέος, ορμονικό πρόβλημα), ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα. Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως «αρθριτικά», είναι η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων από τις αρθρώσεις, που εμφανίζονται με την πάροδο της ηλικίας. Με την ηλικία, ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας με οστεόφυτα στην αρθρική επιφάνεια.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.

Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki

Twitter: http://twitter.com/amoschovaki

Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com 

                                                    http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαφήμιση