Αρχική Ειδήσεις Μεσογειακή διατροφή: «Πρωταθλήτρια» στην παγκόσμια κατάταξη για πέμπτη χρονιά

Μεσογειακή διατροφή: «Πρωταθλήτρια» στην παγκόσμια κατάταξη για πέμπτη χρονιά

0
μπολ-κετο
Εικόνα: UNSPLASH/Yoav Aziz
Διαφήμιση

Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο ζουν περισσότερο και υποφέρουν λιγότερο από καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Το μυστικό που δεν προκαλεί έκπληξη είναι ο δραστήριος τρόπος ζωής, ο έλεγχος του βάρους και η δίαιτα με περιορισμένο το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά αλλά πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία , συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου, της πρόληψης του καρκίνου και της πρόληψης και ελέγχου του διαβήτη. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, είναι εφικτή η διατήρηση του βάρους και η αποφυγή χρόνιων παθήσεων.

Δεν υπάρχει «μια» μεσογειακή διατροφή. Οι Έλληνες τρώνε διαφορετικά από τους Ιταλούς, που τρώνε διαφορετικά από τους Γάλλους και τους Ισπανούς. Μοιράζονται όμως πολλές από τις ίδιες αρχές.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Oldways, μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης στη Βοστώνη, ανέπτυξε μια φιλική προς τον καταναλωτή πυραμίδα μεσογειακής διατροφής που προσφέρει οδηγίες για το πώς να γεμίσετε το πιάτο σας με μεσογειακό τρόπο.

Screen Shot 2019 05 13 at 9.30.16 PM 11585.1557797652.1280.1280

Πώς λειτουργεί η Μεσογειακή Διατροφή;

Επειδή αυτό είναι ένα διατροφικό μοτίβο και όχι μια δομημένη δίαιτα, μπορείτε μόνοι σας να καταλάβετε πόσες θερμίδες πρέπει να φάτε για να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, τι θα κάνετε για να παραμείνετε δραστήριοι και πώς θα διαμορφώσετε τo Μεσογειακό σας μενού.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής δίνει έμφαση στην

  • Κατανάλωση φρούτων,
  • λαχανικών,
  • δημητριακών ολικής αλέσεως,
  • φασολιών,
  • ξηρών καρπών,
  • οσπρίων,
  • ελαιόλαδου,
  • αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών.
  • Ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον μια-δυο φορές την εβδομάδα.
  • Πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο,
  • Γλυκά και κόκκινο κρέας για ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ένωση που φαίνεται να προσθέτει χρόνια στη ζωή, αν και θα έπρεπε να πιείτε εκατοντάδες ή χιλιάδες ποτήρια για να πάρετε αρκετή ρεσβερατρόλη για να κάνετε τη διαφορά.

πρωινό

Βοηθάει η Μεσογειακή Διατροφή στην απώλεια βάρους;

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Φυσικά, εξαρτάται από την τρέχουσα διατροφή σας. Εάν, για παράδειγμα, δημιουργήσετε ένα «έλλειμμα θερμίδων» στο πρόγραμμά σας, τρώγοντας λιγότερες θερμίδες από τις ημερήσιες συνιστώμενες μέγιστες δόσεις ή ακολουθείτε ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης, θα πρέπει να χάσετε μερικά κιλά. Το πόσο γρήγορα και αν θα τα κρατήσετε εξαρτάται από εσάς.

Πόσο εύκολη είναι η Μεσογειακή Διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται Νο 1 στις πιο εύκολες δίαιτες που πρέπει να ακολουθήσεις κι αυτό γιατί δεν απαγορεύουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Μπορεί επίσης να είναι και βολική, αφού μπορείτε να φάτε  και έξω από το σπίτι, χωρίς να «αποκλίνετε». Εάν τρώτε έξω, ενώ ακολουθείτε τη μεσογειακή δίαιτα, φροντίστε να ξεκινήσετε με μια σπιτική σαλάτα ή να παραγγείλετε επιπλέον λαχανικά για να χορτάσετε.

Η πείνα δεν είναι πρόβλημα σε αυτή τη δίαιτα. Οι φυτικές ίνες και τα υγιή λίπη είναι χορταστικά. Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής τονίζουν τη σημασία του κορεσμού, την αίσθηση δηλαδή της ικανοποίησης ότι έχετε χορτάσει.

Πόσο πρέπει να ασκείσαι στη Μεσογειακή Δίαιτα;

Η άσκηση απαιτείται  αλλά δεν χρειάζεται να κοπιάζετε σκληρά. Το περπάτημα είναι μια καλή φυσική άσκηση, για ξεκίνημα. Προσθέστε λίγη κηπουρική ή και Pilates εναλλάξ με διαλογισμό ή… προσευχή επί τω Μεσογειακότερον.

Οι ενήλικες γενικά ενθαρρύνονται να κάνουν τουλάχιστον δυόμισι ώρες μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, μαζί με μερικές ημέρες δραστηριοτήτων μυϊκής ενδυνάμωσης.

ilikiomeno zeygari esther ann unsplash
Esther Ann / Unsplash

Με πληροφορίες από U.S. News & World Report

Διαφήμιση