Αρχική Ειδήσεις ΕΚΠΑ: Αύξηση καταθλιπτικών και ναρκωτικών κατά 60% στην πανδημία

ΕΚΠΑ: Αύξηση καταθλιπτικών και ναρκωτικών κατά 60% στην πανδημία

0
επεξεργασία λυμάτων
Διαφήμιση

Κατακόρυφη αύξηση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών ουσιών, οπως επίσης και σκληρών ναρκωτικών, διαπιστώθηκε στα λύματα της Ψυττάλειας από την ερευνητική ομάδα του τμήματος χημείας του ΕΚΠΑ.

Ο επικεφαλής μάλιστα της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΠΑ, καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαϊδης, αποκάλυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου του 2019 και Νοεμβρίου του 2021, αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών φαρμάκων έως και 60%.

Τι έδειξαν τα λύματα στην Ψυττάλεια

Όπως ανάφερε ο κ. Θωμαΐδης και η χρήση κοκαΐνης παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 σε υψηλό δεκαετίας, σημειώνοντας αύξηση γύρω στο 60% από το 2019. Με αντιστοίχηση, περίπου στο 2% του πληθυσμού της Αττικής.

έλεγχος δειγμάτων
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιπλέον αύξηση χρήσης αγχολυτικών

«Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, μας έδειξαν ότι από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών (κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια) της τάξης του 36%, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

Αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2021, για να επανέλθουν στα ίδια επίπεδα χρήσης Μαρτίου, τρεις μήνες μετά, το Νοέμβριο του 2021.

Δηλαδή από τη συνεχή ανάλυση των λυμάτων που κάνουμε από το Μάρτιο του 2020, φαίνεται ότι η χρήση των αγχολυτικών έχει μία περιοδικότητα. Αυξάνει από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο και στη συνέχεια μειώνεται» παραδέχτηκε ο κ.Θωμαΐδης  με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τα lockdown εκτοξεύουν την χρήση αντικαταθλιπτικών

Ο καθηγητής διαπιστώνει αντίστοιχη περιοδικότητα της χρήσης αγχολυτικών, και στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αν και σε μικρότερο ποσοστό. Ωστόσο τα επίπεδα αυτών είναι αντίστοιχα της πρώτης αύξησης κατά 60% που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 2020, το οποίο επαναλήφθηκε και κατά το παρατεταμένο lockdown που είχαμε τον Μάρτιο του 2021.

«Όσον αφορά τα αντιψυχωσικά, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 2014 και το 2015, αλλά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο υπήρξε μία μικρή ύφεση στη χρήση τους», αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «το Μάρτιο του 21 παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019».

Από τα αντιβιοτικά… στα αντικαταθλιπτικά

Κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, μέσα στο 2020 δηλαδή, η ομάδα του καθηγητή Θωμαΐδη παρατήρησε από τις αναλύσεις στα λύματα  μία μεγάλη αύξηση σε αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα.

Μετά από αυτή την περίοδο, οι δείκτες χρήσης αντιικών φαρμάκων παρουσίασαν μία σχετική μείωση, διότι όπως εξήγησε, άλλαξε το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η χρήση παρακεταμόλης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ακολυθώντας την διακύμανση στην χρήση της αντίστοιχη με των άλλων ουσιών. Δηλαδή και η παρακεταμόλη παρουσίασε κορύφωση στην χρήση της μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, όπως επίσης «ύφεση» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  και πάλι «έξαρση» τους επόμενους.

Διαφήμιση