Αρχική COVID-19 Covid-19: Δύο νέα φάρμακα στο οπλοστάσιο του ΠΟΥ

Covid-19: Δύο νέα φάρμακα στο οπλοστάσιο του ΠΟΥ

0
satrovimab
Διαφήμιση

Δύο νέα φάρμακα πήραν το «πράσινο φως» για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πρόκειται για το baricitinib και το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab.

Αναφορικά με το μονοκλωνικό αντίσωμα sotrovimab, ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του σε ασθενείς με μη σοβαρή Covid-19, ή σε όσους κινδυνεύουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς τα οφέλη του φαρμάκου φαίνονται μικρά για όσους έχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας.

Όπως συστήνεται, το sotrovimab μπορεί να χορηγείται στο σπίτι. Λόγος για τον οποίο ενδείκνυται η χρήση του σε γηροκομεία ως μέσο προστασίας ηλικιωμένων υψηλού κινδύνου.

Συστάσεις αποτελεσματικότητας του baricitinib

Το φάρμακο baricitinib, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, θα χορηγείται με την ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς με βαριά ή απειλητική για τη ζωή Covid-19.

Η σύσταση γίνεται μετά από ενδείξεις ότι το baricitinib βελτιώνει την πιθανότητα επιβίωσης και μειώνει την ανάγκη διασωλήνωσης τών ασθενών, χωρίς περαιτέρω παρενέργειες.

According to the WHO Guideline Development Group, it is “strongly recommended” for patients with severe or critical disease in combination with corticosteroids.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ (WHO Guideline Development Group) επισημαίνουν ότι το φάρμακο έχει παρόμοια αποτελέσματα με άλλα αντι-αρθριτικά φάρμακα, τους αναστολείς της ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

Συνεπώς όταν είναι διαθέσιμα και τα δύο είδη φαρμάκων, οι γιατροί μπορούν να επιλέγουν όποιο κρίνουν ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την κλινική εμπειρία τους, αλλά δεν συστήνεται η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο φαρμάκων.

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Εικόνα: UNSPLASH/
Towfiqu barbhuiya

Φάρμακα με ανεπαρκείς ενδείξεις

Οι ειδικοί δεν συνιστούν σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19, τη χρήση δύο άλλων αναστολέων JAK, των ruxolitinib και tofacitinib, λόγω των έως τώρα ανεπαρκών ενδείξεων από κλινικές μελέτες ότι αυτά τα φάρμακα αποφέρουν οποιοδήποτε όφελος. Ενώ,  το tofacitinib μπορεί να προκαλεί και αυξημένες παρενέργειες.

Παρόμοια σύσταση ο ΠΟΥ είχε κάνει για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων casirivimab-indevimab. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα που να προκρίνουν τη μια θεραπεία σε σχέση με την άλλη, και κρίνουν αβέβαιη  την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της παραλλαγής Όμικρον.

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ συνεχίζει να τάσσεται κατά της χρήσης πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες, της ιβερμεκτίνης και της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19, άσχετα με τη σοβαρότητα της νόσου.

Διαφήμιση