Αρχική COVID-19 Γιώργος Ατσαλάκης: Η Όμικρον κορυφώθηκε- Η κοινωνία έκανε το χρέος της

Γιώργος Ατσαλάκης: Η Όμικρον κορυφώθηκε- Η κοινωνία έκανε το χρέος της

0
covid
Εικόνα: UNSPLASH/Volodymyr Hryshchenko
Διαφήμιση

Την απόλυτη επαλήθευση των προβλέψεων που ήθελαν την Όμικρον να μπαίνει σε «στενωπό» με την βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας, που έσπευσε να εμβολιαστεί στο μεγαλύτερό της ποσοστό, αναδεικνύει με άρθρο του στο ecozen ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης σε συνεργασία με τον ερευνητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνειου, Τσούμπρη Βασίλη.

Η υποχώρηση της covid 19, μπορεί να προέλθει από την φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, αποφυγής συνωστισμών, τήρησης αποστάσεων, χρήση μάσκας, εμβολιασμών κλπ., με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Τόσο οι εμβολιασμοί, όσο  και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβάλλεται  να γίνουν από τις κοινωνίες για την αντιμετώπιση κάθε πανδημίας

Στις 2/12/21 σε ανάλυση μας στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  είχαμε αναφέρει ότι  «προβλέπουμε ότι (το κύμα) θα κορυφωθεί περίπου στις αρχές Ιανουαρίου 2022, εφόσον αποδώσουν  τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού που έχουν αποφασιστεί και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί να φθάσουν στο 70% του πληθυσμού». 

Σε άρθρο μας την 24/11/21 στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχαμε επισημάνει την σημασία της 3 δόσης ώστε να καταστεί ενεργό το ποσοστό των εμβολιασμένων που είχαν κλείσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση και την επέκταση των εμβολιασμών. Σήμερα περίπου το  71%  του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, περίπου το 67% τις δύο δόσεις και περίπου το 38% την ενισχυτική δόση

Σε άρθρο μας την 24/11/21 στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχαμε επισημάνει «Δεν έχουμε ακόμη επαρκή δεδομένα της «Όμικρον» για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους ανά ηλικία και ανάλογα με την κατάσταση των εμβολιασμών. Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν τα τέλεια δεδομένα που θα αποκαλύπτουν τις πραγματικές απώλειες. Χρειάζεται δράση από τώρα, διότι η ταχύτητα μετάλλαξης της «Ομικρον» είναι πολύ ανησυχητική».

Έγκαιρα τα αντανακλαστικά της κοινωνίας

Φαίνεται ότι οι έγκαιρες προσπάθειες της κοινωνίας επιβραβεύονται καθώς η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι η κορύφωση του κύματος του στελέχους της Όμικρον πραγματοποιήθηκε  την 4η Ιανουαρίου 2022 με 50.126 κρούσματα.  

Κοινό χαρακτηριστικό του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, στις χώρες στις οποίες  παρουσιάστηκε, ήταν η καθημερινή επιτάχυνση του ρυθμού διάδοσης  καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 μέρες.

Για την Ελλάδα, θεωρούμε ως αξιόπιστο δεδομένο πλέον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επί πλέον κρουσμάτων μετά την 26/12/2021 (4.036) προέρχεται από την Όμικρον λόγω της μεγάλης ταχύτητας αύξησής τους. Στην πραγματικότητα η εμφάνιση του στελέχους  Όμικρον πρέπει να  είχε ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου με ρυθμό διπλασιασμού ανά 2-3 ημέρες αλλά δεν ανιχνευόταν.  

Atsalakis1

Στο σχήμα φαίνεται ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων με βάση κάθε πόσες μέρες διπλασιάζονται τα   κρούσματα.

  1. Η μπλε διακεκομμένη καμπύλη δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 2 ημέρες.
  2. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 3 ημέρες.
  3. Η κίτρινη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα, εάν αυτά θα διπλασιάζονται κάθε 4 ημέρες.
  4. Η μαύρη διακεκομμένη γραμμή δείχνει τα ημερήσια κρούσματα εάν αυτά διπλασιαζόταν κάθε 5 ημέρες.
  5. Η πράσινη συνεχόμενη γραμμή δείχνει τα πραγματικά κρούσματα όπως τα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Η «ανάγνωση» των δεικτών

Η μέχρι τώρα πορεία της πράσινης συνεχούς καμπύλης δείχνει ότι αρχικά τα κρούσματα διπλασιαζόταν σε λιγότερο από δύο  ημέρες σε αντίθεση με ότι συνέβη στις άλλες χώρες.

  • Την 27/12/21 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα από 4.036 στα 9.284.
  • Την 28/12/21 και πάλι υπερδιπλασιάστηκαν σε μια ημέρα (από 9.284 στα 21.567).
  • Την 1/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν   πάνω στην μπλε διακεκομμένη καμπύλη που έχει ρυθμό διπλασιασμού 2 (κάθε 2 ημέρες).
  • Την 2/1/2022 τα κρούσματα κινήθηκαν πάνω στην κόκκινη διακεκομμένη καμπύλη με ρυθμό διπλασιασμού κάθε 3 ημέρες.
  • Την 4η Ιανουαρίου με 50.126 εμφανίστηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με ρυθμό διπλασιασμό τις 2,5 ημέρες.
  • Μετά την 5η Ιανουαρίου ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 3 ημέρες.
  • Μετά την 7η Ιανουαρίουο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων γινόταν πάνω από 4 τέσσερεις μέρες και
  • Σήμερα γίνεται σε πολύ περισσότερο από τις 5 ημέρες

Επαγρύπνηση – Κίνδυνος νέων «κορυφών»

Στις 2/12/21 σε ανάλυση μας στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχαμε αναφέρει «Μετά τις αρχές του Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα αρχίσει να δείχνει δείγματα πτώσης. Εάν όμως δεν προχωρήσουν ικανοποιητικά οι εμβολιασμοί, ενδέχεται να έχουμε μια προσωρινή πτώση των κρουσμάτων και να δούμε αργότερα και νέα κορυφή  ή και νέες κορυφές κατά την διάρκεια του χειμώνα».

Έχει μεγάλη σημασία η συνέχιση των προσπαθειών της κοινωνίας. Η τυχόν χαλάρωση των προσπαθειών μπορεί να δημιουργήσει νέα έξαρση κρουσμάτων Όμικρον αλλά και Δέλτα η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία και ευθύνεται για τις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά  επίπεδα.

Η άμυνα μας συνεχίζει να είναι η επέκταση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων.

Atsalakis

 

Ατσαλάκης Γιώργος 

Αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Διαφήμιση