Αρχική Ειδήσεις Σάλος με βανδαλισμό αγάλματος παιδόφιλου γλύπτη στο Λονδίνο

Σάλος με βανδαλισμό αγάλματος παιδόφιλου γλύπτη στο Λονδίνο [VIDEO]

0
Prospero and Ariel
Το γλυπτό του Eric Gill, Prospero και της Ariel, έξω από τα κεντρικά γραφεία του BBC στο Λονδίνο. WIKIMEDIA commons
Διαφήμιση

Ένα αναπάντεχο περιστατικό βανδαλισμού εμβληματικού αγάλματος, έξω από τα κεντρικά γραφεία του BBC, έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επανεκτίμησης της κληρονομιάς ενός διάσημου καλλιτέχνη  αλλά και γνωστού παιδόφιλου όπως ήταν ο Έρικ Γκιλ.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ένας άνδρας σκαρφάλωσε στην πρόσοψη του ραδιομεγάρου και επί 4 ώρες σφυροκοπούσε το γλυπτό, ενώ ένας δεύτερος άνδρας τον βιντεοσκοπούσε συνομιλώντας μάλιστα μαζί του. Και οι δύο συνελήφθησαν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ποιος πραγματικά ήταν ο Έρικ Γκιλ

Ο Γκιλ, ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς γλύπτες και τυπογράφους του 20ου αιώνα, περιέγραψε λεπτομερώς τη σεξουαλική κακοποίηση των δύο από τις έφηβες κόρες του, όπως επίσης και τον σκύλο της οικογένειας, σε ημερολόγια που ανακαλύφθηκαν μετά τον θάνατό του το 1940.

Οι επιμελητές Μουσείων και Χώρων Τέχνης από τότε, αγωνίζονται να συμβιβάσουν την ανηθικότητα του καλλιτέχνη με τη διάχυτη επιρροή του στην Αγγλία. Η GillSans είναι μία από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες βρετανικές γραμματοσειρές, ενώ τα γλυπτά του Γκιλ φιλοξενούνται σε μεγάλα ιδρύματα, όπως το Tate, το Victoria and Albert και το Βρετανικό Μουσείο.

Η ιστορία του γλυπτού

Το άγαλμα του Prospero και της Ariel, που μέχρι σήμερα κοσμεί την πρόσοψη του BBC, παραγγέλθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από τον Sir John Reith, τότε γενικό διευθυντή του πρακτορείου ειδήσεων.

Η Ariel, σε αναπαράσταση ενός από τα τελευταία θεατρικά έργα του Άγγλου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το Tempest (Τρικυμία), είναι ένα πνεύμα στην υπηρεσία του μάγου και απεικονίζεται ως γυμνό παιδί.

Η αντίδραση του BBC

Πολλές οργανώσεις καλούν  το BBC να αφαιρέσει το γλυπτό εδώ και δεκαετίες.Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, ωστόσο, δεν σκοπεύει να αφαιρέσει το άγαλμα ούτε μετά την τελευταία επίθεση.

Σε μια δήλωση, η εταιρεία είπε: «Όταν το άγαλμα ανατέθηκε, η Ariel – ως το πνεύμα του αέρα – θεωρήθηκε κατάλληλο σύμβολο για τη νέα εποχή που ξημέρωνε για ραδιοτηλεόραση στο Λονδίνο».

Όπως διευκριινίστηκε «Το BBC δεν συγχωρεί τις απόψεις ή τις ενέργειες του Έρικ Γκιλ. Σαφώς υπάρχει θέμα για το αν μπορείς να διαχωρίσεις το έργο ενός καλλιτέχνη από την ίδια την τέχνη και ειναι την γνώμη μας σωστό να κάνουν οι άνθρωποι αυτές τις συζητήσεις. Δεν πιστεύουμε όμως ότι η σωστή προσέγγιση είναι να «βλάψουμε» το ίδιο το έργο τέχνης».

Westminster Cathedral Ηhulki Οkan Τabak Unsplash
Westminster Cathedral (Ηhulki Οkan Τabak / Unsplash)

Η επιρροή του καλλιτέχνη Γκιλ

Ο βρετανός γλύτης έχει δημιουργήσει πλήθος έργων που εξακολουθούν να κοσμούν ακόμα τον καθεδρικό ναό του Γουέστμινστερ. Το 1998, ακτιβιστές και Επιζώντες Σεξουαλικής Κακοποίησης προσπάθησαν να αφαιρέσουν ένα ακόμα έργο του Γκιλ από τον Stations of the Cross (σειρά εικόνων που απεικονίζουν τον Ιησού Χριστό την ημέρα της σταύρωσής του).

Εν τω μεταξύ, μια πλίνθος που στήθηκε για να αναγνωρίσει το έργο του καλλιτέχνη σε ένα μνημείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό Ditching, όπου έζησε με την οικογένειά του από το 1906 έως το 1924, εξόργισε τους κατοίκους που γνώριζαν τη βιογραφία του καλλιτέχνη.

ditchling exterior
Ditchling Museum of Art + Craft

Πρόσφατες εκθέσεις προσπάθησαν να επανεξετάσουν την τέχνη του Gill στο πλαίσιο της κακοποιητικής του φύσης. Το 2017, το Ditchling Museum of Art + Craft ανέβασε το «Eric Gill: The Body», το οποίο διατύπωνε στη βάση του το ερώτημα «Είναι δυνατόν να απολαύσουμε την τέχνη του Gill όταν γνωρίζουμε την κακοποιητική του δράση».

Το 2021, το μουσείο κυκλοφόρησε μια δήλωση επαναδιατυπώνοντας τη θέση του για τον καλλιτέχνη.  «Καταδικάζουμε απολύτως την κακοποίηση των θυγατέρων του Έρικ Γκιλ από τον ίδιο χωρίς καμία προσπάθεια απόκρυψης, δικαιολογίας, εξομάλυνσης ή ελαχιστοποίησης αυτού. Ωστόσο έχουμε επίσης καθήκον να προστατεύουμε, να εκθέτουμε και να ερμηνεύουμε τα έργα τέχνης που κρατάμε στις συλλογές μας».

 

Διαφήμιση