Αρχική Διάστημα Το Χριστουγεννιάκο θαύμα της NASA

Το Χριστουγεννιάκο θαύμα της NASA

0
NASA doryforiko tileskopio
Concept image of the telescope in space. (NASA)
Διαφήμιση

Μετά από πολλές καθυστερήσεις η NASA αποφάσισε την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb το ερχόμενο Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων.

Η κατασκευή του διαστημικού τηλεσκοπίου, που ξεκίνησε το 1989, στόχευε στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου και ισχυρότερου τηλεσκόπιου που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Όμως πολλαπλά προβλήματα δεν απέτρεψαν μόνο την πολυπόθητη εκτόξευση. Η επιστημονική ομάδα είδε να τριπλασιάζεται ο αρχικός προϋπολογισμός του τηλεσκοπίου, αγγίζοντας πλέον τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (8,8 δισεκατομμύρια ευρώ).

Το τηλεσκόπιο Webb κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στον τόπο εκτόξευσης στο Kourou στη Γαλλική Γουιάνα φέτος, με προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης τις 18 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, νέα προβλήματα οδήγησαν σε δύο νέες καθυστερήσεις.


«Επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία εκτόξευσης του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για τις 24 Δεκεμβρίου», έγραψε στο Twitter η εταιρεία εκτόξευσης Arianespace, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στις 12:20 GMT (12:20 UTC) παραμονής Χριστουγέννων.

Η NASA επιβεβαιώνοντας την ημερομηνία εκτόξευσης, έγραψε στο Twitter ότι το τηλεσκόπιο είναι πλέον «ενθυλακωμένο μέσα στο φέρινγκ του πυραύλου Ariane5.

Να σημειωθει ότι το νέο τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο James E. Web , ο οποίος διηύθυνε τη νεοσύστατη διαστημική υπηρεσία της NASA για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1960.

Πηγή: Agence France-Presse

Διαφήμιση