Αρχική COVID-19 Θεοδωρίδου: Οι 5 παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά – Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν...

Θεοδωρίδου: Οι 5 παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά – Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν την Όμικρον (BINTEO)

0
covid 19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στις παρενέργειες που έχει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα παιδιά αλλά και για τα νέα δεδομένα από τη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκαν στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παρενέργειες σε παιδιά από εμβόλια

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς των παιδιών, που όπως σημείωσε συμμετέχουν υποδειγματικά στην προσπάθεια ανοσίας. «Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή», είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεδομένα από το CDC των ΗΠΑ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από τους εμβολιασμούς στα παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία».

Όπως σημείωσε στο σύνολο των πάνω από τους 7 εκατ. εμβολιασμούς σε παιδιά καταγράφηκαν μόνο 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας. «Οκτώ περιπτώσεις (παιδιών) πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα έξι έγιναν μετά τη δεύτερη δόση». Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και υποχώρησαν με πλήρη αποκατάσταση της υγείας των παιδιών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας είναι υπαρκτή αλλά εξαιρετικά σπάνια.

Επίσης επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν διαφορές αναφορικά με τις παρενέργειες ανάμεσα στα ευρήματα των κλινικών ερευνών και στα δεδομένα από τους εμβολιασμούς.

Για την παραλλαγή Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον, ερευνάται ακόμη από πολλούς επιστήμονες, ενώ σχετικά με τη μεταδοτικότητα της η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουμε αρκετά δεδομένα που μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με ασφάλεια.

Σημείωσε ότι η Όμικρον διπλασιάζει το ρυθμό μετάδοσης κάθε δύο μέρες. Στη μετάδοση διευκρίνισε συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί.

Επίσης και οι εμβολιασμένοι νοσούν αν και ηπιότερα, όπως και τα άτομα που έχουν νοσήσει. Οι τελευταίοι έχουν 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσου τα δεδομένα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Ωστόσο σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Ν. Αφρικήςτα, τα κρούσματα αυξάνονται μεν πολύ, ωστόσο τα άτομα που νοσηλεύονται με κοροναϊό νοσούν πιο ελαφρά. Ωστόσο όπως σημείωσε στην Αφρική η πλειονότητα όσων νοσούν είναι κάτω των 50 ετών ενώ και ο βαθμός φυσικής ανοσίας είναι αρκετά υψηλός.

Το σημείο όμως που προβληματίζει έχει να κάνει με το κατά πόσο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει των εμβολίων.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση