Αρχική COVID-19 Ψηφιακή ταυτότητα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή

Ψηφιακή ταυτότητα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή

0
εφαρμογή Covid
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ψηφιακή ταυτότητα είναι πλέον γεγονός. Έφτασε στην Ελλάδα προκειμένου να γίνονται πιο εύκολα οι έλεγχοι των πιστοποιητικών για τον COVID-19. Στην εν λόγω ψηφιακή ταυτότητα  εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Η σχετική δυνατότητα προστέθηκε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στο Covid Free Gr Wallet και γίνεται με σύνδεση των βασικών στοιχείων μέσω Taxisnet ή με κάποιον συμβαλλόμενο φορέα ή οργανισμό (π.χ. τράπεζα).

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση της σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή κάτω δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά από μία επαλήθευση με μήνυμα ή κωδικό στο smartphone, η ψηφιακή «ταυτότητα» εισάγεται στο Wallet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε καταστήματα και λοιπούς κλειστούς χώρους.

Τζανάκης: Έκρηξη των κρουσμάτων

Για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μετά τη χθεσινή «έκρηξη» και στη σκιά ανακοίνωσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «σήμερα ή αύριο θα πάμε σε πενταψήφιο νούμερο», το οποίο θα μπορούσε να φθάσει έως και τις 13.000 κρούσματα. «Με τρομάζει η θετικότητα που ανεβαίνει» υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» για την Αττική.

Όσον αφορά την Αττική, «Η Αθήνα βράζει» είπε, συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιοχές οι αριθμοί έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι η κορύφωση θα μπορούσε να σημειωθεί μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Δεν θέλουμε να επεκταθεί περαιτέρω, θέλουμε να παραμείνουμε σε χαμηλά πενταψήφια νούμερα» τόνισε ακόμα.

Μαγιορκίνης: Θα φτάσουμε τις 12.000 κρούσματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως: «Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε τις 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε, αλλά θα συμβεί».

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» ανέφερε, καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να προμηθευτούν και άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κοροναϊού.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λινού: Πόσο θα διαρκέσει η διασπορά της Ομικρον

Διασπορά της Όμικρον για περισσότερο από ένα μήνα «βλέπει» η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, η οποία υποστήριξε πως τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.

«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα. Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λόγω Όμικρον. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε στο MEGA.

Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.

Τα σχόλια του κ. Γεωργιάδη για τα νέα μέτρα

Για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στη σκιά της εξάπλωσης Όμικρον μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας από τις 3 Ιανουαρίου σε εστίαση και διασκέδαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η εστίαση δεν θα έχει ζημία, τα κέντρα διασκέδασης πράγματι θα υποστούν». Μάλιστα χαρακτήρισε σχετικά ήπια τα μέτρα και εκτίμησε ότι θα πλήξουν λίγο την εστίαση.

Δεν έχει μπει ζήτημα πληρότητας αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε. Απαντώντας στην κριτική ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν τώρα λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, είπε ότι «ασφαλώς και κολλάει η πανδημία και αυτή τη βδομάδα, ωστόσο δεν θα τηρούσε κανένας τα μέτρα την Πρωτοχρονιά. Ξέρετε κανέναν στην Ελλάδα να θέλει να μείνει σπίτι του; Στην πολιτική πρέπει να έχουμε ρεαλισμό. Η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει μέσα».

Όπως εξήγησε φαίνεται ότι αυξάνεται μεν ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά δεν πιέζεται στο σύστημα υγείας.

«Αφήσαμε ανοιχτά γιατί δεν έχει ξεκινήσει η πίεση στο σύστημα υγεία και σεβόμαστε τους επιχειρηματίες. Κάνω έκκληση στους νέους εάν έχουν βγει σε νυχτερινά κέντρα να αποφύγουν τη συνάντηση με μεγαλύτερους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το κύμα είναι εδώ τις επόμενες 2-3 εβδομάδες τα κρούσματα θα ανεβαίνουν και θα σπάσουμε τα ρεκόρ όπως γίνεται και στις άλλες χώρες», σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Σχετικά με τον περιορισμό της παρουσίας των φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι στα γήπεδα δεν τηρούνται τα μέτρα. «Οι ομάδες και η αστυνομία λένε ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν, τώρα δεν θα μπαίνουν»

Για την εκτόξευση των τιμών στις μάσκες, ο υπουργός επισήμανε ότι δεν έχει παρατηρηθεί στα φαρμακεία παράβαση στις τιμές.

Τόνισε ότι τα φαινόμενα αισχροκέρδειας παρατηρήθηκαν σε ιστοσελίδες. «Χθες πήραμε τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων που έβγαζαν προς πώληση σε διαφορετική τιμή. Από τον έλεγχο που χρειάζεται περίπου τρεις ημέρες,  έαν έχει πάει κάποιος να κερδοσκοπήσει θα εφαρμόσουμε το νόμο».

Και συνέχισε λέγοντας : «Μέχρι μεθαύριο το πολύ θα ανακοινώσω και τα πρόστιμα, τα οποία όπως είπα θα φτάσουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Μπορώ να το εξαντλήσω αν πρόκειται για μεγάλη εταιρεία».

Με πληροφορίες από skai.gr/ in.gr/mega/ΕΡΤ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση